Hlavní obsah

Plánování letní dovolené je v plném proudu

Právo, Olina Táborská

Ač se to nezdá, nastal ideální čas na plánování letní dovolené. Kam vyrazit, co vidět a zažít, po čem toužíme? Na to je jednoduchá odpověď: po změně. Ať je dovolená pravý opak naší každodennosti. „Začíná se prosazovat spíše aktivnější způsob cestování.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Rhodos- Kolymbia

Článek

Lidé cestují do stále vzdálenějších destinací nebo se rozhodnou podrobněji prozkoumat notoricky známá, navštěvovaná místa jako Korsiku, Sardinii, Lefkadu nebo Korfu.

Frčí také okruh Egyptem. „Je to nejen koupání, ale i poznání památek a přírodních krás, například Sinajského poloostrova,“ upřesnil ředitel cestovní kanceláře Nomád Michal Šindelář.

Za vínem do Francie

Kdo sní o neobvyklém pobytu nebo poznávacím okruhu, vydá se podle slov Michala Šindeláře na Filipíny, Galapágy nebo na Velikonoční ostrov a do Francouzské Polynésie. To však neznamená, že v Evropě už není nic zajímavého. Kupříkladu pro vyznavače vína a pohody jsou v kurzu okruhy vinnými stezkami ve Francii.

„Český zákazník se začíná orientovat na letecké zájezdy s kratším okruhem. Nejčastěji Irsko, Skotsko, ale také na východní Evropu a Pobaltí. Láká Litva, Lotyšsko a Estonsko se spoustou přírodních krás a stále roste zájem o Ukrajinu či Moldávii,“ dodal ředitel cestovky.

.: Ve Francouzské Polynésii můžete navštívit ostrovy Tahiti, Moorea, Bora Bora a další. Foto: CK Nomád

Zlatá klasika

Nudit se nemusí o dovolené ani ti, kteří si zaplatí klasický pobyt u moře třeba v Bulharsku nebo v Řecku. Když je omrzí voda a pláž, koupí si přímo na místě zájezd s průvodcem a vyrazí alespoň na jeden den za poznáním.

Kdo raději individuálně, může si půjčit auto. V Athénách zaplatíme za půjčení auta na tři dny od 3600 do 5500 Kč, podle typu auta. Ceny se moc neliší ani na Chalkidiki, Korfu, Rhodosu. Auto si lze půjčit i na více dnů, na Kosu, Krétě a Zakynthosu naopak třeba na jeden den, stojí to kolem 1300 Kč.

Půjčovny aut i motocyklů a nebo vodních skútrů jsou také v Bulharsku. I tady si lze pobyt zpestřit různými atrakcemi, jako jsou lety na motorovém rogalu, seskoky padákem. Pobyty v Bulharsku, které je ideální dovolenkovou zemí i díky příznivým cenám a možnosti se domluvit.

Euro víkendy

Opravdovým hitem jsou balíčky kratších pobytů pro ty, kteří pro samou práci jen těžko nacházejí čas k pořádné dovolené. Když už se rozhodnou, volí kombinaci odpočinku s poznáním. Díky levnějším letenkám po Evropě dostanou přesně to, co chtějí. Pohodlný pobyt na kratší dobu, většinou tři až pět dní, s oddychem a poznáním vybraného místa.

.: Ilustrační fotofoto: Dana Sokolová

V ceně zájezdů, která se pohybuje od 7000 do 20 000 Kč, bývá většinou letenka, transfer z letiště do hotelu, ubytování a snídaně, letištní poplatky a zástupce cestovní kanceláře, který klienty provází už z místa odletu. „Klientelu tvoří nejen mladé páry. Za poznáním cestují čím dál víc také starší dvojice,“ říká Markéta Nováková ze Student Agency.

Okružní plavby

Jinou možností, jak si dopřát pobyt i poznání, jsou okružní plavby. Zaplacením lodního lístku si dopřejeme rovnou několik požitků: vedle komfortního ubytování a stravy i šanci poznat kus světa, aniž bychom museli pořád balit kufry.

Další výhody: sportovní vyžití přímo na lodi; dětské programy; noční show a spousta další zábavy. Plující luxusní klimatizované hotely mají i restaurace, bary, fitness centra, divadla, bazény. Nejlevnější jsou kajuty vnitřní, bez výhledu na moře, následují kajuty vnější, s oknem. Nejlepší kajuty mají balkón.

Za dvoulůžkovou vnitřní kajutu při okružní plavbě za poznáním Itálie, Řecka, Turecka a Chorvatska zaplatíme u cestovní kanceláře Asiana 22 750 Kč. Apartmá s balkónem vyjde na 63 020 Kč.

Foto: Archiv Právo

Po vodě Nizozemskem

Naše peněženka dostane méně zabrat, když si vypůjčíme obytnou motorovou loď a vyrazíme s ní třeba po Nizozemsku, protkaném stovkami kanálů a jezer.

