Hlavní obsah

Tipy na víkendové lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Teplé počasí výrazně omezilo v průběhu týdne provoz v níže položených lyžařských areálech. Mírné čtvrteční ochlazení umožnilo provozovatelům sjezdovek v horských střediscích alespoň umělé zasněžování. Místy napadlo i několik centimetrů čerstvé sněhu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Výška sněhové pokrývky na hřebenech Krkonoš dosahuje 165 centimetrů

Článek

Dostatek sněhu najdou milovníci lyžování na hřebenech Krkonoš. Ve čtvrtek ráno byla teplota na hřebenech Krkonoš pět stupňů Celsia pod bodem mrazu a připadly přibližně dva centimetry sněhu. Výška sněhové pokrývky dosahuje 165 centimetrů, v lavinovém katastru platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

V lyžařské areálu Černá hora v Janských Lázních, leží 40 až 70 centimetrů sněhu. Otevřeno a upraveno je sedm kilometrů sjezdovek a přibližně 40 kilometrů běžeckých tratí. Černohorská sáňkařská dráha je uzavřená.

Všechny sjezdovky fungují ve Špindlerově Mlýně i v Peci pod Sněžkou, kde na sjezdovkách leží 45 centimetrů sněhu. Upraveno je také 60 kilometrů běžeckých tratí. Dobré podmínky nabízejí i další krkonošská střediska. Herlíkovice, Harrachov či Rokytnice nad Jizerou hlásí kolem půl metru, povětšinou zmrzlého, sněhu.

Jizerské a Orlické hory mají sněhu dostatek

V Říčkách v Orlických horách sice ve středu pršelo, sjezdové tratě ale zůstávají upravené. V noci na čtvrtek navíc mrzlo a připadl asi centimetr sněhu. Lyžovat se bude také v Čenkovicích a pod Králickým Sněžníkem. Na hřebenech Orlických hor je do 30 centimetrů sněhu.

Dobré sněhové podmínky panují na Ještědu. Na sjezdovkách zde leží 40 centimetrů technického sněhu. Na návštěvníky však o víkendu čekají omezení v souvislosti s plánovaným Světovým pohárem skokanů na lyžích.

Zalyžovat si můžete také v Kořenově, na Tanvaldském Špičáku či Bedřichově. Mimo provoz je naopak areál Parlament v Desné.

Na Šumavě napadlo několik centimetrů

Na Šumavě napadlo v noci na čtvrtek od dvou do čtyř centimetrů čerstvého sněhu. V provozu jsou všechny lyžařské areály včetně Alpalouky, která v minulém týdnu nejezdila, a také středisko v Kašperských Horách. Všechny vleky jezdí také na Lipněi na Zadově v areálu Kobyla. Lyžuje se i v Nových Hutích.

V areálu na Špičáku a na dalších větších sjezdovkách v Železné Rudě leží přibližně 40 centimetrů sněhu. Při nižších teplotách se uměle zasněžuje také na Samotách, které hlásí na svahu kolem 30 centimetrů sněhu. Jezdí se dále na Belvederu, kde je asi 40 cm sněhu. V nedalekém areálu v Kašperských Horách leží na sjezdovkách kolem 30 centimetrů.

Běžecké tratě mají vzhledem ke středečnímu dešti a následným mrazíkům tvrdý podklad a místy jsou zledovatělé. Upravovat se budou před víkendem. Dobré podmínky pro běžkaře nabízí například Modravsko, kde leží přes 40 cm sněhu, na Březníku až 90 cm. Relativně sjízdné jsou trasy v oblasti Horské Kvildy. Stopy v jejím okolí jsou v horším stavu, na otevřených loukách zaváté. V okolí Kvildy je připravena souvislá trasa v délce 15 kilometrů.

Krušné hory zachránilo ochlazení a nový sníh

Nejvíce návštěvníků Krušných hor lze o víkendu očekávat tradičně na jejich nejvyšším vrcholu Klínovci. V tamním skiareálu situovaném na severních svazích jsou podmínky nejlepší a v provozu budou všechny sjezdovky. Leží na nich kolem půl metru sněhu. Pojedou i všechny vleky a lanovky. O víkendu budou v provozu také všechny sjezdovky na Neklidu a jezdí se rovněž na trati za hotelem Praha v Božím Daru. Tady jede naplno také areál Novako.

Pro běžkaře by měl být připraven minimálně osmikilometrový okruh s nástupem od hlavní silnice v Božím Daru směrem přes rašeliniště ke Špičáku. Sjízdné jsou úseky v lesním porostu směrem na Vraky s propojením na německé běžecké okruhy.

Na Ústecku lze lyžovat pouze na Telnici

Ve většině lyžařských areálů chybí sníh a díky vysokým teplotám nemohou pracovníci středisek sjezdovky ani uměle zasněžovat. Lyžařském středisku Telnice na Ústecku je v provozu jen jeden vlek a jedna sjezdová trať.

V tomto týdnu byly v provozu alespoň některé vleky v lyžařském středisku Bouřňák na Teplicku. Středeční déšť ale provoz všech vleků zastavil. Stejně dopadl i Sport areál Klíny na Mostecku.

Ve Zlínském kraji se sněhové podmínky zhoršily

Přes nepřízeň počasí však provozovatelé slibují, že vleky o nadcházejícím víkendu pojedou. Letošní zima zato vůbec nepřeje běžkařům. Definitivně zrušena musela být například oblíbená valašská padesátka na lyžích.

Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku leží na sjezdovkách kolem 30 centimetrů sněhu. Kvůli nevyhovujícímu povrchu a zmrzlému sněhu organizátoři ale zrušili na víkend plánované mistrovství Moravy ve snowkayakingu.

Lyžovat se pravděpodobně bude i na sjezdovkách střediska Kohútka. Vleky pojedou také ve Ski parku Stupava na Uherskohradišťsku či na soláňském sedle. V Beskydech by ve čtvrtek a pátek mohlo i sněžit.

V Jeseníkách jsou v provozu vleky na Pradědu, Červenohorském sedle či v Ramzové. Pro běžkaře jsou upraveny tratě mezi Ovčárnou a Červenohorským sedlem.

Na Vysočině fungují už jen dvě sjezdovky

Sedačková lanovka je v provozu na Harusově kopci u Nového Města na Moravě a jezdí také vlek ve Svratce na Žďársku. O víkendu by se k nim ještě mohly přidat vleky v Novém Jimramově či na Šacberku u Jihlavy, vše ovšem záleží na počasí.

V ostatních ski areálech jsou už jen zbytky sněhu, v nižších polohách tráva. Provozovatelé lyžařských areálů přitom dělali, co mohli, aby vleky udržely v provozu v době prázdnin, aby snížili ekonomický propad. Teplé počasí s deštěm v posledních dnech jim ale nedovolilo ani v noci vyrábět technický sníh.

Ve Středních Čechách se jezdí pouze na Monínci

Sjezdovka funguje pouze ve sportovním areálu Monínec u Sedlce-Prčice. Ostatní areály - Padák v Příbrami, Chotouň a Šibeniční vrch u Mnichovic nedaleko Prahy jsou kvůli nedostatku sněhu mimo provoz.

Aktuální situace na našich horách

Beskydy
Pustevny40
Soláň35
Jeseníky
Červenohorské sedlo20
Praděd150
Jizerské hory
Bedřichov20
Ještěd40
Špičák u Tanvaldu30
Krkonoše
Černá hora70
Pec pod Sněžkou45
Harrachov50
Rokytnice nad Jizerou45
Krušné hory
Klínovec60
Orlické hory
Říčky40
Šumava
Lipno30
Špičák na Šumavě40
Zadov28

Reklama

Výběr článků

Načítám