Hlavní obsah

Hrady a zámky letos otevřely brány už o Velikonocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada hradů a zámků se letos návštěvníkům otevřela o dva týdny dříve, než je běžné. Důvodem byl brzký termín Velikonoc. Další objekty zahájí novou turistickou sezonu tradičně až 1. dubna. Památky budou návštěvníky po celý rok lákat nejen na denní i noční prohlídky, ale také na divadelní a hudební festivaly, koncerty, výstavy a jarmarky.

Článek

Už o velikonočních svátcích otevřely své brány například hrad Kost v Královéhradeckém kraji, zámky Hluboká a Český Krumlov v jižních Čechách, Šternberk a hrad Bouzov v Olomouckém regionu a středočeský zámek Konopiště, kde návštěvníci mohli přivítat jaro s tamním medvědem Kazimírem.

Návštěvnost na českých hradech a zámcích byla loni vysoká a kasteláni se ji budou snažit udržet i letos. Na severní Moravě a ve Slezsku chystají bitvu vojsk o hrad Hukvaldy či o hrad Sovinec na Bruntálsku. V Žirovnici na Pelhřimovsku a v Roštejně na Jihlavsku pro návštěvníky připravují živé historické obrazy.

Zámek v Nebílovech na Plzeňsku ohlásil projektové prohlídky pro školy, které propojí hrou a plněním úkolů návštěvu zámku se školními osnovami. Hrad Střekov v Ústí nad Labem bude každý měsíc pořádat pohádkové neděle pro děti, Svojanov na Svitavsku si letos pořídil pávy, dravé ptáky a kamerunské kozy. Karlštejn v červnu chystá královský průvod z Prahy.

Památky lákají netradičním programem i zrenovovanými prostory

Řada historických objektů sází na zajímavé expozice. Například zámek v Lednici na Břeclavsku letos nabídne putovní výstavu Osobní hygiena na šlechtických sídlech, která za tři roky od svého vzniku přilákala tisíce zvědavců. Památkáři také opět otevřou dveře návštěvníkům, které zajímá obnova historických interiérů. Například v zámku v Dačicích budou lidé moci pozorovat při práci restaurátory vzácných nástěnných maleb.

Některé hrady a zámky uzpůsobí své doprovodné programy historickým výročím. Středočeský Křivoklát chce upozornit na blížící se výročí 900 let od první písemné zmínky o hradu v Kosmově kronice, Kunštát na Blanensku si v květnu připomene 550. výročí korunovace Jiřího z Kunštátu a Poděbrad českým králem. Pražský Trojský zámek chystá slavnosti ke 330. výročí počátku stavby zámku.

Nedílnou součástí programů některých historických objektů se stává hudba. Milovníci rocku v létě jezdí na putovní festival České hrady, na Kunětické hoře jsou populární muzikály pardubického divadla, které soubor hraje přímo v hradních kulisách.

Kasteláni dbají i na lepší servis pro návštěvníky. Památky v Plzeňském kraji vylepšují a rozšiřují své webové stránky, jihočeští památkáři slibují zlepšení nabídky tras pro vozíčkáře. Ze zámeckého počítače v Bečově na Karlovarsku budou moci lidé zdarma posílat virtuální pohlednice.

Památky v některých regionech, například v Moravskoslezském či Zlínském, se letos chystají zvýšit vstupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám