Hlavní obsah

Tipy na víkendové lyžování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Teplé počasí přidělalo vrásky provozovatelům lyžařských areálů. Níže položená střediska se potýkají s nedostatkem sněhu a řada z nich musela přerušit provoz. Areálům ve vyšších nadmořských výškách pomohlo ochlazení a lehké sněžení z minulých dní - teploty pod nulou totiž vlekařům umožnily vyrobit další technický sníh.

Článek

Z Krkonoš hlásí dobré podmínky

Největší střediska východních Krkonoš hlásí před nadcházejícím víkendem velmi dobré podmínky k lyžování. Díky výraznému ochlazení mohli vlekaři poslední dvě noci spustit umělé zasněžování.

Po oblevě a deštích z krkonošských sjezdovek zmizela třetina až polovina sněhu. Nyní se vrstva sněhu na sjezdovkách pohybuje od 20 do 60 centimetrů. Nejlepší lyžování ve východních Krkonoších nabízejí střediska Medvědín-Horní Mísečky, Herlíkovice a Černá hora u Janských Lázní.

Na hřebenech Krkonoš leží do 135 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Horská služba také varuje před zledovatělým terénem na hřebenech.

V hlavních střediscích Orlických hor ze sjezdovek ubyla polovina sněhu. V Deštném proto museli uzavřít areál Marta II a v provozu tam mají lanovku a jeden vlek. V Říčkách je bez vytátých míst červená sjezdovka, na sjezdovce Loučky se objevují místa bez sněhu. Černá sjezdovka v Říčkách bude dnes kvůli závodům uzavřená. V nejvyšších partiích Orlických hor je do 30 centimetrů sněhu, proti 60 centimetrům před týdnem.

Ani v Libereckém kraji nejsou podmínky ideální

Ve všech velkých zimních střediscích v Libereckém kraji sice jezdí lanovky a vleky, několik sjezdovek však provozovatelé uzavřeli pro nedostatek sněhu. Například na Lysé hoře je kvůli bezpečnosti lyžařů mimo provoz černá sjezdovka.

V Rokytnici - Studenově funguje již jen kotvový vlek a sjezdovky, odkázané pouze na přírodní sníh, nabízejí málo kvalitní lyžování. Na tanvaldském Špičáku neupravuje společnost Bižuterie modrou sjezdovku, červená a černá však lyžařům bez problémů slouží. Pokrývá je asi 30 centimetrů sněhu. V Bedřichově kvůli nedostatku sněhu stojí vleky Liaz a Pastviny, dalších pět vleků ale jezdí, byť se na sjezdovkách objevují vydřené plochy. V Harrachově leží více sněhu na sjezdovce vedle skokanských můstků než na svazích v Rýžovišti, jeho vrstva však podle provozního náměstka sportovního areálu Vlastislava Fejkla ke slušnému lyžování stačí.

Na ještědských sjezdovkách leží 30 až 35 centimetrů sněhu. Zhruba stejně vysokou vrstvu mají i svahy vedle čtyřsedačkových lanovek v krkonošských Vítkovicích a v Benecku.

Jizerská o.p.s. upraví na víkend přibližně 100 kilometrů ze 155 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály.

V Krušných horách se bude patrně lyžovat jen někde

Tradičně nejlepší podmínky mohou lyžaři čekat na Klínovci. Tam se na sjezdovkách vrstva sněhu opět blíží k půl metru. Zasněžovací systémy pracují už dva dny a tratě budou perfektně upraveny, uvedl provozovatel střediska Martin Píša.

Umělým sněhem upravovaly sjezdovky také skiareály Novako v Božím Daru a připravena na víkendová lyžování bude rovněž sjezdovka za hotelem Praha. Upravena je také většina sjezdovek na Neklidu.

Podle informací na internetu jsou ovšem dočasně mimo provoz skiareály v Perninku nad nádražím, v Nových Hamrech a Klínovec - jih. Bez sněhu zůstal také skiareál Smrčiny v Aši.

Šumava a jihočeské lyžařské areály nabízejí dobré sněhové podmínky

V největším šumavském zimním areálu na Špičáku je momentálně na sjezdovkách kolem 40 centimetrů sněhu, převážně technického. V provozu jsou všechna zařízení a sjezdovky, s výjimkou spodní části sjezdovky Šance, kde není dost sněhu. Na Železnorudsku jsou v provozu všechny lyžařské areály kromě Alpalouky, lyžuje se také v Kašperských Horách.

V okolí Modravy mají podle starosty Antonína Schuberta běžkaři dobré podmínky. Leží tam přes 40 centimetrů starého sněhu a pár centimetrů nového sněhu. "Upravili jsme tratě v okolí Modravy v plném rozsahu - veškeré tratě z Modravy přes Filipovu Huť, směrem na Černou Horu a prameny Vltavy, díle tratě na Březník, na Javoří Pilu, Vchynicko-Tetovský plavební kanál a z Modravy přes Vchynice-Tetov na Srní. V oblasti Srní se stopy neupravují, protože tam není sníh," popsal situaci starosta.

Díky několika dnům s teplotami pod bodem mrazu mohli začít provozovatelé lipenského areálu opět začít zasněžovat. Sněhová vrstva na svazích se pohybuje kolem 30 centimetrů. Kvůli nedostatku přírodního sněhu ale nejsou v okolí areálu upraveny žádné běžecké stopy.

Provozovatele Lyžařského areálu Zadov trápí oteplení spojené s inverzí. Na sjezdovkách leží i tak kolem 20 centimetrů sněhu a o víkendu navíc vlekaři očekávají sněžení. V provozu není lanovka na Churáňov a omezené podmínky jsou i pro běžkaře.

V Beskydech se stále lyžuje jen na technickém sněhu

Sjezdovky v areálech, které nemají sněhová děla, jsou holé a vleky na nich už několik týdnů stojí. V provozu je jen několik lyžařských středisek, která během týdne okupovali žáci škol na lyžařských kurzech.

O víkendu se podle Horské služby bude lyžovat ve středisku Javorový vrch nedaleko Třince, Mostech u Jablunkova, Grůni, Bílé a Mezivodí, na Pustevnách a Soláni.

Jeseníky trápí nedostatek přírodního sněhu

I přes mírné ochlazení musí většina provozovatelů lyžařských středisek v Jeseníkách stále spoléhat na zásoby umělého sněhu. Kvůli počasí však i nadále stojí jedno ze zdejších nejmodernějších středisek ve Zlatých Horách na Jesenicku.

Milovníci zimních sportů mohou vyrazit například na Červenohorské sedlo nebo do nového areálu v Přemyslově. "Ve střediscích dole, jako je Karlov, Ramzová či Dolní Morava, leží na sjezdovkách do 30 centimetrů umělého sněhu. Vleky jsou v provozu podle těchto podmínek. Na Ovčárně leží 75 centimetrů přírodního sněhu. Podmínky jsou zde výborné, sníh je ale po oblevě tvrdý," uvedl dispečer Horské služby na Ovčárně Jaroslav Tejnský.

Na Vysočině jezdí vleky jen ve ski areálech na Žďársku

V nižších polohách sníh kvůli oteplení a dešti v minulých dnech zmizel, nevydržela ani vrstva technického. Milovníci zimních sportů mohou využít k rekreaci skisnowpark na Harusově kopci u Nového Města na Moravě, ve Svratce, či v Novém Jimramově, ale také na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí.

Na zlínsku se podmínky zlepšily

Zatímco o uplynulém víkendu hodně vlekařů zastavilo provoz, o nadcházejí sobotě a neděli pojede většina lyžařských areálů v regionu. O víkendu bude pro veřejnost uzavřen Ski areál Razula. Od pondělí se tam na tři dny přesunou sjezdové disciplíny Her III. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky. Provozovatelé proto musí sjezdovky náležitě připravit.

Dostatek sněhu pro lyžování leží na sjezdovce Ski Parku Stupava na Uherskohradišťsku, v provozu je tam zatím jeden ze dvou vleků. Dobré podmínky nabízí i Soláňské sedlo na vsetínsku. Hůře jsou na tom Pustevny. Výborné podmínky pro milovníky bílého sportu slibuje Ski Areál Troják v Hostýnských vrších.

Zavřeno z bezpečnostních důvodů bude mít Ski areál Osvětimany na Uherskohradišťsku. "Na vrcholcích je už jen velmi málo sněhu," podotkl vlekař Vratislav Mynář.

Sjezdovky v Pardubickém kraji zasáhlo nedávné oteplení

Mimo provoz zůstanou proto v sobotu a neděli kvůli nedostatku sněhu vleky na níže položených svazích. Nebude se lyžovat v Hlinsku na Chrudimsku, Přívratu na Orlickoústecku a areálu Peklák u České Třebové.

V Dolní Moravě budou k dispozici dvě dolní části červené sjezdovky A. Otevřený bude během víkendu také areál v Čenkovicích v Orlických horách, kde leží kolem 15 centimetrů sněhu. Relativně nejlepší podmínky pro lyžování nabízí středisko Ski Sněžník v Dolní Moravě.

Beskydy
Pustevny20
Soláň30
Jeseníky
Červenohorské sedlo15
Praděd80
Jizerské hory
Bedřichov25
Ještěd35
Špičák u Tanvaldu35
Krkonoše
Černá hora50
Pec pod Sněžkou30
Harrachov40
Rokytnice nad Jizerou30
Krušné hory
Klínovec45
Orlické hory
Říčky35
Šumava
Lipno30
Špičák na Šumavě40
Zadov17

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám