Hlavní obsah

Rhodos je ostrov s největším počtem slunečných dnů

Právo, Bohuslav Borovička

Když král Demetrios po neúspěšném obléhání nechal Rhodos na pokoji a odtáhl, nechal na pobřeží všechnu tehdejší válečnou techniku. Co bylo z kovu, to místní roztavili a nechali postavit sochu. Podle pověsti stála rozkročená nad vstupem do přístavu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Přístav Mandraki v metropoli ostrova Rhodos. Nad jeho ústím stála podle pověsti socha boha Helia.

Článek

Jako všude v Řecku je i na ostrově Rhodos úsvit dějin směsí mytologie a skutečnosti a často je obtížné rozeznat, kde jedno končí a druhé začíná. Bůh slunce Helios si zamiloval ten ostrov ve východním Středomoří a bohatě ho obdařil svou sluneční přízní.

Ostrované se mu odvděčili tím, že na jeho počest postavili sochu, která vešla do dějin jako Kolos rhodský, jeden ze sedmi divů antického světa. Vládce bohů Zeus však seslal ze žárlivosti na ostrov zemětřesení, které Heliovu sochu zničilo.

Muzea na ostrově mají otevřeno každý den

Metropole ostrova je obestavěná mohutnými hradbami. Uvnitř této pevnosti je Velmistrovský palác, jehož stavitelům údajně posloužil jako vzor papežský palác ve francouzském Avignonu. Součástí collachia, tedy rytířské čtvrti, je i ulice, v níž sídlily jednotlivé lóže, špitál a dva kostely.

Neméně zajímavý je i zbytek města, bourg, občanská část se spletí ulic a uliček, v nichž se mísí stopy všech, kteří kdy ostrov obývali. Jsou tam kostely, z nichž se staly mešity a pak znovu kostely, zbytky Artemidina chrámu, turecký bazar, synagoga i výstavné kupecké domy.

Zejména v hlavní letní sezóně bývají ulice plné lidí od časného odpoledne do pozdního večera. Většina návštěvníků, přicházejících od přístavu branou Elefterías, se zdržuje v oblasti vymezené ulicemi Ipoton, Orfeous a Sokratous, kde jsou nejznámější pamětihodnosti.

Vyplatí se ale riskovat trochu bloudění a vypravit se dále na jih. Najdete tam malebná zákoutí a dvorky, turecké lázně i tisíc let starý kostelík, který není větší než obyčejná garáž.

Rhódský kolos foto: Rhodes.estranky.cz

Fasády domů tam nejsou tak udržované jako o několik bloků na sever, ale káva, pivo, džbánek vína i večeře tam chutnají stejně a jsou o poznání levnější.

Tři sta slunečných dní je boží požehnání od boha Helia

Přestože ostrované zničený Kolos nikdy neobnovili, bůh slunce Helios na ně nezanevřel. Statistiky říkají, že tam slunce svítí tři sta dní do roka, což je z pohledu návštěvníků víc než dost, protože „koupací“ sezóna je zhruba od května do října.

Bary, diskotéky a další zábavní podniky přebírají štafetu poté, co utichne ruch na dlouhé písčité pláži. Afandou i Kolymbia, dál na jih, mají také všechno, co se u přímořských letovisek očekává, ale jsou o poznání klidnější. Ještě více to platí o malých plážích Tsambika a Stegna, kde najdete i místa, která budete mít jen sami pro sebe.

Severovýchodní pobřeží je skalnatější a divočejší. Je turisticky méně „obydlené“, což je způsobeno i tím, že pravidelný odpolední vítr zvedá vlny a koupání není dvakrát příjemné. I na severu ostrova však jsou oblíbená a navštěvovaná letoviska jako Paradissi, Kremasti nebo Trianta.

Na výletě nejčastěji potkáte kozy, hasiče a vojáky

Pokud se vypravíte z Lardosu nebo ještě jižnějšího Gennadi napříč ostrovem na západní pobřeží, uvidíte úplně jiný Rhodos, než je ten turistický. Budete-li mít čas a chuť, můžete se zastavit v některém z klášterů, jež se zpravidla nacházejí trochu stranou od hlavních cest.

Nejčastěji potkávanými bytostmi na cestách vnitrozemím budou kozy, pasoucí se na úbočích kopců i podél prašné cesty. Méně často, ale jistě několikrát během jednoho výletu narazíte v oněch odlehlých místech na hasiče.

Hasiči hlídají celý ostrov před požáry

Lesní požáry hrozí ostrovu každé léto, a tak jsou v kritickém období rozmístěny v horách hasičské hlídky, aby mohly včas zakročit nebo vyvolat poplach.

Na lesní cestě v hloubi ostrova, kam jsme náhodou zabloudili, se z ničeho nic objevila značka zakazující fotografování (což by i bez ní nikoho nenapadlo). Zákaz musí mít důvod, a tak jsme po něm začali pátrat (což by nás rovněž jinak ani nenapadlo) a objevili jsme zamaskované vojenské ležení s anténami. Inu, Turek je co by kamenem dohodil a v minulosti to byl právě on, kdo činil ostrovu nejvíce ústrků.

Zátoka u městečka Lindos, v níž přistál apoštol Pavel.foto: Právo/Bohuslav Borovička

Náladu a chuť po trmácení vnitrozemím si poutník může spravit v horské vesnici Sianna nedaleko od pobřeží. Ta je proslavená dobrým medem a stejně dobrou pálenkou. Na západním pobřeží pak stojí za vidění zbytky středověkých křižáckých hradů v Monolithu a Kastelu a někdejší antické město Kamiros.

Jedním z nejpřitažlivějších míst na Rhodu je Lindos, překrásné místo na východním pobřeží ostrova Rhodos. Na skále nad mořem stojí antická akropole s chrámem bohyně Athény, byzantským kostelíkem, stopy tam zanechali i Římané.

Svým způsobem má toto hezké městečko štěstí. Autobusy a výletní lodi vysadí turisty, ti mají pár hodin na prohlídku, vyjdou po kamenných schodech (nebo se nechají vyvézt na oslu) nahoru do pevnosti, utratí nějaké peníze a poté se vracejí na přeplněné pláže na severu.

Díky tomu ještě v Lindu zůstala tak krásná a poměrně klidná místa jako zátoka, kde se v roce 57 našeho letopočtu vylodil apoštol Pavel, když vezl křesťanství do Evropy. Hladina je tam klidná jako na rybníce, můžete se nechat unášet mírným pohupováním i sny a představami o časech, kdy ve zdejším kraji ještě vládli bohové.

Reklama

Související témata:

Související články

Lesbos - klidný ostrov básnířky Sapfó

V našem malém světě je mnohem více lidí, kteří nemají tušení o existenci ostrova Lesbos, než těch, kteří o něm něco vědí. Samotný název ostrova však mnohým...

Korfu v září je hlavně pro romantiky

Zelený nebo také smaragdový ostrov, perla Jónského moře, tak se přezdívá nejsevernějšímu z řeckých ostrovů Korfu. Kerkýra, jak jej nazývají Řekové, leží...

Výběr článků

Načítám