Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Křivoklátsko

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Křivoklátsko, tak si skoro každý nejprve vzpomene na známý královský hrad. Další myšlenky by před procházkou touto oblastí mohly a měly patřit rozsáhlým hvozdům. A třetí zcela určitě romantické Berounce.

Článek

Takže hned na úvod – protože na Křivoklátsko právě vyrážíme – jsme se seznámili s hlavními hrdiny turistické expedice. Průvodkyní se nám stane Berounka, neboť většina námi navštívených objektů leží v její blízkosti.

Takže hned na úvod – protože na Křivoklátsko právě vyrážíme – jsme se seznámili s hlavními hrdiny turistické expedice. Průvodkyní se nám stane Berounka, neboť většina námi navštívených objektů leží v její blízkosti.

Na úvod cesty po proudu této řeky jsme se zastavili u Týřovic, čili v místě, kde se do Berounky vlévá Úpořský potok. Kromě řeky se tu budeme kochat pohledy také na jednu znamenitou hradní zříceninu. Dojdeme k ní po žluté turistické značce a jakmile zvládneme nikterak ostrý výstup, staneme v areálu hradu Týřov.

Hrad založil český král Václav I. okolo roku 1230. Dějepisci jeho existenci zaznamenali zejména v roce 1249. Právě tehdy zde totiž byli zatčeni vzbouřenci proti králi. Vedl je jeho syn, později známý jako král Přemysl Otakar II. Ten byl na Týřově po svém zatčení vězněn a hrad proto nikdy neměl rád.

Možná právě proto Týřov časem své vedoucí postavení mezi královskými hrady v této oblasti ztratil a získal je Křivoklát. Nicméně trvalo ještě více než 300 let, než začal být Týřov uváděn jako pustý (poprvé se tak stalo v roce 1575). Z hlediska turistického je to místo s mimořádnou atmosférou – a zároveň i se skvělou vyhlídkou nad Berounkou.

:. Křivoklátsko - TýřovAutor: Miroslav Šára

Pravidla, jak se tradičně tvrdí, jsou potvrzována výjimkami, a tak jednu na cestě po proudu řeky hned teď učiníme. Když už jsme u Týřova, nebude od věci vrátit se o tři kilometry zpět do Skryjí a odtud po dalších necelých třech kilometrech (po modré značce jihozápadním směrem) dojít na místo zvané Jezírka či Skryjská jezírka.

Cesta od Skryjí vede nejprve mezi poli, brzy se pak ztrácí v lesních hlubinách, aby nakonec vyústila u úzké skalní průrvy (místy až 150 metrů hluboké), kterou se prodírají vody Zbirožského potoka. Za zmíněnou průrvou se potok dočasně rozlévá do několika mělčích ploch – Jezírka se říká právě jim.

:. Křivoklátsko - Skryjská jezírkaAutor: Miroslav Šára

A teď již zpět na cestu určovanou tokem Berounky. Tři kilometry po jejím proudu od Týřova se na levém břehu tyčí Čertova skála. Jedná se o nápadný skalní útvar, od roku 1949 chráněný jako přírodní rezervace se skalní teplomilnou flórou a faunou.

Pro turisty je cenný zejména fakt, že na jedno místo je zde legální přístup. Tím místem jsou vrcholové partie s jedním z nejkrásnějších výhledů do okolí a na Berounku. Tak se pojďme přesvědčit.

:. Křivoklátsko - Čertova skálaAutor: Miroslav Šára

PŘÍŠTĚ se krátce zastavíme u slovutného hradu Křivoklát, od Nižboru vystoupáme na další skvělou vyhlídku nad Berounkou (říká se jí Čerchov), vstoupíme do lesů, kde se skrývá jeden z nejmenších hradů (Jinčov) a cestu Křivoklátskem zakončíme na jižní hranici oblasti u hradu Točník.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Kokořínsko

Je to bezesporu jedno z nejčlenitějších i nejmalebnějších území v Čechách. Když se k němu blížíte krajinou, která je u Mělníka rovná jako stůl,...

S kamerou na cestách: Kokořínsko-sever

Blížíme se k obci, či spíše rekreační osadě Nedvězí. Přes Mšensko, Liběchovsko a Jestřebické pokličky, které jsme navštívili v první části putování...

Výběr článků

Načítám