Hlavní obsah

Litomyšl líčí past na japonské turisty

Právo, Zdeněk Seiner
LITOMYŠL

Radní v Litomyšli doufají, že nalezli fintu, jak ve městě několik dní udržet japonské turisty, proslulé tím, že Evropou těkají, tryskají a nikde nezdrží ani o minutu déle než musejí. Principem pasti je to, že jim vytvoří v historickém středoevropském městě druhý domov a umožní jim bavit se a žít i trochu po japonsku.

Článek

„Na pět dní od 25. do 29. března k nám přijede asi 120 Japonců,“ pochlubil se s neuvěřitelnou zvěstí Jan Janeček (KDU-ČSL), místostarosta Litomyšle. Prakticky všechno to budou turisté z japonského města Nara, které s Litomyšlí dlouhodobě udržuje neformální, ale zároveň poměrně pevné, vztahy.

„Budou tady dva koncerty japonské hudby, jednou divadlo, promítat se budou dva japonské filmy, vařit se bude japonská kuchyně, uskuteční se čajové obřady, v naší sportovní hale budou ukázky japonských bojových sportů,“ řekl Právu Janeček.

Zdánlivě nelogické počínání, ve kterém se japonští turisté dostanou po cestě přes půl zeměkoule do domácího prostředí, má svou logiku. „Například hudebníci z města Nara si nesmírně váží možnosti, že mohou hrát v rodném městě Bedřicha Smetany. Celá akce má dvě roviny: první je kulturní a druhá, to nezastírám, je to hledání nových forem turistického ruchu,“ připustil Janeček.

„Japonský turista je všude vítán, ale pokud navštíví Litomyšl na několik hodin, všechno si nahraje a vyfotografuje a pak ještě jednou a doopravdy cestuje doma, když si to prohlíží s rodinou a přáteli, je to pro nás turistika bez ekonomického efektu.

Tohle je družba v uvozovkách a chceme ji rozvíjet, město Nara totiž není nijak malé, má asi 1,4 miliónů obyvatel, takže těch návštěvníků jenom odsud v takovéto nové formě turistiky, v týdnu japonské kultury a sportu, je perspektivou, nadějí pro služby turistům v našem městě,“ podotkla Michaela Severová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu na litomyšlské radnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám