Hlavní obsah

Florida si říká stát slunečního svitu

Právo, Miroslav Navara

Když se otevřely dveře boeingu na letišti v Miami, vtrhl na palubu závan teplého vzduchu a ten nás neopustil po celou dobu pobytu na Floridě. V lednu kolem 20–25°C, to se dá vydržet, i když zkušení radí jarní měsíce, nejlépe květen, kdy je prý navíc nejmenší pravděpodobnost deště.

Foto: Profimedia.cz

Floridská pláž

Článek

Nás však nepotkal déšť ani na přelomu ledna a února, ač naše trasa vedla křížem krážem celou Floridou. A tak první konstatování bylo – slogan Floridy na poznávacích značkách aut (stát slunečního svitu) opravdu sedí. Tento jihovýchodní výběžek USA ale nabízí svým návštěvníkům mnohem, mnohem více.

Vesmírné středisko

Zábavní parky, mimořádně zajímavé přírodní rezervace, města s mrakodrapy, to není v USA žádná vzácnost. Florida však má něco, co jinde není – základna vesmírné agentury NASA.

Člověk by si myslel, že prostor základny bude super tajný, přísně střežený a tudíž zcela nedostupný. K samotné odpalovací věži se opravdu turisté nedostanou, ale zbytek areálu je prakticky pojednán jako turistická atrakce. Dospělí 59, děti 43 dolarů a den může začít.

Otevírá se v 10 dopoledne a od toho okamžiku po patnácti minutách krouží areálem návštěvnické autokary, které hosty postupně dopraví k vyhlídkovým terasám, odkud se dají pozorovat starty raketoplánů a raket takříkajíc z první ruky.

Dostanete se k budově, která ukrývá připravovaný raketoplán ke kompletnímu vystrojení před startem, dále k hale, kde jsou soustředěny makety raket, raketo -plánu, měsíčního vozítka a dalších exponátů z historie kosmických programů.

Vyzkoušejte si simulaci startu raketoplánu

Vystoupíme na místě, kde lze absolvovat novinku – na vlastní kůži si zkusit v trenažéru simulaci startu, jak jej zažívají skuteční kosmonauti v raketoplánu. Oni sami tvrdí, že trenažér dociluje iluze startu na 95 procent skutečnosti.

Jinde zhlédneme simulaci startu raketoplánu z pohledu někdejšího řídícího střediska. Projít si lze tzv. raketovou zahradu, kde skutečně jako vysazené květiny ční vedle sebe do výšky rozmanité typy raket, užívané v minulých letech pro účely NASA.

Rakety, raketoplány a další zařízení, užívaná při dobývání vesmíru, jsou k vidění na Mysu Canaveral.foto: Právo/Miroslav Navara

Ostrov dobrodružství

Orlando zve k návštěvě zábavního areálu, sestávajícího ze dvou částí: Ostrova dobrodružství a naproti němu areálu filmových studií Universal. Přirozeně, nejde tu o nějak vysoce intelektuální zábavu, ale zejména rodiny s dětmi, filmoví fandové nebo vyznavači adrenalinových taškařic.

A nutno uznat, že ač nikoli nový, je to osvědčený nápad, jak vydělat na zařízeních ve kterých se už snad ani nefilmuje, ale která ze slavných snímků znají diváci na celém světě.

Ostrov dobrodružství nabízí iluzi dějišť různých seriálů a filmových hitů, jako Jurského parku, Ztraceného světa, Poseidonovy říše, Pavoučího muže – Spidermana, ale i dalších, jež se u nás ani nepromítaly.

Zdejší Incredible Hulk Coaster – rozsáhlá visutá dráha s neuvěřitelně krkolomnými zákruty, loopingy a prudkými sjezdy – prý nabízí nejdivočejší jízdu na světě. Tzv. zápasící draci – to jsou zase dvě dráhy, červená a modrá, které se navzájem proplétají během divoké jízdy tak prudce a rafinovaně, že účastníci ječí hrůzou v obavě, že se „draci“ jeden druhému nevyhnou.

Rodinu Simpsonových tu můžete potkat v životní velikosti.foto: Právo/Miroslav Navara

Letoviska u Mexického zálivu

Po dálnici č. 4 jihovýchodním směrem z Orlanda do oblasti Tampy, St. Petersburg a Clearwater dorazíme pohodlně během jednoho dne. Jmenovaná místa jsou oblíbená jak místními, tak jako cíl poklidné letní dovolené na pláži.

Kromě opalování a koupání si můžeme vybrat: mořské rybaření, potápění, výlety lodí, mj. dokonalou kopií pirátského škuneru se spoustou zábavy během plavby, golf, tenis, vyjížďky na kole, či autem do širšího okolí.

Nechybí mořské akvárium, delfinarium, tzv. safari za životem v moři, westernový ranč, botanická zahrada.

Romantická dřevěná promenáda

A ještě jedno místo nesmíme opomenout: u tzv. Madeira Beach na samém pobřeží západně od St. Petersburg leží Johnęs Pass Boardwalk – dřevěná promenáda s přístavy rekreačních lodí, půjčovnami lodí a vodních skútrů, restauracemi, obchůdky a vyhlídkovými terasami, s atmosférou starých přístavů.

Na samém konci promenády je vinný krámek jménem Impressive designs + Florida Wines, kde lze okusit, popř. zakoupit floridská vína. Nutno však předem vědět, že nejsou z hroznů, ale ovocná, tedy více či méně sladká.

Nu a když bychom už zvědavostí nevěděli co, zajdeme na hokej do Tampy, kde ve strhující atmosféře žhaví brusle i hráči z Čech.

Rady na cestu

  • Potřebujeme víza. Jak postupovat najdete na webových stránkách. Vízum nás přijde na cca 2500 Kč.
  • Na palubě letadla obdržíme celní prohlášení, které vyplněné odevzdáváme při vstupní kontrole. Imigrační úředníci snímají otisky prstů a fotografují tvář.
  • Do USA je zakázáno přivážet potraviny a rostliny.cenové relaci.
  • Po USA to nejde bez auta.Při objednávce věnujeme pozornost, dobrý výběr půjčovny nám může ušetřit dost peněz.
  • Silniční kontroly jsou časté. Vyplatí se jezdit ukázněně.
  • V USA je elektrické napětí v zásuvkách 110 voltů. Zástrčky jsou jiné, než naše, je tedy třeba mít adaptér, popřípadě transformátor.
  • Míry a váhy nejsou v desítkové soustavě, nastudujeme si tedy míle, Fahrenheity, palce, stopy, yardy, galony, unce, atd.
  • Seznámíme se s jazykovými odlišnostmi mezi britskou a americkou angličtinou. Pozor, také některé dopravní značky jsou psané!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám