Hlavní obsah

Chvalský zámek v Počernicích ožije na prvního máje

Právo, Karolína Kudynová

Chvalský zámek v Horních Počernicích po staletích ožije. Od 1. května se stane novým společenským a kulturním centrem obce i širšího okolí. Zrekonstruovaná renesanční památka nabídne kromě výstav a divadelních představení prostory pro školní akce, přednáškový sál i obřadní síň.

Foto: Karolina Kudynová, Právo

Součástí Chvalského zámku je i kaple a kostelík.

Článek

Poprvé budou historické prostory zámku návštěvníkům zpřístupněny ve čtvrtek 1. května. „Památka byla v dezolátním stavu. Je zázrak, že se tuto ruinu podařilo zmodernizovat a vnést do ní život,“ říká zastupitelka Horních Počernic Dana Mojžíšová, která má projekt na starosti.

Zámek chátral a hrozilo, že zanikne. Rekonstrukce rozlehlého objektu trvala tři roky, byla financována z fondů Evropské unie, státního i pražského rozpočtu.

Rekonstrukce trvala tři roky

„Je to obrovské štěstí, že se podařilo uskutečnit opravu, na kterou čekaly celé předchozí generace,“ řekl Právu starosta Prahy 20 – Horních Počernic Ivan Liška. Oslavy otevření začnou 1. května v 11 hodin bohoslužbou v kostele sv. Ludmily. Bude ji celebrovat pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk.

Akce se zúčastní i starostové a hosté z partnerských měst – francouzského Mions a německého Brunsbüttel, starostové okolních částí a pražský primátor. Veřejnost zámek uvidí od 13 do 18 hodin. V rámci programu vystoupí děti z místní základní umělecké školy a další hudební tělesa.

Na zámku se budou konat různé kulturní akce

Chvalský zámek bude sloužit pro kulturní akce, výstavy, koncerty vážné hudby. Divadlo se může v létě konat i pod venkovní zastřešenou scénou.

Součástí výstav je i expozice věnovaná Počernicím a zámku, nechybí historický nábytek a obrazy z ateliéru akademické malířky Ludmily Jiřincové. „Ve spolupráci s neziskovými organizacemi chceme připravit i program pro školy,“ říká kastelánka Jaroslava Schmidtová. Už minulý pátek se tu poprvé konala svatba.

Chvaly jsou dobře dostupné i hromadnou dopravou

Chvaly jsou dobře dostupné MHD, návštěvníci se sem dostanou téměř desítkou autobusů ze stanice metra B Černý Most.

První zmínky o opevněném feudálním sídle, chvalské tvrzi, pocházejí ze začátku 15. století. Původně středověká gotická tvrz se zachovalými střílnami byla renesančně a barokně upravena pražskými jezuity a je zapsána v Ústředním seznamu památek.

Součástí areálu je i hotel přebudovaný z původních stájí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám