Hlavní obsah

Předvánočním západním Berlínem

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Berlín nepatří mezi typické destinace pro předvánoční výlety. I když má velmi silného konkurenta v Drážďanech, může nalákat spoustu těch, kteří se chtějí pokochat vánoční atmosférou. Berlín navíc nabízí neuvěřitelné množství úchvatné moderní architektury.

Foto: Jan Čech, Novinky

Symbol Berlína a možná i Německa - Říšský sněm.

Článek

Německý Berlín je město minulosti i budoucnosti. Nikde jinde nenajdeme tolik kontrastů, jako právě zde. V prvním dílu se vydáme nočním Berlínem po cestách bývalé západní části a „země nikoho“, abychom se kochali nasvícenými opravenými architektonickými díly minulosti i současnosti.

foto: Novinky/Jan Čech

Prohlídku doporučujeme začít v dopravním uzlu Hlavního nádraží Berlín (Berlin Hauptbahnhof). Tato stavba ze skla, oceli a betonu je ohromná několikapatrová budova a tak nějak si svět představuje nádraží budoucnosti. Obchody a restaurace se volně prolínají s tratěmi a i spousta starousedlíků s údivem zvedne hlavu, když jim nad hlavami zastaví mezinárodní expres, zatímco oni při capuccinu prohlížejí své právě nakoupené vánoční dary.

Sněm na Náměstí republiky není nijak extra stará budova, ale její historie je velmi pohnutá. Po válce byla zcela zničená a zůstaly jen trosky, které dlouho nebyly opraveny. Po pádu Berlínské zdi se však začalo s velkými úpravami a dnešní podoba se slavnou skleněnou kopulí je právem symbolem tohoto města.

U Braniborské brány se často demonstruje. Třeba proti změnám klimatu. To ale nesnižuje krásu této památky, která třídou Pod lipami (Unter den Linden) shlíží směrem k „zemi nikoho“ a východní části Berlína.

foto: Novinky/Jan Čech

Kousek od Náměstí republiky (Platz der Republik) je stavba, jenž vzbuzuje rozpaky. Jedná se o památník židovským obětem světové války. Jsou to stovky žulových kvádrů zasazených do řad v různé velikosti, mezi kterými se může chodit. Plocha náměstí tak poskytuje ohromné bludiště, které v noci nevzbuzuje zrovna dobré pocity.

foto: Novinky/Jan Čech

Berlín si můžete také prohlédnout z výšky. Stačí nastoupit na velké ruské kolo nedaleko americké ambasády.

foto: Novinky/Jan Čech

Postupimské náměstí je v místech, kde v době rozděleného Berlína nebylo nic. Vybourané domy tehdy nahradil ostnatý drát a velká plocha s plevelem. Nyní zde je jedno z hlavních center města - kancelářské, kulturní i nákupní. Své sídlo zde mají i Německé dráhy (Deutsche Bahn).

foto: Novinky/Jan Čech

Na vánoční trhy můžete zajít třeba i do Sony Centra na Postupimském náměstí. V ohromné dvoraně zastřešené moderním květem se prodává svařené víno, ozdoby na stromečky, šály, dřevěné hračky apod. Pro děti je nedaleko muzeum Lega.

foto: Novinky/Jan Čech

Na nákupy zavítejte třeba do obchodního domu Arcade u Postupimského náměstí. Další velmi známý je i nákupní dům KaDeWe (Kaufhaus des Westens) poblíž Kurfürstendamm.

foto: Novinky/Jan Čech

Zajímavým kontrastem hypermoderního západního Berlína je jeho systém podzemních (U-Bahn) a nadzemních (S-Bahn) tras městské dopravy. Vykachličkované stanice nejsou nijak krásné, ale své kouzlo mají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám