Hlavní obsah

Kam na lyže o víkendu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes trvající teplé počasí, jsou sněhové podmínky v domácích horských střediscích uspokojivé. Na víkend meteorologové sice hlásí další oteplení, ale chcete-li si zalyžovat, poradíme vám, kam na víkend vyrazit.

Článek

Teploty nad nulou zatím nijak výrazně nezhoršily podmínky pro lyžování v Jizerských horách ani Krkonoších. Na sjezdovkách leží od 30 do 60 centimetrů zmrzlého nebo mokrého sněhu, mimo tratě jen asi 20 centimetrů.

Na tanvaldském Špičáku se v sobotu a v neděli uskuteční na slalomáku závody FIS a část sjezdovky bude pro veřejnost uzavřena. Na Ještědu je asi 65 centimetrů technického sněhu. V provozu je lanová dráha Skalka, Černý vrch, vlek Pod lany a Bucharka, lyžuje se také na Liberecké a Slalomáku.

V Harrachově a Rokytnici leží na sjezdovkách průměrně 60 centimetrů technického sněhu. V Harrachově na mamutím můstku se o víkendu konají závody Světového poháru v letech na lyžích. Rekreačního lyžování se závod nijak nedotkne.

Jizerská o.p.s., která se stará o jizerskou běžeckou magistrálu, připraví na víkend asi 95 kilometrů běžeckých tras, z toho 30 v okolí Jizerky. Na magistrále je celkem 35 centimetrů přemrzlého starého sněhu a centimetr nového.

Na hřebenech Krkonoš je přes metr sněhu

V západních Krkonoších leží nejvíce sněhu v areálech Medvědín-Horní Mísečky, Černá hora a Herlíkovice. Dostatek sněhu na upravených sjezdovkách hlásí i hlavní střediska Orlických hor v Deštném a Říčkách.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn nyní podle ředitele tamního Skiareálu Jiřího Berana denně lyžuje bez front kolem 3000 lidí. "Sice se oteplilo, ale lyžování je stále velmi kvalitní. V provozu máme všech pět lanovek a 12 vleků," řekl Beran.

Na hřebenech Krkonoš leží do 135 centimetrů sněhu, v lavinových katastrech stále druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Dnes ráno byla na hřebenech mlha, sněžilo a viditelnost byla do 100 metrů. V nejvyšších partiích Orlických hor je do 60 centimetrů sněhu.

Na Šumavě je sněhu zatím dost

Stále ještě dostatek sněhu, zejména technického, zůstává i přes oteplení na svazích lyžařských areálů v západočeské části Šumavy. V provozu budou o víkendu všechny lyžařské areály.

Například v největším zimním středisku na Šumavě na Špičáku je podle jednatele společnosti Sport service Vladimíra Kasíka kolem 60 centimetrů sněhu. Lyžuje se také v Kašperských Horách, kde leží na sjezdovce kolem 56 centimetrů sněhu. Lipno hlásí mezi 40 až 60 centimetry sněhu. Zadov hlásí od 15 do 40 centimetrů sněhu, méně je na Nových Hutích. Mimo provoz je od úterý lanovka na Churáňově, kde správci nemohou zasněžovat a nechtějí, aby se svah do únorových školních prázdnin vydřel.

Na Železnorudsku i Modravsku se mohou běžkaři vydat do stop. V okolí Modravy je kolem 58 centimetrů sněhu, na Březníku až 110.

Jeseníky a Beskydy zvou do vrcholových partií

Lyžařská střediska v Jeseníkách spoléhají na zásobu umělého sněhu, který je vůči změnám teplot odolnější. Současné oteplení se dotklo hlavně níže položených areálů, ale i běžkařů, kteří musejí za nejlepšími podmínkami zamířit až do nejvyšších částí Jeseníků. "Dole je to špatné, pokrývka je souvislá až od 1000 metrů. Částečně upravená je trasa na Červenohorské sedlo, vrcholová část ze Švýcárny na Praděd je ideální," řekl záchranář Horské služby v Jeseníkách Jaroslav Tejnský.

Na sjezdovkách v Beskydech se výška sněhové pokrývky v průměru pohybuje okolo 20 centimetrů. Jde pouze o starý technický sníh. Na běžky zde mohou lidé vyrazit jen do vyšších poloh a v provozu rozhodně nejsou celé trasy. Alespoň něco ale nabízí například Javorový vrh či Pustevny. Nejvíce sněhu má Lysá hora, kde meteorologové naměřili 44 centimetrů.

Teploty několik stupňů nad bodem mrazu výrazně zhoršily podmínky pro lyžování ve Zlínském kraji. Většina vleků v nižších polohách nejede, větší střediska jsou však díky technickému sněhu nadále v provozu.

Vysočina má co nabídnout

V zimních centrech na Vysočině jsou podle provozovatelů skvělé podmínky pro sjezdové lyžování, které mají navzdory nepříznivé předpovědi počasí vydržet i přes víkend.

Vynikající podmínky budou o víkendu i na nejníže položené sjezdovce v kraji, v Lukách nad Jihlavou. Lyžovat se bude i na Harusově kopci u Nového Města na Moravě, kde vrstva sněhu dosahuje až jednoho metru.

V Krušných horách pojedou o víkendu všechny vleky

V Krušnohorských střediscích zimních sportů je v současnosti na sjezdovkách mezi 35 až 55 centimetry převážně technického sněhu, který je buď zmrzlý nebo částečně vlhký. V provozu budou o víkendu všechny lanovky a vleky, většina areálů nabízí i večerní lyžování. V dobrém stavu jsou i běžecké stopy na Krušnohorské magistrále.

Patrně stovky lidí zamíří v sobotu do skiareálu na Neklidu, kde se od rána až do odpoledne koná velká lyžařská show, Český pohár Big Air ve freestylu. Kromě závodů je tady připraven bohatý celodenní doprovodný program.

Dobré podmínky pro lyžování nabízí většina větších zimních středisek v Ústeckém kraji. Teploty se pohybují mírně pod bodem mrazu, místy je ale hustá mlha. Tratě včetně běžeckých jsou upravené, na svazích leží kolem 40 centimetrů sněhu.

V Pardubickém kraji lze lyžovat bez front, ale jen někde

Teplé počasí zhoršuje kvalitu sněhu v horských střediscích Pardubického kraje. Sněhové podmínky jsou přesto stále poměrně dobré. Navíc areály jsou poloprázdné a lyžaři si užijí lyžování bez front. Kvůli nedostatku sněhu ale musely některé menší sjezdovky vleky zastavit.

Vypnout vleky museli provozovatelé Přívratu v České Třebové a Dlouhoňovicích na Orlickoústecku. Mimo provoz je i sjezdovka v Trhové Kamenici na Chrudimsku. Zalyžovat si zatím lze v Poličce a Hamrech na Svitavsku, Pekláku na Orlickoústecku nebo v Hlinsku na Chrudimsku. Výška sněhu se pohybuje mezi 20 až 50 centimetry.

Lyžovat je možné i ve středních Čechách

Deštivé počasí představuje v posledních dnech největší komplikaci pro provozovatele středočeských zimních areálů. Kvůli nedostatku sněhu nebo jeho špatné kvalitě se nejezdí na Šibeničním vrchu u Mnichovic ani na sjezdovce Padák v Příbrami, která se ale o víkendu otevře. I přes špatné počasí se lyžuje na sjezdovce v Chotouni u Prahy. Nejlepší podmínky panují ve středisku Monínec u Sedlce-Prčice na Benešovsku, kde na svahu leží 70 centimetrů sněhu.

Beskydy
Pustevny30
Soláň35
Jeseníky
Červenohorské sedlo25
Praděd80
Jizerské hory
Bedřichov35
Ještěd65
Špičák u Tanvaldu45
Krkonoše
Černá Hora70
Pec pod Sněžkou50
Harrachov60
Rokytnice nad Jizerou50
Krušné hory
Klínovec55
Orlické hory
Říčky60
Šumava
Lipno50
Špičák na Šumavě70
Zadov32

Reklama

Výběr článků

Načítám