Hlavní obsah

Krásy zimního Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel je neoficiálním hlavním městem Evropy. Sídlí zde většina evropských institucí a ústředí NATO. Řadí se tím k nejvýznamějším politickým a obchodním centrům Evropy. Kromě uznávané kuchyně, desítek druhů piv a čokolády, najdete v této belgické metropoli i jedinečnou směs secesní a neoklasicistní architektury, a v neposlední řadě i brabantské gotiky. Na své si zde přijde opravdu každý.

Foto: Klára Bezemková, Novinky

Článek

Dnes už není cestování tolik nákladnou záležitostí, i pokud nemáte moc času, zpáteční letenky seženete již do tisíce korun. Z letiště se do centra dostanete pohodlně vlakem každých 15 minut za necelá 3 eura, cesta trvá zhruba 20 minut.

Brusel ovšem není jen Atomium nebo Evropský parlament, ale také ojedinělá směs památek od gotiky po moderní architekturu. Centrum je rozděleno na dvě části, které se nazývají Horní a Dolní Brusel. Obě lehce projdete pěšky.

Srdcem Bruselu je Grand Place, které je skvostem barokní architektury. Většinou sem míří i první kroky turistů.

.: Cechovní domy galantérníků,lodníků a pekařů na Grand Place v Bruselu ze 17. století jsou ozdobou vlámského stylu.

.: Bruselská radnice z 15. století s nepatrně křivou věží je během vánočních svátků modře nasvícená.

Kousek od tohoto dlážděného náměstí najdete i typický symbol Bruselu, kterým je neustále se převlékající Manneken Pis. V Městském muzeu (Musée de la Ville) na Grand Place najdete sbírku jeho oblečků, které čítá více než 400 kousků.

První obchodní pasáž v Evropě Galerii Svatého Huberta otevřel slavnostně Leopold I. Postavena byla v neorenesančním slohu a dostaveníček vyšší společnosti se zde kdysi účastnili i Alexander Dumas nebo Victor Hugo.

.: Nákupní galerie Svatého Huberta v centru Bruselu

V Bruselu můžete vánoční atmosféru vychutnávat až do 6. ledna, kdy oficiálně skončí vánoční trhy, kterých po městě najdete několik.

.: Vánočních trhů si můžete v Bruselu užít až do Tří králů.

Královský palác, oficiální sídlo belgického panovnického rodu, je přístupný veřejnosti během letních měsíců. Pokud uvidíte vlát na střeše vlajku panovník je doma.

.: Královský palác v Bruselu

K 50. výročí oslav nezávislosti Belgie v roce 1880 byl založen Leopoldem II. Parc du Cinquantenaire a s ním i palác stejného jména. Oblouk byl inspirovaný pařížským Arc de Triomphe, nahoře uvidíte sousoší Brabantska vztyčujícího státní vlajku.

.: Vítězný oblouk v Parku du Cinquantenaire.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám