Hlavní obsah

Češi si v předstihu kupují hlavně pobyty v Řecku a Chorvatsku

Češi objevili kouzlo takzvaných "first minute" zájezdů. Zařídit si dovolenou v předstihu je výhodné jak pro klienty, tak pro cestovní kanceláře. Největší zájem byl mezi tuzemskými cestovateli o Řecko, Chorvatsko a také Bulharsko. Cestovky touto formou prodaly téměř 35% všech zájezdů.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kréta patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů.

Článek

Největší zájem projevili Češi o červnové zájezdy, v nichž se kombinují předsezónní slevy s širokou nabídkou cestovních agentur.

Čechy však v oblasti Peloponésu neláká řecká pevnina, nýbrž přilehlé ostrovy, mezi kterými vede Kréta, Korfu a Rhodos. Řecko si jako cílovou destinaci vybralo 28% zákazníků. V Chorvatsku je nejoblíbenější Istrie a v Bulharsku oblast kolem městečka Primorsko. Z dalších zemí zabodovaly Francie, Egypt, Tunisko, Turecko, Itálie a Černá hora. Vyplývá to z průzkumu prodejů společnosti Nettravel.cz, druhého největšího prodejce zájezdů na internetu v ČR.

Další slevy nabídne až s last minute

Cestovní kanceláře začínají s prodejem "first minute" zájezdů v prosinci a končí právě v dubnu. Výhodou "first minute" je nepřebraná nabídka a tím i možnost zvolit si zájezd přesně podle svých představ a navíc se slevou kolem 10-15% z katalogové ceny. Letos se prodalo již 750 000 zájezdů, přičemž 43% z nich si lidé zakoupili již v lednu.

Během hlavní prodejní sezony se prodá zhruba polovina všech kapacit. Na první letní dovolené odjíždějí lidé v polovině května. Pokud se cestovním kancelářím nepodaří vyprodat všechna místa, přicházejí asi dva týdny před odjezdem na řadu opět slevy. Na poslední chvíli prodají CK asi deset procent dovolených.

Reklama

Související témata:

Související články

Čtvrtina Čechů jezdí na dovolenou s cestovkami

Pokud Češi vyrážejí na zahraniční dovolenou, čtvrtina z nich využije služeb cestovních kanceláří. Nejčastěji vyjíždějí do zahraničí v létě na pobytové zájezdy....

Výběr článků

Načítám