Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Křivoklát a jeho okolí

Právo, Miroslav Šára

Křivoklátsko je natolik turisticky bohatá lokalita, že ji opravdu kromě slovutného hradu skvěle reprezentují i další pozoruhodná místa. Některá jsme si již přiblížili, další jsou ještě před námi, ovšem vyhnout se proto hradu Křivoklát by přece jen bylo jaksi netaktní.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Článek

Takže od Čertovy skály míříme po proudu Berounky dál na východ a u Roztok, kde se do řeky vlévá Rakovnický potok, se vydáme na sever. Nad zmíněným potokem se nachází hlavní architektonická perla oblasti, hrad, který v letech 1230–1280 vybudovali král Václav I. a jeho syn Přemysl Otakar II., s nimiž jsme se již letmo setkali při historickém exkurzu na Týřově. Nuže – vzhůru ke hradu Křivoklát.

Pohlednice z Křivoklátska - hrad Křivoklát Autor: Miroslav Šára

Cesta po proudu řeky pokračuje. Hned kousek od hradu Křivoklát je možné nastoupit na červenou turistickou značku a vydat se do přírodní rezervace Brdatka s krásnými výhledy na Berounku. Nebo o pár kilometrů dál se zastavit ve Zbečně a navštívit roubený špýcharový dům zvaný Hamousův statek. My ovšem s naší kamerou zamíříme dál na východ oblasti, do lesů národní přírodní rezervace Vůznice.

Hrad Jinčov, údajně nejmenší ze všech

Cílem je tu jeden z nejmenších českých královských hradů (některé prameny tvrdí, že je úplně nejmenší). Jmenuje se Jinčov (někdy se mu říká také Jenčov). Odborníci jsou názoru, že jej nechal vybudovat Přemysl Otakar II. S největší pravděpodobností prý měl sloužit k odpočinku panovníka a jeho družiny.

Hrad či hrádek sice patří do kategorie zřícenin, nicméně je v natolik dobrém stavu, že velice přehledně demonstruje, jak to před více než sedmi stoletími v hradech vlastně vypadalo. Obdélníkový patrový palác má rozměry 18 x 9 metrů, věž 10 x 7 metrů. Hrad byl vystavěn ve druhé polovině 13. století a opuštěn na přelomu 15. a 16. století.

Nachází se na skalnatém ostrohu nad meandrem potoka Vůznice zhruba osm kilometrů východně od Křivoklátu a sedm severně od Nižboru. Pokud se k němu vydáte po červené turistické značce poblíž obce Běleč, čeká vás krásná, nenáročná dvoukilometrová procházka.

Pohlednice z Křivoklátska - JinčovAutor: Miroslav Šára

Do Nižbora je od Jinčova vzdušnou čarou zhruba pět kilometrů jižním směrem. Přesouváme se do právě sem, čili do místa, kde za návštěvu stojí zámek či místní sklárny. My se ale vydáme po červené značce do lesů směrem na západ, abychom se při tomto putování rozloučili s Berounkou.

Po necelých třech kilometrech chůze se dostaneme na vyhlídkové místo zvané Čerchov. Vyhlídka je tu vskutku parádní, ostatně těch je nad Berounkou vskutku dost.

Pohlednice z Křivoklátska - NižborAutor: Miroslav Šára

Okolí Čerchova je jak stvořené pro vycházky. Takže jako malé doporučení si dovolím nabídnout cestu na Čerchov z opačné strany, od Žloukovic. A nebo okružní trasu z Nového Jáchymova po modré a červené na Čerchov, pak dál po červené do Nižboru a odtud zpět po zelené do Nového Jáchymova.

Jak už jsem předeslal, s Berounkou jsme se rozloučili, protože křivoklátskou cestu zakončíme na jižní hranici oblasti u hradu Točník. Hrad vybudovaný na přelomu 14. a 15. století za vlády Václava IV. je častým turistickým cílem.

Zcela právem. Nejen že je to hrad mimořádně fotogenický, nejen že je odtud krásný výhled do kraje, ale je to i architektonická památka, která v posledních desetiletích pravidelně prodělává opravy a úpravy. Takže se před návštěvníky představuje ve stále dokonalejší kondici.

Pohlednice z Křivoklátska - TočníkAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ se vydáme na území obklopené vodami Atlantského oceánu, které i přes svou nevelkou rozlohu má nabídku srovnatelnou s malým kontinentem. Navštívíme ostrov Gran Canaria.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Kokořínsko

Je to bezesporu jedno z nejčlenitějších i nejmalebnějších území v Čechách. Když se k němu blížíte krajinou, která je u Mělníka rovná jako stůl,...

S kamerou na cestách: Kokořínsko-sever

Blížíme se k obci, či spíše rekreační osadě Nedvězí. Přes Mšensko, Liběchovsko a Jestřebické pokličky, které jsme navštívili v první části putování...

S kamerou na cestách: Křivoklátsko

Když se řekne Křivoklátsko, tak si skoro každý nejprve vzpomene na známý královský hrad. Další myšlenky by před procházkou touto oblastí mohly a měly patřit...

Výběr článků

Načítám