Hlavní obsah

V Česku za rok přibylo 113 cestovních kanceláří

Právo, Jiří Novotný

V České republice je nyní 946 cestovních kanceláří, meziročně jich přibylo 113. Boj o klienty se tak ještě přitvrdil, protože na trhu navíc působí kolem 1500 cestovních agentur. Důvodem značného nárůstu počtu cestovek je nejen silná koruna, kdy si může stále více Čechů dovolit cestovat do zahraničí, ale především větší zpřístupnění pojištění proti úpadku.

Článek

Skutečnost, že cestovní agentury nesmějí organizovat zájezdy, ale jen je přeprodávat, se pro mnohé z nich stala brzdou rozvoje,“ vysvětluje předseda Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Řada zavedených cestovních agentur se proto transformovala na cestovní kanceláře.

Zatímco loni stála občana ČR zahraniční dovolená v průměru 14 500 korun včetně nákladů na místě pobytu, letos to bude už 15 200 Kč. Za turistické cesty do zahraničí by tak měli Češi utratit celkem 63 miliard korun, o tři miliardy více než v roce 2007.

„Díky silné koruně a rostoucím příjmům si více lidí může dovolit cestu do atraktivních destinací, leteckou dopravu a pobyty all inclusive ve čtyřhvězdičkových hotelech,“ řekl Právu Okamura.

Nejpopulárnější zůstávají Chorvatsko a Itálie

Nejvíce Čechů se i letos vypraví do Chorvatska, Itálie a na Slovensko, které už tradičně vévodí tuzemskému žebříčku nejpopulárnějších prázdninových destinací. Stále výše se v oblíbenosti dostává Egypt, kam se letos vypraví přes 200 tisíc obyvatel naší republiky.

Stálicemi pro dovolené zůstávají Řecko, Rakousko, Tunisko, Španělsko, Francie a Bulharsko. Ze vzdálených exotických míst je v posledních dvou letech nejpopulárnější Kuba, letošní novinkou jsou zájezdy do afrických zemí Senegal a Mali.

CK přicházejí s nejnižšími zálohami na rezervaci zájezdu

„Loni si Češi koupili celkem 2,2 miliónu zájezdů, z toho 100 tisíc tuzemských a 50 tisíc přes zahraniční cestovní kanceláře. Letos to bude ještě více,“ je přesvědčen Okamura.

Kvůli tvrdé konkurenci přišly nyní CK s historicky nejnižší zálohou na rezervaci zájezdu pouze ve výši 900 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám