Hlavní obsah

OBRAZEM: Na seznamu UNESCO je zapsáno již 12 památek z ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku můžeme nazvat památkovou „UNESCO velmocí“. Už od roku 1991 bylo na seznam památek zapsáno 12 míst, což je více než dvojnásobek světového průměru. Dodejme, že UNESCO je anglická zkratka názvu United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, což znamená Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu.

Článek

Označení památky symbolem UNESCO je aktem, kterým celé světové společenství prohlašuje: "Ano, toto je cosi, co je na celém světě výjimečné a jedinečné, je to cosi, co je naším společným dědictvím, je to něco, co se zavazujeme chránit jeden pro druhého a v zájmu nás všech - národů světa," napsal Michal Beneš tajemník pro kulturní záležitosti UNESCO v Ministerstvu kultury, zástupce ministerstva v České komisi pro UNESCO.

Historické jádro Českého Krumlova

První památkou zapsanou v roce 1992 na seznam UNESCA bylo historické jádro Českého Krumlova. Město pochází ze 13. století nese gotické, renesanční i barokní prvky, je příkladem středověkého sídla, jehož architektonické dědictví zůstalo netknuté téměř pět století.

Historické sídlo rodu Rožmberků zahrnuje řadu zámeckých budov. foto: České dědictví UNESCO

Rozsáhlý areál hradu a zámku je po Pražském hradu druhým největším zámeckým komplexem České republiky. Historické sídlo rodu Rožmberků zahrnuje řadu zámeckých budov, slavný maškarní sál, unikátní, nedávno zpřístupněné barokní divadlo, zámeckou zahradu s rokokovou fontánou a letohrádek Bellarie s otáčivým hledištěm - dějiště sezónních divadelních představení. Výraznou dominantou města je chrám sv. Víta, cenné dílo jihočeské gotiky.

Historické jádro Prahy

Ve stejném roce bylo zapsáno historické jádro Prahy. Jedná se o světově unikátní soubor městských staveb, kde se prolínají architektonické slohy od románského přes gotiku, renesanci, baroko až po kubismus nebo funkcionalismus, má rozlohu 866 hektarů, na nichž se nachází 3670 budov, z nichž je 1540 chráněných.

Nejvíce navštěvovanější zůstává Pražský hrad. foto: České dědictví UNESCO

Na rozloze 866 hektarů se rozkládá unikátní urbanistický celek Pražského hradu a Hradčan, Malé Strany včetně Karlova mostu, Starého Města s Josefovem (dochovaná část bývalého Židovského Města), Nového Města, Vyšehradu i jejich jednotlivé památky.

Historické jádro Telče

Třetí památkou zapsanou v roce 1992 je historické jádro Telče, které je ceněné pro své zachovalé renesanční náměstí s podloubím a pozdně gotický zámek.

Pohled na historické náměstí Telče. foto: České dědictví UNESCO.

Jeden z nejlepších pohledů na Telč je ze Svatodušní věže, odkud máte výhled na celý Telč a nejbližší okolí. Za povšimnutí jistě stojí měšťanské domy. Dále pak ve východní polovině náměstí dvě kašny a Mariánský sloup nebo v severozápadním cípu náměstí farní kostel sv. Jakuba s mohutnou věží ze 14. století.

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou

V roce 1994 byl zapsán poutní kostel sv. Jana Nepomuckého. Ve Žďáru nad Sázavou najdete hned několik barokních skvostů. Obdivovat můžete nejen barokní most, Studniční kapli, ale i poutní kostel sv. Jana Nepomuckého, vrcholné dílo stavitele Jana Blažeje Santiniho z 18. století, v němž se prolíná baroko s gotikou.

Vrcholné dílo stavitele Jana Blažeje Santiniho z 18. století. foto: České dědictví UNESCO.

Historické jádro Kutné Hory s chrámem svaté Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci

O rok později bylo zapsáno historické jádro Kutné hory, chrám sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci. Sedlecká katedrála je jedním z prvních příkladů obnovy starší poničené gotické stavby ve stylu barokní gotiky. Dech beroucí zůstává vrcholně gotický chrám sv. Barbory.

Vchod do gotického chrámu sv. Barbory. foto: České dědictví UNESCO

Lednicko-valtický areál jako tzv. kulturní krajina

V roce 1996 byl zapsán Lednicko-valtický areálu o rozloze 200 km2, kde se snoubí barokní i gorická architektura se zahradní architekrturou. Anglický park ukrývá několik architektonických skvostů: Minaret, Janův hrad, Skleník, Lovecký zámeček, Apollonův chrám, Rybniční zámeček, Nový dvůr, Hraniční zámeček, Chrám Tří Grácií, Obelisk a Rendes-vous.

Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu. foto: České dědictví UNESCO

Centrum obce Holašovice

Komplex 23 památkově chráněných usedlostí s celkem 120 budovami, typické jsou štíty se štukovým dekorem ve stylu tzv. jihočeského (selského nebo lidového) baroka. Jedná se mimořádně zachované tradiční vesnice. Zapsáná byla v roce 1998.

Malebné Holašovice. foto: České dědictví UNESCO

Komplex Arcibiskupského zámku a Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži

Kroměříž nabízí barokní zámecké sídlo, které je zasazeno udržovaného francouzského parku. V zahradách nechybí kulaté ani hranaté bludiště. Za pozornost stojí Lví kašna a kašna Tritonů. Komplex byl zapsán v roce 1998.

Zahrady v Kroměříži. foto: České dědictví UNESCO

Renesanční zámecký areál v Litomyšli

Krásný renesanční zámek si lidé zapamatují díky bohatým sgrafitům. Psaníčka si vybaví snad každý návštěvník. Zámek italského stylu pochází z 16. století, který byl o dvě století později doplněn pozdně barokními prvky. Byl zapsán v roce 1999.

Zámecké sídlo v Litomyšli. foto: České dědictví UNESCO

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Morový sloup postavený v letech 1716-1754. Je 35 metrů vysoký a tvoří nejvetší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Byl zapsán v roce 2000.

Barokní sloup na Olomouckém náměstí. foto: České dědictví UNESCO

Vila Tugendhat v Brně

Funkciolnalistickou vilu vyprojektoval v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe pro brněnského továrníka Fritze Tugendhata. Vila patří k základním dílům světové moderní architektury, která určila nová měřítka moderního bydlení. Zapsána byla v roce 2001.

Interiér vily Tugendhat. foto: České dědictví UNESCO

Židovská čtvrť a areál benediktinského kláštera s bazilikou svatého Prokopa v Třebíči

Židovská čtvrť je jednou z urbanisticky nejzachovalejších v Evropě. V Třebíči najdete zachovalé se dvě synagogy, 123 budov a židovský hřbitov a bazilika sv. Prokopa. Bazilika byla postavena kolem poloviny 13. století v přechodném románsko-gotickém slohu a patří ke skvostům středověkého stavitelství evropského významu. Židovská čtvrť s klášterem a bazilikou byla zapsána v roce 2003.

Pohled na Třebíč. foto: České dědictví UNESCO

Příště: Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám