Hlavní obsah

V Panamě můžete stihnout všechno

Právo, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrůvky jako vystřižené z nejkýčovitějších katalogů, strážný s kalašnikovem u vchodu do hotelu, neuvěřitelné přírodní bohatství v deštných pralesích, zapadlé romantické pláže, španělský folklór a samosprávná indiánská kultura.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Komu by vadilo, že panamské pláže vypadají občas kýčovitě?

Článek

Mnohem víc než to naleznete v zemi, která má rozlohu o něco menší než Česká republika (77 082 km2) a 3,17 miliónu obyvatel – v Panamě.

Hlavní město asi překvapí každého návštěvníka svým moderním zjevem. Prosklené mrakodrapy, luxusní restaurace, proslulá nákupní centra na Vía Espaňa a Avenida Central. Mě překvapil muž, který s kalašnikovem hlídal u dveří hotelu náš klidný spánek.

Při odpolední procházce mě zase překvapila paní, která mi poradila, abych fotoaparát zavěšený přes rameno koukala někam schovat „…a vůbec, je na vás moc vidět, že jste turisti, tady se necourejte, chyťte si taxík. A ne, abyste se nechali oškubat!“ pochopila jsem z její upřímné výpovědi. Žádná tragédie se ale nekonala, naopak.

Stará a nová

Úžasným zážitkem je návštěva Staré Panamy (Panama La Vieja), areálu, kde se fascinujícím způsobem doplňují ruiny původního hlavního města ze 16. století s rozmanitými druhy vlhkomilné flóry. Když toto staré město vyhořelo, nenamáhali se již obyvatelé nějakou opravou, a tak roku 1671 vzniklo o kousek dál na západ město nové – to dnešní.

Poznáníchtivý turista zde může navštívit Muzeum Panamy, které sice není příliš rozsáhlé, ale nabízí jednu kuriozitu. Na listině firem obchodujících s Panamou naleznete razítko a podpis českého Bati.

Hned vedle se nachází Muzeum panamského kanálu. Provází nejenom historií prvních nápadů na vytvoření průplavu, ale i dobovými záběry a zdejšími přírodními zajímavostmi. Další muzeum je přímou součástí prohlídky kanálu. Můžete si sami vyzkoušet proplout Panamským průplavem v simulované kabině nebo vyjet na terasu a pozorovat, jak se na jezeře řadí obrovské lodě jako ve frontě na rohlíky.

Ostrůvky s jednou palmou

Nabažení technickým pokrokem, vydali jsme se na místa, kde o internetu nemají ani páru a zatelefonovat si jezdí na hlavní ostrov. San Blás nabízí útočiště všem beznadějným romantikům, kteří stále touží po čistých plážích, obrovských mušlích a ztroskotalých korábech obrostlých korály.

Na ostrůvky se dostanete malým zhruba patnáctimístným letadélkem. Když místní vyženou domácí zvířata a chlapce hrající čutanou, nic nebrání bezpečnému přistání na palouček s několika panelovými deskami.

U břehu už čekají domorodci a lákají do svých hotýlků. Vybrali jsme nejsympatičtěji vyhlížejícího muže a nechali se zavézt na ostrůvek, kde nám byla přidělena jedna z chatrčí.

K dispozici jsme měli sprchu, hamaky (houpací sítě) zavěšené pod střechou a mladíka, který se každé ráno chodil zeptat, jestli bychom nechtěli jet na pláž.

Loďkou s motorem nás vozil každý den na jiný z okolních, ještě menších ostrůvků, kam se kromě jedné palmy, nás a prodavače zdejších originálních rukodělných výrobků už nikdo nevešel. Na požádání a za mírný poplatek vám tu oloupou kokosový ořech, který jste si našli pod palmou, mačetou seseknou špičku a vloží průhledné brčko – jediný ďábelský prstík pokroku.

Od moře do hor

Po dokonalé relaxaci je potřeba vyvinout nějakou činnost, například sejít převýšení 1800 metrů v deštném pralese v národním parku Colón u městečka Boquete. Nádhernou přírodu, čerstvý vzduch a cvrlikání cizokrajného ptactva může narušit jen jediné – déšť.

Udržovaný chodníček se pak promění v bublající hnědý potok a vy v obojživelníka, po zdolání stezky se pak ale můžete cítit jako akční hrdina.

Krásky v nařasených sukních

Dalším místem, které byste na své cestě neměli vynechat je městečko Chitre. Každý rok se nedaleko něj pořádá festival španělského folklóru, na který se sjíždějí lidé i ze vzdáleného okolí. Vítají je krásné dívky v tradičních řasených sukních a s ozdobami ve vlasech. Všude je zmatek a křik, prodávají se tradiční speciality a všemožné cetky.

Na pódiu se střídají soubory, které zpívají a hrají divadlo. Ačkoli – pokud nevládnete hovorovou španělštinou – nebudete rozumět ani slovo, výborně se pobavíte. Vesničané vkládají do vystoupení všechnu energii a snaží se předvést to nejlepší. Veškeré dění pak sledují z čestného místa na jevišti místní krásky (na způsob miss) v tradičních krojích.

Cestou zpátky nám ve frontě na letišti vlčák pročichal zavazadla a jelikož nenašel ani nic dobrého ani závadného, odletěli jsme šťastně domů – vyhřátí a opálení, s obřími mušlemi ze San Blas v batohu. Ale pozor, ty by se prý vyvážet neměly.

Užitečné informace

Rady na cestu

uschovat pas a další cenné věci, doklady a letenku v hotelovém trezoru a cestovat pouze s fotokopií pasu a s minimem finanční hotovosti

* nenosit šperky

* parkovat vždy na hlídaném parkovišti, v autě nenechávat nikdy žádné věci

* nebrat stopaře

* objednávat taxi prostřednictvím hotelové recepce MĚNA

Vízum

Na základě dohody z roku 2004 mohou držitelé českých cestovních pasů s platností nejméně 6 měsíců vstupovat na území Panamské republiky bez víza. Doba pobytu však nesmí přesáhnout 90 dnů.

Průvodce

Prakticky jediné spolehlivé průvodce na delší cesty na vlastní pěst naleznete v edici Lonely Planet. Pokud alespoň částečně ovládáte angličtinu, kupte si určitě průvodce Panama (739 Kč). V češtině vyšla v této řadě Střední Amerika (799 Kč). I v ní naleznete o Panamě dostatek informací o zajímavostech, cestování, ubytování, stravování a přehledné mapy.

Jak do Panamy

Jedině letecky. ČSA dokonce nabízí přímý let do Panama City za 18 700 Kč + letištní poplatky. Je ale potřeba rezervovat si letenku s velkým předstihem. Pokud se vám nechce čekat, můžete volit cestu s přestupy.

Měna

Zdejší měna vám možná trochu zamotá hlavu. Platí zde balboa (B), která se dělí na 100 centů. Existují ale pouze mince, místo papírových peněz se používají americké dolary. Směnný kurz je 1B=1USD. Prakticky to znamená, že nemusíte nic měnit a platit můžete rovnou dolary.

WWW stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám