Hlavní obsah

Hrad zahájil sezónu, novinky budou až později

Právo, Jana Šprunková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad tento měsíc najel na letní režim. Brány otevírá v pět ráno a zavírá je o půlnoci. S valnou částí nachystaných novinek pro začínající turistickou sezónu se návštěvníci ale setkají teprve v dalších týdnech. Zejména květen bude z tohoto pohledu dost „výživný“.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Velká Fürstenberská zahrada už prokoukla, nyní se dělají poslední úpravy.

Článek

V současné době je toho v hradním areálu k vidění dokonce o něco méně než obvykle. Po celý tento měsíc budou totiž návštěvníci například ochuzeni o prohlídku Vladislavského sálu a části Starého královského paláce.

„Souvisí to s přípravou výstavy českých korunovačních klenotů, která bude umístěna právě do tohoto sálu a začne 19. dubna,“ konstatoval David Šebek z tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky. I po výstavě ale bude sál určitý čas zavřený, protože má začít první etapa opravy jeho podlahy.

Hrad otevře areál Ústavu šlechtičen

Nesporně největší novinkou v prostorách Pražského hradu bude otevření areálu Ústavu šlechtičen, jehož součástí je Rožmberský palác, a to po dvanáctileté rekonstrukci, která přišla na 400 miliónů korun.

Dál než na nádvoří a do přilehlé kavárny se turisté nedostanou. Zatím však ani tam, protože dosud nebyla uzavřena soutěž na nájemce kavárny.

„Dvůr bude přístupný, až se otevře kavárna,“ uvedl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek. Rožmberský palác však bude moci veřejnost vidět pouze při kulturních a společenských akcích.

V Richterově vile sídlila kubánská ambasáda, pak hradní policie

V současné době finišují práce na kultivaci Svatováclavské vinice Na Opyši, která ještě v nedávné minulosti připomínala spíše rumiště. Zhruba v polovině května by měla být otevřena a v Richterově vile, která v ní stojí, má být muzeum vína. Hosté tam najdou i restauraci s vinárnou.

„Dříve sídlila ve vile kubánská ambasáda, pak hradní policie. Je to klasicistní stavba z třicátých let 19. století a jméno získala po svém majiteli, kterým byl pražský měšťan,“ sdělil Velíšek.

Letos se otevře zrekonstruovaná Füsternberská zahrada

Užít by si měli letos také ti, kteří se rádi procházejí zahradami na jižním svahu pod Pražským hradem. Nyní dospěla k závěru více než dvouletá rekonstrukce Velké Fürstenberské zahrady, která byla po desítky let uzavřena.

„Praha získá další zelenou oázu pro veřejnost,“ uvedl náměstek primátora Pavel Klega (ODS). Zahrada patří městu a to se na jejím zvelebení podstatně podílelo. Rekonstrukce stála okolo 165 miliónů korun, z nichž 75 šlo z Evropských investičních fondů, 34 miliónů dal stát, zbytek pak Praha.

Klega předpokládá, že první návštěvníky zahrada přivítá v druhé polovině května, kdy by podstatná část z 3,5 tisíce květin mohla už hrát všemi barvami. „Vstupné by mělo být spíše symbolické,“ míní náměstek.

Reklama

Související články

Praha je magickým městem

Historické jádro metropole bylo na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO zapsáno v roce 1992. A i když se poslední dobou vedou debaty o tom,...

Výběr článků

Načítám