Hlavní obsah

Díky umělému sněhu se v Česku stále lyžuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hory v Česku jsou v obležení – pokračují jarní prázdniny, volno mají kromě našich dětí i ty z Nizozemska. A i když venku panuje spíše jarní počasí, vyznavači rychlých sjezdů si nestěžují, většina středisek má dostatek umělého sněhu.

Foto: Petr Marek, Právo

V Jeseníkách se stále lyžuje například v okolí chaty Paprsek. V provozu je zdejší sjezdovka, sjízdné jsou i běžecké okruhy.

Článek

Většina majitelů lyžařských areálů se poučila z předchozích zimních období, kdy byl nedostatek přírodního sněhu, a investovala do děl, která dodávají na svahy sníh technický. Platí to také pro Jeseníky.

„Sníh se nám díky umělému zasněžování podařilo udržet. Pořád ho máme dostatek. Lyžovat se bude až do dubna,“ řekl Právu majitel Skiareálu Proskil v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka s tím, že sezóna je zatím výrazně lepší než loňská.

„Je stabilnější, ač zima není taková, jak jsme tady zvyklí. Ztrátová jako ta minulá nebude,“ uvedl. Na nedostatek přírodního sněhu tak prý doplatili jen běžkaři. „Okruhy v okolí jsem upravoval jen dvakrát. Nyní na nich už žádný sníh neleží,“ tvrdí Procházka.

„Pokud se bude lyžovat ještě měsíc, a doufám, že to vydrží, budeme moci říci, že sezóna byla úspěšná,“ řekl Právu Jaromír Vlček z beskydského lyžařského střediska Ski Vítkovice Bílá. Také v některých dalších beskydských střediscích hovoří provozovatelé o dobré sezóně. „Zasněžovat jsme začali už v polovině listopadu, stále lyžujeme a předpokládám, že budeme ještě nejméně dva tři týdny,“ řekl šéf ski areálu v Mostech u Jablunkova Alois Martynek s tím, že návštěvnost je velká, uplynulou neděli středisko podle něj praskalo ve švech.

„Letošní sezóna je proti loňskému roku výrazně lepší,“ řekl Právu manažer areálu Ski Sněžník v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem Oldřich Štos.

„Sněhu máme kolem 30 centimetrů a pokud nedojde k extrémním změnám počasí s vydatnými dešťovými přeháňkami, předpokládám, že nějaký ten týden ještě vydržíme. Díky plánovanému umělému zasněžování jsme dosud nemuseli ani na den vypínat vleky. Prázdninové pobyty tu skončily velkým regionům, jako jsou Pardubice a Brno, nyní to již bude o něco slabší, přicházejí na řadu menší okresy. Celkově jsme ale spokojeni,“ dodal Štos.

Krkonoše lákají

Lyžaři prozatím najdou dobré podmínky takřka ve všech výše položených areálech v Krkonoších. Sjezdovky tady pokrývá od 30 do 50 centimetrů technického sněhu. Lyžovat se ovšem vyplatí hlavně dopoledne, kdy tratě ještě nejsou zcela rozměklé. „Slušné lyžování zůstává na Ještědu a Herlíkovicích u Vrchlabí. Jezdí se v areálech Šachty u Vysokého nad Jizerou a Kamenci v Jablonci nad Jizerou. Problémy nejsou ani ve Špindlerově Mlýně.

„Hodnotit sezónu je předčasné, počítám, že ještě 20 až 30 dnů pojedeme,“ uvedl Vladimír Kasík, jednatel společnosti Sport Service, která provozuje Ski areál Špičák na Šumavě. „V každém případě to bude tento čtvrtek 100 dnů nepřetržitého sezónního provozu. A to je výborné,“ dodal. Špičácký areál má v průměru 35 cm. Stejně vysokou pokrývku technického sněhu hlásí Ski areál Kašperské hory. Lyžuje se denně.

Kolem 30 centimetrů sněhu leží ve středisku Kobyla na Zadově v jihočeské části Šumavy. V Jihočeském kraji se lyžuje také ve Skiareálu Lipno, který má výkonný zasněžovací systém řízený počítačem. Středisko je celé v provozu. „Se sezónou jsme spokojeni, zahájili jsme už 17. listopadu,“ sdělil Martin Řezáč ze společnosti Lipno Servis, která areál provozuje.

„Přestože se nacházíme v relativně nízké nadmořské výšce, lyžuje se i u nás,“ doplnil Miroslav Akrman ze Ski Klubu Hlinsko na Chrudimsku, který leží asi 600 metrů nad mořem.

Nemají děla

Mimo provoz jsou tedy lyžařské areály, které jsou odkázány jen na přírodní sníh. Petr Mikeska ze ski areálu Opálená ve Pstruží dokonce sezónu označil za katastrofální. „Kvůli jiným investicím v předcházejících letech nemáme zatím zasněžovací technologii. Takže dny, kdy se lyžovalo, bych na prstech spočítal,“ posteskl si.

Reklama

Výběr článků

Načítám