Hlavní obsah

Monument Valley: Místo, kde dávají Indiáni dobrou noc

Novinky, VIPmag

Americký národní park Monument Valley je znám hlavně z reklam na jistou značku cigaret. Tabák je však to poslední, co zde naleznete. Je to totiž posvátné místo původních obyvatel Ameriky. Po dlouhé cestě písečnou pustinou se najednou návštěvník ocitne u bran národního parku. Ještě kousek musíte popojet a objeví se před vámi první skály nejrůznějších tvarů.

Článek

Působí majestátně, záhadně a mnohdy i komicky. Je to však místo s dlouholetou tradicí a od pradávna vzbuzuje v lidech úctu. Skrz naskrz celým regionem je cítit vliv domorodých Američanů. Monument Valley se nachází v Arizoně, konkrétně v srdci oblasti, která se nazývá Navakea neboli Země Navahů.

Ztratit se můžete všude... Foto: profimedia

Jízda autem skrz Monument Valley je sama o sobě zážitkem. Foto: profimedia

"Monument Valley je velmi posvátným místem Navahů," řekl Garry Holiday, indiánský umělec z tohoto kmene. "Jediné a hlavní sdělení lidí z našeho kmene je to o životě, vyváženosti a harmonii s přírodou, zemí a se všemi lidmi světa," dodal další z tamějších obyvatel.

Příroda odvedla skvělou práci

Skalnaté útvary jsou známkou půvabu Monument Valley. Podle učitele Jacka Seltzera jsou střiženy velmi zajímavým způsobem. Ve starodávné kultuře Navahů měl každý skalní útvar své vlastní jméno. Příkladem jsou "Tři sestry" dole v údolí, "Totem" a "Král sedící na trůnu".

Domov původních obyvatel Ameriky má své nezaměnitelné panoráma. Foto: profimedia

Monument Valley má své kouzlo i v zimě. Foto: profimedia

Názvy jako "Pravá a levá palčáková rukavice" dokonce u mnohých vzbuzují úsměv. Pravdou je, že pokud zapojíte svou fantazii, skutečně můžete ve skalách některé věci rozpoznat. "V jazyce Navahů se řekne krásný "nejuna". Monument Valley je nejuna – krásné místo," řekl Garry Holiday.

Reklama

Výběr článků

Načítám