Hlavní obsah

Park Keukenhof: Holandské království tulipánů

Právo, Marek Damm

V Holandsku, mezi Haarlemem a Leidenem, jen coby kamenem dohodil z Amsterodamu, se nachází městečko Lisse. Jeho obyvatelé se krátce po skončení druhé světové války rozhodli, že dají průchod svému smyslu pro krásu a koncentrují do jediného místa úchvatnou nádheru pověstných holandských tulipánů, hyacintů, frézií, narcisů a dalších cibulovin.

Foto: Marek Damm, Právo

Park v Kuekenhofu

Článek

Tak byl v roce 1950 nedaleko Lisse, na místě bývalého letního zámečku hraběnky Jakoby van Beieren slavnostně otevřen park - největší a asi nejkrásnější výstava květin v Evropě.

.: V Keukenhofu se o květiny každý den stará bezmála třicet profesionálních zahradníků.foto: Právo/Marek Damm

Šlechtična využívala kdysi tuto oblast, rozprostírající se na ploše 32 hektarů, nejenom k lovu, nýbrž i k pěstování koření a léčivých bylin. Proto název Keukenhof - Kuchyňský dvůr.

.: Návštěvníci Keukenhofu obdivují různé druhy tulipánů.foto: Právo/Marek Damm

Tématem záhonů je i olympijská Čína

Souběžně s důmyslně vysázenými a neskutečně pestrobarevnými rostlinami zde každé jaro ještě kvetou okrasné stromy a keře. Mezi nimi se proplétá patnáct kilometrů pěšinek vedoucích od hlavního vchodu kolem půvabných altánů, obrovských skleníků, malebných jezírek až k efektnímu větrnému mlýnu.

.: Letos je v květinovém parku hlavním tématem Čína, její kultura a olympijské hry v Pekingu. foto: Právo/Marek Damm

Je to fantastická přehlídka více jak čtyř miliónů tulipánů, dvou miliónů narcisů, hyacintů, krokusů a modřenců, ve sklenících pak hlavně orchidejí a begónií. Velkolepou záplavu barev každoročně doplňují umělecká díla - sochy a instalace přímo vedle nádherných záhonů.

.: Park Kuekenhof nabízí příjemnou procházku.foto: Právo/Marek Damm

Hlavním tématem letošní výstavy se staly čínské olympijské hry v Pekingu, což návštěvníci vidí na různých místech. Několik cibulovin má názvy odkazující k čínským nebo olympijským tématům, jeden ze záhonů je vysázený do tvaru čínského draka.

Tulipány dostávají jména podle filmových hvězd a slavných politiků

Tulipány jsou v Holandsku květinou číslo jedna, a proto je právě na ně kladen největší důraz. Jejich šlechtěním se zabývá dokonce výzkumný ústav. Keukenhofské tulipány nejsou bezejmenné, zpravidla jsou jim propůjčována jména filmových hvězd nebo slavných politiků.

.: Park Kuekenhof v plném květu. foto: Právo/Marek Damm

Některá označení odkazují k různým představám - vzdálená galaxie, červený pepř či nekonečná touha. Úplně nově vyšlechtěné květiny bývají často konkretizovány jen číslem, až do té doby, než pro ně nějaký poeta najde vhodný název.

Tipy na cestu
DopravaNejrychlejší a nejlevnější je využít nízkonákladovou leteckou společnost. Do Amsterodamu pravidelně létá Sky Europe (2x denně). S desetidenním předstihem objednání zpátečního letu vyjde od čtyř (jen ve všední dny) do 89 eur. Autem se jede přes Německo směrem na Amsterodam.
Vstupnéna celý den - 13,50 eura pro dospělého, 6 eur děti.
Otvírací dobaotevřeno je do 18. května, denně od 8.00 do 19.30.
Stránkykeukenhof.com

Reklama

Související články

Jarní inspirace - kam na krásné květiny

Blíží se jaro a tedy i doba vysazování květin, jejich sázení a zalévání a také potěšení z barevné nádhery, po které naše oči tolik touží! Máme pro vás tipy,...

Výběr článků

Načítám