„Stačil nám jen řidičský průkaz, nikdo z nás neměl kapitánské zkušenosti,“ tvrdí parta mladých nadšenců, kteří to vloni zkusili a vrátili se nadšení. „Dostali jsme mapu s vyznačenými mosty a průplavy a ihned jsme se zorientovali. Vyrazili jsme po doporučených okruzích, které protínají nejvýznamnější města. Na frekventovanějších trasách jsou maríny podobné kempům, jen místo stanů všude parkují lodě.“

Loď s veškerým zázemím pro šest osob na týden stojí od 23 950 Kč. Podle typu plavidla se vejde na palubu až 14 pasažérů.

O děti je postaráno

Je docela kumšt vymyslet dovolenou pro rodiny s dětmi tak, aby byly spokojené obě generace. Ještě horší je tahat s sebou postýlku a bágl plný dětské stravy. Tyto starosti odpadnou v případě, že se podaří najít rodinný hotel. Tu a tam na něj natrefíme už i u nás, ale chce to pospíšit si s rezervací. Mnohem víc je jich v Rakousku a v Německu.

Nabízejí veškeré zázemí i pro rodiny s kojenci. V některých hotelích existují i kluby, kde mohou kluci a holky trávit celé dny. Zábava v kolektivu vrstevníků, i když pod dohledem dospělé osoby, je někdy lepší než s tátou a mámou.

A kam s většími dětmi, ať není nuda? Třeba do sousedního Německa. Stačí se jen rozhodnout, zda se s potomky vydáme po hradech a zámcích a nebo dáme přednost pobytu v blízkosti zábavních parků, aquaparků či zoologických zahrad a zooparků.

Klídek na chalupě

Pro městské obyvatele je ideální dovolená na venkově. Kdo nemá chatu nebo chalupu, pronajme si ji. „Stále častějším požadavkem je bazén, blízkost vody, v zimě vleku a zázemí pro pobyt s dětmi. A jedou-li lidé se psem, přejí si, aby byl pozemek oplocený,“ sdělila nám Pavla Pešková z Agentury Chata Tour.

Ačkoli těch, kdo žádají luxus, přibývá, na dračku jdou levnější verze. „Nabízíme i několik objektů, kde není zavedena voda, ale máme také luxusní objekty s vnitřními vyhřívanými bazény,“ upřesnila manažerka.

Pronájem chalupy pro 6 osob stojí od 6000 do 20 000 Kč za týden.

.: Klídek na chalupě.foto: Právo/Václav Jirsa

Jazykové kurzy na Maltě

Pro snaživce, kteří si chtějí z dovolené dovézt víc než zážitky a suvenýry, doporučujeme studium jazyků. Třeba na Maltě, kde mají víc než 50 jazykových škol a hlavně tradici. Ve skupině lidí ovládajících jazyk na podobné úrovni se člověk rázem zbaví komplexů. K zahození není ani možnost navázat kontakty z celého světa.

„Malta má pověst kvalitní britské angličtiny, protože drtivá většina učitelů studovala angličtinu ve Velké Británii,“ říká Karla Svobodová z agentury Malta Tourist Authority.

Další výhody pobytu spojeného se studiem na Maltě:

  • příjemné a stále klima
  • bezpečí - Malťanů je pouze 400 000, nikdo tam nikoho neokrádá, nepřepadá
  • studenti většinou bydlí ve vybraných maltských rodinách nebo ve školních kampusech
  • školy se starají o odpolední program studentů, ať už je to sport, kultura nebo výlety po všech ostrovech.

Z lodního deníku

Mohli jsme zastavit ve kterémkoli městě, vystoupit a jít na prohlídku památek. Jediné omezení jsou mosty, kterých je po trase požehnaně. Je nutné čekat, až se zvednou. Na některých místech jsou řízeny semafory, jinde se vybírá mýtné jedno euro.

.: Amsterodamské nábřeží

foto: NOVINKY/Tomáš Holý

V Nizozemsku se musí respektovat dodržování rychlosti. Je zakázáno dělat s lodí vlny. Jinak totiž voda vylitá z grachtu zaplavuje zahrádky a rozhoupává hausbóty, v nichž bydlí lidé.

Na palubu si můžete vzít i kola, a když už vás nebude bavit točit kormidlem, sednete do sedla. Je jen na vás, jaký program si zvolíte, je to bezstarostná jízda.

Na palubu si můžete vzít i kola, a když už vás nebude bavit točit kormidlem, sednete do sedla. Je jen na vás, jaký program si zvolíte, je to bezstarostná jízda.

Anketa

Máte již vybranou dovolenou na léto?
Ano
49,3 %
Ne
50,7 %
Celkem hlasovalo 1603 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám