Hlavní obsah

OBRAZEM: Petřín láká nejen na 1. máje

Novinky, lap

Na prvního máje se kromě politických stran schází také zamilované páry, aby našly tu správnou třešeň. V Praze je nejvyhledávanější Petřín, který se může pochlubit třešňovou alejí, bludištěm, hvězdárnou a rozhlednou.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Pohled na Petřín od Helichovky.

Článek

Na Petřín se jednoduše dostanete z Újezdu lanovkou, která je pravidelně opravovaná i několikrát do roka. Lanovka je v provozu od 28. července 1891, měla zajistit vhodné dopravní spojení k rozhledně. Její provoz byl dvakrát přerušen, první světovou válkou a v 60. letech kvůli sesuvům půdy.

Petřínská lanovka v mezistanici Nebozízek.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Rozhledna i lanovka byly budovány u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Autory projektu petřínské rozhledny se stali Ing. František Prášil a Ing. Julius Souček z Českomoravské strojírny. Rozhledna byla vystavěna jako volná kopie Eiffelovy věže v Paříži. Rozhledna je vysoká 60 m a má 299 schodů.

Pohled na Petřínskou rozhlednu z parku. foto: Novinky/Lucie Poštolková

Na Petříně najdete také Štefánikovu hvězdárnu, která je otevřená od roku 1928. Hvězdárna je otevřena každý den v týdnu kromě pondělí, od října do března ve večerních hodinách (pozorování planet i objektů hlubokého nebe), od dubna do září i odpoledne (pozorování Slunce aj.) o víkendech pak celý den.

Obdivovat můžete i různé sochy a sousoší.

Štefánikova hvězdárna na Petříně.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Nejen děti ocení zrcadlové bludiště. Uvnitř je umístěný také obraz od K. Liebschera, A. Liebschera a V. Bartoňka, který zachycuje výjevy z bojů Pražanů se Švédy na Karlově mostě v roce 1648. K obrazu vede chodba vyplněná různě zakřivenými zrcadly, které vás pobaví.

Na bludiště na Petříně se ve čtvrtek čekala dlouhá fronta. foto: Novinky/Lucie Poštolková

Nejdiskutovanějším zůstává Pomník obětem komunismu, který se nachází hned pod Petřínem. Nejznámější je bronzový pomník K.H. Máchy, který se pod Petřínem narodil.

Pomník obětem komunismu v Praze vytvořil český sochař Olbram Zoubek.

Pomník obětem komunismu v Praze vytvořil český sochař Olbram Zoubek.foto: Wikipedie

Kronikář Kosmas Petřín popisuje jako velmi skalnaté místo a z toho důvodu se mu pro velké množství skal začalo říkat Petřín (latinsky je skála petra). Od nepaměti se zde lámal kámen - opuka, ze kterého Praha postavila mnoho staveb.

Na Petříně bývalo popraviště, které stávalo v blízkosti kostela sv. Vavřince, sloužilo až do 14. století k trestání velkých protistátních přečinů. Teprve po vybudování Hladové zdi císařem Karlem IV. se popraviště přesunulo na protější vrch Vítkov.

Na trávě posedávalo víc lidí než je obvyklé.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Na svazích Petřína najdete hned několik parků. Mezi nejznámější patří Zahrada Kinských. Nezapomenutelný pohled je na rozkvetlý Růžový sad. Méně známé jsou Seminářská zahrada, Strahovské zahrady, Lobkowicova zahrada a Nebozízek.

Petřín je rájem umělců...foto: Novinky/Lucie Poštolková

Na Petříně najdete i několik občersvení, zmrzlináře, restauraci a galerii. Pořádají se zde různé skautské i divadelní akce. O víkendu 17. a 18. května opět Petřín ožije. Připravuje se zde společensko-sportovní akce Na Everest, jejím cílem je nastoupat na pražském Petříně výšku Mt. Everestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám