Hlavní obsah

Jak se jezdí v Česku na kole

Právo, Lucie Benešová

Ten jezdí to a ten zas tohle, platí pro vyznavače cyklistiky, která patří k nejpopulárnějším aktivně provozovaným sportům u nás. Jaro ale nabízí cyklistickému národu řadu akcí ze všech možných kolových disciplín. Jeden starý vtip napovídá, že veselého cyklistu poznáte podle toho, že má mouchy mezi zuby.

Článek

Bytostného mistra pedálů prozradí dvoubarevně opálené končetiny nebo oholené nohy (ten, kdo tak nečiní, je mezi cyklisty nazýván „angrešt“) a k hořejší části těla nesouměrně velké svaly.

Ale jaké jsou charakterové vlastnosti člověka, pro kterého je samozřejmostí jet přes sedmero řek, sedmero hor na vlastní pohon? Jací lidé tvoří její komunity a na jakých akcích je můžete na jaře potkat?

Na kole si báječně provětráte hlavu

„Od přírody mám potřebu se pohybovat a cyklistika mi navíc dodává pocit volnosti,“ uvádí Jiří Chlumský (54). Podle jeho slov si na kole báječně provětrá hlavu a užije si zábavy ve společnosti kamarádů. Na veřejné akci byl všehovšudy párkrát v životě.

Raději si trasu naplánuje sám podle map českých turistů. Jsou přehlednější než speciální cyklistické, mají sympatičtější měřítko (1:50 000). „Do trasy je nutné vmísit vhodné místo na oběd i další občerstvení. Je jen škoda, že se nedá naplánovat i počasí,“ připomíná Jiří.

Trochu si zazávodit na kole

Tomáš Větrovský (28) si už na vysoké škole užíval s partou kamarádů závody typu MTBO, což je takový orienťák na kole. Tento druh závodů není rozšířený v takové míře, jako jsou cyklistické maratóny MTB (MX) nebo závody cross country (XC).

„Dělám to kvůli tomu, že jsem při tom s lidmi. Některé závody se jezdí po vytyčeném území v týmech, resp. v párech,“ vysvětluje Tomáš.

Z nadcházejících závodů se chystá na Vyprahlý BAJKonur (8. května v okolí Sázavy a Vltavy) a chválí si Bike Adventure, i když na tomto závodě bývá plno lidí.

Naštěstí pro jezdce na horských kolech i amatéry je nabídka půlmaratónů a maratónů opravdu široká. Kromě jednorázových závodů mohou poměřit své síly i v rámci několika seriálů, které se u nás konají. Ondra doporučuje sérii Kolo pro život a pro méně náročné Pražskou padesátku.

Bikerské labůžo, hlavně když se někdo nezakufruje

Pro team bikerů či také bajkerů (cyklisté na horských kolech) je samozřejmostí rozrážet vzduch, když fouká „terezín“ (boční vítr) tím, že jedou v „háku“. Dávají pozor, aby se jim někdo „nezakufroval“ (neztratil).

Každý cyklista se musí umět kousnout a jet.foto: Právo/Milena Písačková

Na toho, kdo se na konci závodní trati snaží na poslední chvíli „nabušit“, byť nestřídal táhnutí skupiny, pokřikují: když nestřídáš, nespurtuj! Ti, jimž už „po cestě nedošlo“ (nemohli dál), ale dojeli do cíle, jsou „prošití“, nebo „spráskaní“ (unavení).

Nepospíchající si užijou „tatrankovou“ (svačina na kraji cesty) a „labůžo“ (paráda), když mohou jet „zadarmo“ (z kopce dolů, bez šlapání).

Existuje několik cyklistických disciplín

Cyklistických disciplín je několik druhů. „Při crosscountry si člověk moc neodpočine, kdežto na MTBO musí navíc přemýšlet.“ Podle Ondry spojuje cyklisty jejich společný charakterový rys: „Každý cyklista se musí umět kousnout a jet.“

Milena Písačková (28) se do již „zajetého“ klubu dostala, je jednou ze dvou zástupkyň křehkého pohlaví v Bikesportu Plzeň. „Kolem je kolektiv, kamarádi stejné krevní skupiny. Máme sponzorské slevy na materiál a servis a v zimě zvýhodněné vstupné do sportovních zařízení. Dostáváme příspěvky na startovné a jezdíme společné tréninky,“ libuje si.

Během sezóny zajede až 16 závodů. Preferuje přede vším méně komerční podniky, ale nevynechá ani náročnějšího horského Krále Šumavy. Závody kolem Klatov na 101 km (převýšení 2552 m) nebo 73 km (převýšení 1823 m) jsou mezi bikery klasikou.

Populární disciplíny
MTB maratón (MX)Dlouhé maratóny na 90 až 120 km, půlmaratóny na 30 až 60km. Nejoblíbenější je zlatý střed okolo 50km.
MTB cross country (XC)Jezdí se v předem vyznačeném okruhu po technicky náročném terénu. Nejtěžší je u nás Český pohár XC horských kol, ale existují různé amatérské ligy.
MTBO (Mountain bike orienteering)Jezdci na horských kolech jezdí v neznámem terénu s pomocí mapy či buzoly. Existují několikahodinové i několikadenní závody v teamech.
Downhill, (DH)Sjezd na horském kolem (ale i na BMX) na čas v náročném terénu.
Fourcross (4X)Pravá biková řežba. Čtyři bikeři se řítí ze srázu po speciální dráze, plné skoků a prudkých zatáček. A ten, kdo přežije a je dole první, vyhrál. Čechy mají v této disciplíně nejlepšího závodníka na světě.
CyklokrosZávody na kole ve volném terénu s několika překážkami je indiv.
BMX race (bikros)Duální sport, při němž závodí skupina jezdců mezi sebou na speciálně upravených tratích, zhruba 400 metrů dlouhých s řadou skoků.
Freestyle BMX/Freestyle MTBJízdu tvoří různé akrobatické triky a prvky. Způsob provádění triků se liší podle disciplín: street, dirt jump, flatland.

Reklama

Související témata:

Související články

Moravským krasem na kole

Celý Moravský kras je cyklostezkami doslova prošpikován. Stačí si jen vybrat. Cyklotrasami jsou spojené všechny jeskyně a propast Macocha. Blanenským okresem...

Výběr článků

Načítám