Hlavní obsah

Pět novodobých mýtů o cestování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Způsob cestování se neustále vyvíjí, stejně jako společnost. Proto se některé cestovatelské "pravdy" postupně mění v mýty a pověry. Podívejte se s námi na ty nejzajímavější nebo nejrozšířenější.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mnoho mýtů existuje i o bezpečnosti různých turistických tras.

Článek

Přinesli jsme vám pět nejzajímavějších a pro dnešní dobu také nejmarkantnějších cestovatelských mýtů. Informoval o nich magazín VIPmag s odkazem na americký zpravodajský server ABC News.

Pověra č. 1: Vyměňte si peníze doma

V dnešní době není potřeba měnit peníze před cestou do zahraničí. Kurzy měn se již v různých zemích v podstatě neliší. Navíc, když si s sebou vezete větší obnos „v kapse“, stáváte se potencionální obětí kapesních zlodějů. Je lepší spoléhat na kreditní karty. Většinou nabízí dobrý kurz a můžete si vybrat přesně tolik, kolik právě potřebujete. Výjimku však tvoří země, které nemají příliš vyvinutý bankovní systém.

Pověra č. 2: Rezervace last-minute jsou nejvýhodnější

Ještě před dvěma lety zajišťovaly rezevace last minute nejvýhodnější ceny. Ovšem díky rekordně vysoké úrovni cestování, vyprodaným letům a lepším vyhledavačům to již neplatí. Letecké společnosti pouštějí do vzduchu méně letadel a navíc s nižší kapacitou a obsazení hotelů a výletních plaveb dosáhlo historických výšin.

Proto jsou ti, kteří si cestu do zahraničí zamluví hned jak se nabídka objeví, ve výhodě. Výjimečně se nějaké skutečně výhodné zájezdy či letenky last-minute objeví, ale odhaduje se, že jich bude čím dál méně. Spíše můžete využít různých speciálních balíčků, které nabízejí hotely a cestovní kanceláře.

Pověra č. 3: Místní jsou experti

Nespoléhejte se, že vám kdokoli v dané destinaci přesně řekne, na co se vlastně díváte. Proto je lepší se připravit předem a vybavit se například průvodcem. Pokročilejší vyhledávání o dané zemi vám může dovolenou velmi zpříjemnit a někdy i ulehčit. Pomoci vám mohou i historické romány a biografie.

Pokud chcete navštívit Řím nebo Florencii, ideální knihou je například biografický román o Michelangelovi. Kapesní průvodci se často potýkají s nedostatečným financováním, poněkud nudným a občas i nepřesným obsahem a navíc jsou notoricky známé pro nahánění turistů do muzeí a jejich obchodů, ze kterých poté profitují.

Pověra č. 4: Dostanete, co jste si zaplatili

To, že si hotel účtuje ceny hodné pěti hvězdiček, neznamená, že také poskytuje tomu odpovídající komfort a servis. Mnoho hotelů, zájezdů a prázdninových plaveb se označuje za luxusní a podle toho navyšuje ceny. Nenechte se ošálit. Často vám lepší služby a komfort poskytnou levnější nabídky. Vždy se dívejte na konkrétní cíl, ne pouze na jeho cenu.

Pověra č. 5: Kupte si mimořádné služby předem

Plavební společnosti často chtějí, abyste si zamluvili suchozemské výlety přímo na lodi nebo ještě před vyplutím. Pravdou však je, že téměř vždy přehánějí a předražují danou nabídku. Místo toho podnikněte vlastní výlet za zlomek ceny, kterou si společnosti účtují.

Když vystoupíte z lodi, podívejte se po místních cestovních agenturách, které vás v přístavu vítají. Okružní jízdu za nízké ceny vám také nabídnou různé taxi služby a jejich řidiči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám