Hlavní obsah

Snowboardová sezóna: to nejlepší na konec

Právo, Tereza Olivová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je konec zimy, ale vyznavači zimních radovánek se konečně dočkali až nečekaného množství nového sněhu i prašanu. Hlavně v Alpách jsou nyní vynikající podmínky. S předními českými snowboardovými jezdkyněmi vám proto přinášíme několik tipů a doporučení, kam ještě stojí za to vyrazit a jak prožít závěr sezóny.

Článek

Poslední březnové dny strávila čtyřiadvacetiletá snowboardistka Lucie Zábranská z Roxy teamu společně s dalšími českými snowboardistkami v rakouském Mayrhofenu, který byl na začátku jara obdařen nečekaným množstvím čerstvého sněhu. Ten během posledních dní láká do Alp jak rekreační lyžaře a snowboardisty, tak sponzorované jezdce.

„Atmosféra je uvolněnější a sama jsem po dlouhých zimních měsících pořádně rozježděná. Velkou měrou k tomu přispívá i kvalita sněhu. Dopady v parcích jsou měkčí, a tak člověk může zkoušet triky, kterých se na zledovatělých skocích v průběhu zimy bojí,“ dodává Lucie.

„V těchto dnech je spousta sněhu například na Zillertalu. Podmínky jsou skvělé jak na freeridy mimo sjezdovky, tak na freestylový snowboarding v místním snowparku na Penkenu. Výborně si však zajezdíte téměř v celém Rakousku,“ tvrdí Hanka Vojtěchovská z Animal teamu.

Kam ještě do Alp

Ze zasněžených plání Zillertalu vypadá na nadcházející víkend příznivě především Hintertux a Mayrhofen, kde jsou podmínky k zimním sportům ideální, jak potvrzují Lenka a Hanka. Bát se nemusíte vyrazit ani do rakouského Diedamskopfu, Flachuwinklu či na Kuthai a Dachstein.

Nasněžilo pořádně i na blízkém Kaprunu a Krippensteinu. Co se naopak týče trochu vzdálenějších destinací, hodně sněhu je ve švýcarském Davosu, v Laaxu a Saas-fee. V Itálii si snowboardisté pořádně užijí v Cervinu Livignu.

Na ledovcích se dá lyžovat až do června

Přestože je v rakouských resortech dostatek sněhu, zavírá většina z nich už v půlce dubna. Mezi výjimky patří například ledovec Kaunertal (otevřen do 30. června), Kitzsteinhorn (otevřen celoročně kromě období od 2. do 20. června) nebo Hintertux, kde lze jezdit 365 dní v roce.

Naopak nejdříve se letos uzavře Silvretta Nova, a to už příští víkend, 6. dubna. Na horách v těchto dnech můžete kromě sněhu narazit i na celou řadu zajímavých akcí. Od 31. března do 6. dubna probíhá v Mayrhofenu oblíbený týden kratochvílí s názvem Snowbombing.

Vzhledem k tomu, že střediska v okolí Zillertalu navštěvují především rekreační lyžaři a snowboardisté, zůstávaly některé sněhové pláně a prašanové závěje na freeride neporušené po celý den. Vlastní tajná místa vám však nikdo neprozradí, každý si je chrání pro sebe.

Každopádně platí, že lepší než s cestovní kanceláří je vyrazit do Alp po vlastní ose. Třeba v partě. Dopřát si na začátku dubna jízdy v prašanu se vám se zájezdem za zády nepodaří.

Závody v Serfausu

Spolu s Lucií a Hankou tráví poslední dny zimní sezóny v Alpách také mistryně republiky v halfpipe (U-rampa) roku 2005 Bohdana Šebestová, která se v Zillertale snaží ulovit i kvalitní záběry a fotky pro své sponzory.

Jedna z nejzkušenějších jezdkyní v ČR reprezentuje český Nikita team. „Sehnat ale dobrého fotografa není nic snadného,“ svěřuje se Bohdana.

Všechny tři se chystají na nadcházející závody, které se konají tento víkend ve vyhlášeném rakouském středisku Serfaus. Proběhne zde evropské kolo závodu Nikita Chiqitas jam, určeného jen a jen pro holky.

Co se naopak týče trochu vzdálenějších destinací, hodně sněhu je ve švýcarském Davosu, v Laaxu a Saas-fee. V Itálii si snowboardisté pořádně užijí v Cervinu Livignu.foto: www.maion.com

Pro evropské snowboardistky je to jedna z posledních příležitostí, jak ukázat pokroky, kterých během uplynulé zimy dosáhly, a jak se mediálně zviditelnit pro příští rok. Ostatním nabízí šanci, jak zažít pořádnou snowboardovou atmosféru.

Na závodě se pravidelně scházejí fanoušci, ale i novináři ze sportovních médií a manažeři snowboardových firem, kteří si vybírají nové jezdce do svých teamů. Vítězka Chiqitas jamu získá i roční členství v celosvětovém Nikita teamu.

Přestože Česká republika nepatří k zemím s kvalitními horami, dosahují české zástupkyně mezi evropskou konkurencí dobrých výsledků.

Snowboarding je více o dobrých fotkách a mediálních výstupech

A proč se holky na závody vůbec vydají? „Každý sponzor od svých jezdců vyžaduje něco jiného,“ vysvětluje Lucie.

„Někteří z nich stále ještě lpí na dobrém umístění na závodech. Čím dál tím víc jsou ale žádanější především dobré fotky a mediální výstupy. Snowboarding přece jenom není obří slalom nebo severská kombinace,“ dodává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám