Hlavní obsah

Stále více Čechů tráví dovolenou na lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Trávit dovolenou poleháváním na pláži už není v módě. Stále více Čechů touží po dobrodružných prázdninách na lodi. Inspirací jim může být 10. ročník výstavy Lodě & Karavany, která začala na pražském výstavišti v Letňanech.

Článek

Podle pořadatelů akce mají Češi k lodím i vodním sportů pozitivní vztah. "Je to znát i na této výstavě, která je každým rokem větší a větší. Spousta Čechů volí dovolenou strávenou na lodi. Vyjde to levněji než dovolená s cestovní kanceláří a navíc je to mnohem dobrodružnější. Spousta Čechů tak na tento typ dovolené přechází," řekl manažer výstavy Jan Králík.

Pronajmutí lodi pro sedm lidí na jeden týden stojí už od 1500 eur (asi 37 700 korun). Pokud nikdo ze skupiny nemá kapitánské zkoušky, je třeba vzít v úvahu ještě pronajmutí služeb kapitána.

Stále více Čechů vlastní loď

V ČR roste také počet lidí, kteří si pořizují vlastní loď. "Poptávka pomalu postupně roste. Zvětšuje se množství majitelů lodí a současně roste i velikost lodí. Snaha je dělat rychlejší lodě, líbivé trupy a komfortnější interiéry," řekl Vladimír Toman z České lodní dopravy.

Podle něj se cenová hladina nejčastější poptávky po lodích pohybuje kolem jednoho milionu korun. "Pak jsou samozřejmě extrémy, které jsou na moře a stojí desítky milionů korun," doplnil Toman. Příkladem je motorová jachta Regal 4060, která měří 40 stop (asi 12,2 metru) a je největším exponátem výstavy.

Výstava představuje i obytné karavany

Za cenu v řádu několika miliónů korun lze pořídit i luxusní obytný vůz. Na výstavě se představují karavany, které stojí až čtyři miliony korun. Akce dále nabídne novinky z oblasti vodních sportů.

Výstava Lodě & Karavany, na které se na ploše větší než 14 000 m2 představí přes 130 vystavovatelů, potrvá do neděle. Od čtvrtka do soboty je akce otevřená od 10:00 do 18:00. Poslední den je otvírací doba o dvě hodiny kratší. Cena vstupenek je 100 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrcholí prodeje letních zájezdů se slevou

V lednu a únoru vrcholí prodeje letních zájezdů se slevou, tedy období zvané "první moment". Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur...

Plánování letní dovolené je v plném proudu

Ač se to nezdá, nastal ideální čas na plánování letní dovolené. Kam vyrazit, co vidět a zažít, po čem toužíme? Na to je jednoduchá odpověď: po změně....

Výběr článků

Načítám