Hlavní obsah

Heliskiing a freeride začíná doslova za českými humny

Novinky, Vladislav Prouza

Možnost nechat se vynést helikoptérou na horské vrcholy a sjíždět panenské liduprázdné svahy mají nyní čeští lyžařští fajnšmekři doslova za humny. Příznivci kvalitního heliskiingu a freeridu už nemusejí cestovat přes oceán do USA. Dnes stačí absolvovat necelou tisícovku kilometrů do doposud turistickým průmyslem nespoutaných hor Rumunska.

Článek

"Berghill, dceřiná společnost Snowhillu působící v Rumunsku od loňského roku, nabízí freeridistům, lyžařům a snowboardistům pohádkové svahy horského masivu Fagaraš v oblasti jižních Karpat. Klienti Berghillu tak mají exkluzivní právo si zajezdit na patnácti tisících hektarech pronajatého pohoří v Transylvánských Alpách," upřesnila Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill.

.: Heliskiing a freeride

Heliskiing však mohou v Rumunsku prubnout pouze zdatní lyžaři a snowboardisté. "Kromě lyžařských a snowboardových schopností je nutná dobrá fyzická kondice. Čím je člověk zdatnější, tím větší má prožitek z jízdy na divokých svazích. Instruktoři se snaží připravit program šitý na míru, ale zároveň freeridisty naučí nové techniky, které jim pomohou zvládnout rozmanitosti horského terénu," přiblížila Čeřovská.

Základna pro zájemce o tento v Česku oficiálně neprovozovaný druh zimního sportu leží v lůně skutečně kouzelného místa Balea Lac, kterých lze ještě najít v Evropě pomálu, jestli vůbec nějaké. Balea Lac představuje horské pleso v nadmořské výšce 2 034 metrů. Jezero obklopují zasněžené horské štíty dosahující výšky 2 500 metrů.

.: Snahy Fagaraše poskytují neomezené možnosti freeridu

"Zde se nachází dvojice horských chat sloužících k ubytování vyznavačů heliskiingu a přistávací místo pro helikoptéru, která odváží freeridisty na horský masiv, odkud pak sjíždějí pod dohledem profesionálních horských vůdců," popisuje Čeřovská.

Horští vůdci pocházejí především z Rakouska. Horalům velí Martin Freinademetzen, dvojnásobný mistr světa a trojnásobný mistr Evropy ve snowboardingu mající na kontě 35 vítězství v závodech světového poháru. Tým horských vůdců doplňuje současná legenda českého snowboardingu a člen Mezinárodního Quiksilver Snowboarding Martin Černík.

Zima končí v květnu

Zima na Fagaraši trvá od listopadu do konce května, kdy je místo hluboko v Transylvánských Alpách přístupné pouze lanovkou nebo helikoptérou. Silnice známá jako Transfagarašan dovoluje přístup vozem jen v čase bez sněhové pokrývky.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlepší alpské sjezdy

Kam vyrazit na lyžování do Alp, jaké nové svahy zkusit, jak skloubit cenu s kvalitou a pořádně protáhnout svá prkýnka na řádném sešupu. Přinášíme vám inspirace...

Výběr článků

Načítám