Hlavní obsah

Předvánočním východním Berlínem

Novinky, Jan Čech
BERLÍN

Berlín je město, které je stále rozdělené. Nyní to už není velkou betonovou zdí nebo myšlením lidí. Hlavním důvodem jsou peníze. Zatímco na západní straně procházíte ultramoderními skleněnými paláci a klidnými vilovými čtvrtěmi, na východ od bývalé zdi stále hraje prim beton a panel.

Foto: Jan Čech, Novinky

Dva monumenty východního Berlína - dóm a televizní věž.

Článek

Po noční procházce západním Berlínem nastává ocelově šedé ráno a my pokračujeme dál na východ. Už to není ta vánočně nasvětlená moderní krása. Své kouzlo mají však i panelové domy, najdeme zde najkrásnější muzea a podíváme se na to, jak se Berlín změnil od roku 1989.

foto: Novinky/Jan Čech

Na Bebelplatz se v květnu a červnu 1933 konalo nechvalné pálení knih židovských autorů a říšských nepřátel. Připomíná to velmi zajímavý památník. V zemi je pod průhledným poklopem velká bílá místnost, kde jsou podéle stěn prázdné knihovny. Tento pomník je jednoduchý, nenásilný a přitom velmi působivý. Na jedné straně náměstí je zajímavě řešený kostel svaté Hedviky.

foto: Novinky/Jan Čech

Hned naproti náměstí a vedle velké Humboldtovy univerzity je antickými sloupy obejmutý památník obětem válek. Prázdná velká prostora s jedinou sochou uprostřed osvětlená otvorem ve stropě je plná ticha a rozjímání, i když dveře jsou otevřené do rušné třídy.

foto: Novinky/Jan Čech

Symboly Berlína - dóm a televizní věž na známém náměstí Alexanderplatz.

foto: Novinky/Jan Čech

Mezi dómem a Braniborskou bránou je několik muzeí, jež stojí za shlédnutí. Velmi zajímavé je například Pergamonmuseum, které skrývá poklady ze starého Řecka a Říma či islámské artefakty. Zajímavý je například Pergamský oltář (podle něj se muzeum jmenuje) nebo Ištařina brána z Babylonu.

foto: Novinky/Jan Čech

Egyptské muzeum je asi jednou z nejznámějších muzeálních sbírek na světě. Najdeme zde množství sarkofágů, maleb a soch, ale asi nejznámějším kusem je busta královny Nefertiti.

foto: Novinky/Jan Čech

Neopravené základy televizní věže společně s nákupním centrem na Alexanderplatz jsou tradičně z betonu. Kolem je typická zástavba v panelovém stylu. Alexanderplatz je typickým příkladem toho, že peníze byly proinvestovány jinde a na východní část jich zatím moc nezbylo.

foto: Novinky/Jan Čech

Menší symbol, ale kdo se díval na komunistické silvestrovské přenosy ze spřáteleného východního Berlína, ten si jistě vzpomene na tento notně opršalý počítač světového času, kde se dozvíme, kolik hodin je v Ulanbátaru, Havaně nebo Montevideu. Okolí náměstí opět lemují panelové zuby, mezi kterými se tyčí novodobé symboly města - jeřáby. Ale i na tomto náměstí najdeme velký vánoční trh.

foto: Novinky/Jan Čech

Vstupte do U-Bahnu a pokochejte se jeho vykachlíčkovanou industriální architekturou. Pak se projeďte ještě kousek dál směrem k okraji města.

foto: Novinky/Jan Čech

Tam poznáte, že se nic nezměnilo. Srovnání s okrajovými částmi Prahy jsou na místě a tady teprve poznáme, že peníze v Německu skutečně nejsou rozloženy rovnoměrně.

foto: Novinky/Jan Čech

Vraťme se však do centra Berlína a podívejme se na další zajímavý skvost Berlína. Jedná se o židovské muzeum na třídě Lindenstrasse. Ke staré budově byla přistavena nová budova ve velmi netradičním vzhledu ve tvaru rozlomené Davidovy hvězdy. Rozvržení okenních otvorů se řídí skladbou německého hudebníka židovského původu Arnolda Schönbergera, který již nestihnul dokončit svou symfonii kvůli násilné deportaci do koncentračního tábora.

foto: Novinky/Jan Čech

Jen kousek od Židovského muzea je jedno z nejslavnějších míst Berlína - Checkpoint Charlie. Zde zůstal zachován jeden z kontrolních bodů americké armády u Berlínské zdi. Kolem je několik muzeí shrnující období od roku 1961 do 1989. Kdo nechce platit vstupy do muzeí, může se prostě podívat na velký plot u checkpointu, kde je stručná historie zachycená slovem i obrazem. V boční ulici je pak na zemi vyznačeno, kudy zeď procházela.

Reklama

Související témata:

Související články

Předvánočním západním Berlínem

Berlín nepatří mezi typické destinace pro předvánoční výlety. I když má velmi silného konkurenta v Drážďanech, může nalákat spoustu těch, kteří se chtějí...

Výběr článků

Načítám