Hlavní obsah

Letná je jedním z nejoblíbenějších pražských parků

Novinky, lap

Letná je jedním z nejpopulárnějších pražských parků s výhledem na celou Prahu. Na své si tu přijdou cyklisté, bruslaři i maminky s kočárky. Nejde ale jen o sport, najdete tady také architektonické památky, jako metronom sochaře Vratislava Nováka či Letenský zámeček. Pojďte se na Prahu podívat pěkně shora.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Od Čechova mostu půjdete nahoru po schodech a dostanete se do Letenských sadů.

Článek

Letná neboli Leteňská pláň se nachází severně od centra Prahy, těsně nad Vltavou. Nejlépe se do parku dostanete z tramvajové zastávky Sparta nebo ze stanice Čechův most, odkud musíte nahoru do kopce.

Původně se Letné říkalo Leteň nebo Letenská pole, což znamenalo dobře sluněné místo. Společně s Petřínem, Vítkovem, Vyšehradem, Skalkou, Bílou horou, Strahovem, Opyší a Zderazem patří mezi původních devět pražských kopců.

Metronom stojí na základech Stalinova pomníku

Dominantou Letné se na jižní straně stal metronom, lidově kyvadlo, jehož autorem je sochař Vratislav Novák. Metronom stojí na podstavci původního Stalinova pomníku. Tato Fronta na maso zde vydržela pouhých sedm let (1955-1962).

Nejčastěji v těchto místech potkáte pejskaře, ale Letná je hlavně lákadlem pro bruslaře a cyklisty. V parku jsou cesty udržované a rovné, ideální pro brusle. Sady jsou cílem mnoha rodinek s kočárky. Chodí sem také mateřské školky z blízkého okolí.

Nezáleží na tom, jaké je počasí, i v dešti zde potkáte hodně lidí. Díky mnoha restauracím a hospůdkám v okolí jsou procházky na Letné stále populárnější.

Na Letenské pláni najdete i pěkné dětské hřiště.foto: Novinky/Lucie Poštolková

Pláň každoročně ožívá festivalem Letní Letná, který je letos naplánovaný na srpen. Občas se zde pořádají různé přehlídky - vojenské i modelářské, a na podzim drakiády, cirkusy a poutě, které kvůli stavebním pracem nejspíš letos nebudou možné.

Park skrývá zapomenuté památky

Pro milovníky architektury skrývá Letná ve své jihovýchodní části chátrající památku, tzv. Bruselský pavilon, respektivě jeho restaurační část, přemístěnou z výstavy Expo 58. Do roku 1990 sloužil jako restaurace, po rekonstrukci v něm sídlí soukromá firma.

Praha je stověžatá!foto: Novinky/Lucie Poštolková

Druhá architektonická památka, Letenský zámeček, pochází z roku 1715. Původně na jeho místě stával letohrádek Belveder, který vyhodili do povětří francoužští okupanti v roce 1742. Dnes se v zámečku nachází několik luxusních restaurací.

Třetí památkou ja Hanavský pavilon, který byl součástí Jubilejní výstavy v roce 1891. Slouží také jako restaurace.

Letná s velkou budoucností

Letenskou pláň byste asi dneska nepoznali. Momentálně je obehnaná její velká část plechovým plotem, který schovává obrovskou jámu. Staví se zde tunel pro Městský okruh: Malovanka - Pelc Tyrolka. Do budoucna by měla na Letné vyrůst Národní knihovna od architekta Kaplického.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha je magickým městem

Historické jádro metropole bylo na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. A i když se poslední dobou vedou debaty o tom,...

Výběr článků

Načítám