Hlavní obsah

Jamajka má příchuť pravé exotiky

Právo, Bohuslav Borovička

Karibský ostrov, na němž se mluví převážně anglicky, je domovem hudebního žánru reggae, zpívají se o něm písničky, točí se tam filmy. Pro nás je místem, o jehož existenci skoro všichni víme, ale jen nemnozí ho znají z vlastní zkušenosti. Zřejmě proto je pro nás Jamajka jakýmsi zosobněním exotiky.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Sandals u města Negril patří na Jamajce k nejoblíbenějším.

Článek

Jako většinu karibských ostrovů, i Jamajku objevil janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus, který celou tamní oblast ve službách španělských katolických veličenstev Isabely a Fernanda důkladně prozkoumal. Jamajku objevil Kolumbus v roce 1494. Prohlásil ji za španělskou državu a tak to bylo až do roku 1655, kdy ostrov obsadili Britové.

Jako většinu karibských ostrovů, i Jamajku objevil janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus, který celou tamní oblast ve službách španělských katolických veličenstev Isabely a Fernanda důkladně prozkoumal. Jamajku objevil Kolumbus v roce 1494. Prohlásil ji za španělskou državu a tak to bylo až do roku 1655, kdy ostrov obsadili Britové.

Na Jamajce se mimořádně dobře dařilo cukrové třtině. Na rozdíl třeba od Kuby, s níž měli Španělé mnohostranné plány, na Jamajce jim tolik nezáleželo. Měla být jen jednou velkou plantáží cukrové třtiny. Sami se tam příliš nehrnuli, ale o to víc tam navezli otroků ze západní Afriky. Tak se stalo, že z dvou a půl miliónu obyvatel je naprostá většina černochů a mulatů.

Britové vydrželi na Jamajce do roku 1962 a od té doby je země nezávislá. Od Spojeného království se však úplně neodpoutala, zůstala členem Britského společenství a hlavou státu je britská královna, zastupovaná na ostrově guvernérem.

Koloniální pořádek prospíval turismu

Turismus v jeho zárodečné podobě se na Jamajce objevil mnohem dříve než na jiných karibských ostrovech (snad s výjimkou Kuby). Koloniální řád, který tam Britové udržovali, byl pro mnohé návštěvníky zárukou většího bezpečí a pořádku, než tomu bylo na okolních ostrovech, které byly už desítky let samostatné. Mezi zahraničními návštěvníky tak býval výrazně vyšší podíl Evropanů, zejména Britů.

Turismus v jeho zárodečné podobě se na Jamajce objevil mnohem dříve než na jiných karibských ostrovech (snad s výjimkou Kuby). Koloniální řád, který tam Britové udržovali, byl pro mnohé návštěvníky zárukou většího bezpečí a pořádku, než tomu bylo na okolních ostrovech, které byly už desítky let samostatné. Mezi zahraničními návštěvníky tak býval výrazně vyšší podíl Evropanů, zejména Britů.

Dnes už to v takové míře neplatí, co se týče bezpečnosti, nemá Jamajka tu nejlepší pověst. Vdříve výhradně agrární zemi se posilují některá průmyslová odvětví a sektor služeb, lidé z venkova se stěhují do měst a jedním z projevů tohoto procesu je i zvýšená kriminalita. Ta se však týká zejména některých čtvrtí velkých měst, jako je Kingston či Montego Bay, ale turistické oblasti na tom nejsou o nic hůře než jinde ve světě.

Vše je pravé

Na Jamajce má člověk velmi často pocit, že se pohybuje v dokonale vyvedených kulisách filmu, který se tu kdosi chystá natáčet. Všechny barvy jsou natolik výrazné, všechny dojmy tak silné a hudba tak původní, že se člověku nechce věřit, že to tak je.

Ten, kdo nějaký čas po Jamajce putuje, má ale mnoho příležitostí zjistit, že to opravdu nejsou kulisy, nýbrž realita. Orchideje a bromélie v tropickém pralese opravdu hrají všemi barvami, stejně jako kolibříci, tak malí, že je problém je zahlédnout. Voda Modré laguny, u níž se točil stejnojmenný film a také scény jedné z Verneovek, je doopravdy modrá.

Vodopády na řece Dunn v oblasti Ocho Ríos bývají označovány za Niagaru Karibiku.foto: Profimedia

Také hudební styl, jehož je Jamajka domovem, je pravý. Reggae se vyvíjelo na Jamajce od 60. let 20. století. Jméno tento styl získal podle skladby Do The Reggay! z 50. let. Reggae je synonymem Jamajky stejně tak, jako jamajský rum, marihuana, Bob Marley nebo Fishbone. Reggae je jedním z mnoha typických jamajských rytmů, ale jednoznačně je tím nejznámějším. Hudba a rytmus jsou Jamajčanům natolik vlastní, že je běžné vidět, jak si lidé při práci prozpěvují.

Všeho, co bylo výše vyjmenováno, si lze na Jamajce dosyta užít. S výjimkou marihuany. Ta sice roste skoro všude, někteří lidé ji tam kouří celý život, ale její užívání je nezákonné. Místní policie umí být vůči kuřákům trávy – když chce – hodně nepříjemná.

Rastafariáni

Mezi věřícími převažují na Jamajce – vzhledem k britskému dědictví – protestanti. Po nich následují katolíci, ale jednoznačně nejoriginálnějším z náboženství je rastafariánské.

Mezi věřícími převažují na Jamajce – vzhledem k britskému dědictví – protestanti. Po nich následují katolíci, ale jednoznačně nejoriginálnějším z náboženství je rastafariánské.

Rastafari je náboženská společnost pocházející z Jamajky, kde vznikla ve 30. letech 20. století. Tato víra kombinuje především prvky židovství a křesťanství, částečně islámu a dalších (např. animistických) náboženství. Pro počátky hnutí byl důležitý jamajský černošský kazatel Marcus Mosiah Garvey, jenž v roce 1920 prorokoval nástup černého krále – mesiáše.

Když byl pak roku 1930 v Habeši (dnešní Etiopie) korunován černošský císař Haile Selassie, znamenalo to pro mnohé jasné naplnění Garveyho proroctví. Podle předkorunovačního jména tohoto císaře – Ras Tafari Makonnen – odvozují rastafariáni své jméno. Navenek se poznají podle dredů, hustých copánků, které mají symbolizovat lví hřívu.

Rady a doporučení na cestu

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů.

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna.

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění.

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění. Při dodržování běžných pravidel (nenosit drahé šperky, neukazovat hotovostí naditou peněženku…) turistům žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Je ale pravda, že z hlediska statistik nepatří Jamajka k příliš bezpečným státům.

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění. Při dodržování běžných pravidel (nenosit drahé šperky, neukazovat hotovostí naditou peněženku…) turistům žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Je ale pravda, že z hlediska statistik nepatří Jamajka k příliš bezpečným státům. PASY, ČAS, PENÍZE

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění. Při dodržování běžných pravidel (nenosit drahé šperky, neukazovat hotovostí naditou peněženku…) turistům žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Je ale pravda, že z hlediska statistik nepatří Jamajka k příliš bezpečným státům. PASY, ČAS, PENÍZE Držitelé českých pasů potřebují při vstupu na ostrov vízum a platnou zpáteční letenku. To je možné získat za 30 US dolarů při příletu na letišti. Oproti SEČ je na Jamajce o šest hodin méně. Místní měnou je jamajský dolar (za 1 Kč jsou téměř 4 JMD – leden 2008). Platit lze na většině míst i americkými dolary a přijímány jsou běžné platební karty.

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění. Při dodržování běžných pravidel (nenosit drahé šperky, neukazovat hotovostí naditou peněženku…) turistům žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Je ale pravda, že z hlediska statistik nepatří Jamajka k příliš bezpečným státům. PASY, ČAS, PENÍZE Držitelé českých pasů potřebují při vstupu na ostrov vízum a platnou zpáteční letenku. To je možné získat za 30 US dolarů při příletu na letišti. Oproti SEČ je na Jamajce o šest hodin méně. Místní měnou je jamajský dolar (za 1 Kč jsou téměř 4 JMD – leden 2008). Platit lze na většině míst i americkými dolary a přijímány jsou běžné platební karty. ZÁSUVKY, AUTA, SKÚTRY

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění. Při dodržování běžných pravidel (nenosit drahé šperky, neukazovat hotovostí naditou peněženku…) turistům žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Je ale pravda, že z hlediska statistik nepatří Jamajka k příliš bezpečným státům. PASY, ČAS, PENÍZE Držitelé českých pasů potřebují při vstupu na ostrov vízum a platnou zpáteční letenku. To je možné získat za 30 US dolarů při příletu na letišti. Oproti SEČ je na Jamajce o šest hodin méně. Místní měnou je jamajský dolar (za 1 Kč jsou téměř 4 JMD – leden 2008). Platit lze na většině míst i americkými dolary a přijímány jsou běžné platební karty. ZÁSUVKY, AUTA, SKÚTRY V jamajských zásuvkách je ve většině případů napětí 110 V , je nutné mít konvertor s plochými kolíky a spotřebiče (např. nabíječky), které fungují i při nízkém napětí.

Mezi cestovkami, které pořádají pobytové a poznávací zájezdy na Jamajku je také CK ESO Travel, která se už mnoho let specializuje zejména na dálkové a exotické zájezdy. V její nabídce je řada možností ubytování, od poměrně skromných až po pětihvězdičkové hotely. Vybrat si lze také z nabídky poznávacích okruhů a fakultativních zájezdů. KDY NA OSTROV Jamajka se nachází v tropickém pásmu, což znamená, že roční období se neliší podle teploty, nýbrž podle srážek. Prší zejména od druhé poloviny dubna do poloviny října, kdy ostrov mohou zasáhnout hurikány a je vysoká vlhkost vzduchu. Hlavní turistická sezóna je od října do dubna. ZDRAVÍ A BEZPEČNOST Pro pobyt na Jamajce není předepsáno žádné očkování. Nedoporučuje se pít jinou než balenou vodu a vyplatí se pečlivě dodržovat hygienické zásady. Pro případné onemocnění nebo úraz je naprosto nezbytné dobré cestovní pojištění. Při dodržování běžných pravidel (nenosit drahé šperky, neukazovat hotovostí naditou peněženku…) turistům žádné zvláštní nebezpečí nehrozí. Je ale pravda, že z hlediska statistik nepatří Jamajka k příliš bezpečným státům. PASY, ČAS, PENÍZE Držitelé českých pasů potřebují při vstupu na ostrov vízum a platnou zpáteční letenku. To je možné získat za 30 US dolarů při příletu na letišti. Oproti SEČ je na Jamajce o šest hodin méně. Místní měnou je jamajský dolar (za 1 Kč jsou téměř 4 JMD – leden 2008). Platit lze na většině míst i americkými dolary a přijímány jsou běžné platební karty. ZÁSUVKY, AUTA, SKÚTRY V jamajských zásuvkách je ve většině případů napětí 110 V , je nutné mít konvertor s plochými kolíky a spotřebiče (např. nabíječky), které fungují i při nízkém napětí. Budete-li si půjčovat auto, zaplatíte za den (podle kategorie) asi 60 US dolarů a deset dolarů za pojištění. Půjčení skútru vyjde na polovinu.

WWW STRÁNKY www.esotravel.cz www.jamajka.biz www.jamaicatravel.com www.jamaicans.com www.discoverjamaica.com

Výčet jamajských pozoruhodností tímto zdaleka nekončí a na ty zmíněné i na mnohé další návštěvník jistě narazí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám