Hlavní obsah

Seychely: panensky netknutá příroda

Novinky, VIPmag

Všech 115 Seychelských ostrovů nabízí bohatý tropický ráj, který se nalézá v bezpočtu cestovních průvodců. Byť jsou ale obrázky sebelepší, nedokáží soupeřit se skutečnou krásou oslnivých pláží a křišťálově čistou vodou. Na Seychelách se mísí tolik odstínů modré a zelené, že si je nelze všechny ani představit.

Foto: Profimedia.cz

Není mnoho míst na světě, kde se vám naskytne podobný pohled.

Článek

Abyste si utvořili obrázek uvolněné exotiky, nesmíte opomenout africké rytmy, barvy a chutě a také gris gris, což je místní odvětví černé magie.

První zmínky o Seychelských ostrovech se datují do šestnáctého století a má je na svědomí portugalský mořeplavec Vasco de Gama. V roce 1756 si osm ostrovů "přivlastnila" Francie a ostrovy známé pod jménem Amirantes byly přejmenovány podle francouzského královského účetního jménem Vicomte Moreau de Séchelles.V roce 1794 byly ostrovy připojeny k Velké Británii a převedeny pod správu ostrova Mauricius.

Téměř 150 let izolace vedlo k vytvoření vlastních tradic, jazyka a kultury celkově. V roce 1903 byly Seychely jmenovány královskou kolonií a v roce 1976 získaly nezávislost. Od roku 1991 jsou tyto ostrovy pluralitní demokracií.

Láká vás liduprázdný korálový ostrov?

Mezi nejpopulárnější lákadla patří korálový ostrov Aldabra. Je to jeden z největších vyvýšených atolů na světě. Táhne se 34 kilometrů od východu k západu a přehrazuje obrovskou lagunu, která je domovem tygřích žraloků a tisíců mořských ptáků. Aldabra je rovněž sídlem obřích suchozemských želv. Jediní lidé, kteří na tomto ostrově žijí jsou vědci. Kdokoli si přeje ostrov navštívit, musí dostat písemné povolení od SIF (Seychelles Island Foundation) se základnou ve Viktorii. Ubytovat se tam může osm návštěvníků.

Nenarušená příroda je pro Seychely specifická.foto: Profimedia

Nejbližší letiště je vzdáleno od Aldabry okolo 27 kilometrů a nachází se na ostrově Assomption. Odtud také společnost Indian Ocean Explorer pořádá týdenní okružní plavby kolem atolu Aldabra.

Zpomalte tempo a spatřete světové dědictví

Chcete-li si vychutnat typický pohled na smaragdové vody, sněhobílé pláže a mořem ohlazené granitové skály, vydejte se na ostrov La Digue. Je nejméně pokrokovým z hlavních ostrovů Seychel a život se zde vleče šnečím tempem. Je to místo, které nebudete chtít opustit.

Za návštěvu jistě stojí také Vallée de Mai, které je jedním ze dvou míst na světě, kde volně v přírodě rostou zvláštní palmy coco de mer (mořský kokos). Tím druhým místem je sousední ostrov Curieuse. Tyto kokosové lesy připomínající ráj jsou na seznamu světového dědictví.

Na Seychely létá stále více leteckých společností, není tedy neobvyklé sehnat přímý let. Dostat se tam můžete například z Londýna, Afriky a Mauriciu, ale zároveň i z kontinentální Evropy.

Na ostrovy letadly, trajektem či helikoptérou

Letecká společnost Air Seychells zajišťuje mezinárodní lety na ostrovy Praslin, Frégate, Desroches, Bird a Denis, na ostatní ostrovy má zařízené charterové lety. Na některé ostrovy je možné se dopravit také helikoptérou nebo pravidelným trajektem. Na ostatní se dostanete lodí.

Jen tak se natáhnout a nic nedělat...foto: Profimedia

Svou dovolenou na Seychelách byste měli plánovat dle vašich zájmů. Pokud jste milovníky windsurfingu a plachtění, ideální dobou návštěvy je začátek a konec období pasátů, tedy kolem května a října. Některé pláže jsou lepší během monzunového období, jiné v období pasátů. Potápění je naproti tomu nejlepší od března do května a od září do listopadu. Pro pozorovatele ptáků jsou Seychely doslova rájem, a to v kteroukoliv roční dobu.

Ceny hotelů rostou a během sezóny prosinec/leden a červenec/srpen může být těžké najít ubytování. Poněkud rušným obdobím mohou být i Velikonoce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám