Hlavní obsah

Aspen: ráj lyžařských amatérů i profesionálů

Novinky, VIPmag

Město stříbrných dolů z počátku 19. století se proměnilo v posledních dvou desítkách let v Mekku lyžařů. Na 15 kilometrech východních svahů Skalnatých hor v americkém Coloradu se rozprostírají čtyři oblasti: Aspen Mountain, Aspen Highlands, Snowmass a Buttermilk. Dohromady nabízejí 341 tras na více než 2 000 hektarech lyžařských a snowboardových terénů.

Článek

Všechny sjezdovky dohromady mají asi 500 km. Průměrná výška sněhu je neuvěřitelných 7,62 metru. Hebký bílý prašan je samozřejmostí. Všechny resorty jsou navíc spojeny bezplatnými autobusy. Nejvzdálenější oblast je pak 20 minut cesty. Když nechcete tahat lyže sami, nemusíte. Vybavení si můžete zapůjčit na místě. Po poslední jízdě dne zkrátka jen zujete lyže, donesete je do sběrného stanoviště a řeknete, kde budete zítra. Lyže tam budou čekat dříve, než vy dorazíte.

Extrémní sjezdovky Aspen Mountain jsou vlajkovou lodí celého centra, které letos slaví své 60. výročí. V roce 1947 byla tato oblast otevřena a pyšnila se nejdelším vlekem na světě. Roku 1950 to pak byl první americký resort, který hostil mezinárodní soutěž. V dnešních dnech je Aspen Mountain místem pro všechny, kteří milují extrémní srázy. Ani jedna cesta tu totiž není hodnocena jako snadná. Polovina tras je obtížná a zbytek jsou strmé srázy.

Většina lyžařů volí část Aspen Highlands

Aspen Highlands je označován za místního favorita. Špice této hory je vyhrazena černým sjezdovkám pozvolně přecházejícím do modrých a zelených úplně dole. Lyžařští experti mohou najít černé sjezdovky, které vedou odshora až do města. To co však drží jejich špičky lyží na vrcholku hory je místo zvané Highland Bowl. Denně mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou vozí rolba extrémní lyžaře téměř svisle nahoru posledních 300 metrů, až na úplný vrcholek do výšky nad 3 600 metrů. Vyšlápnutí tohoto úseku ráno vám zajistí, že budou cesty zcela čerstvé a člověkem netknuté. Tato namáhavá cesta s lyžemi v ruce si vezme svou daň, ale nezažene úsměv z vaší tváře. Konečný zážitek totiž stojí za to.

Aspen je ideálním cílem lyžařů i snowboardistů. Foto:profimedia

Ráj začátečníků Buttermilk je centrem pro malé děti a pro ty, kteří se neradi honí. Rozprostírají se tu pouze široké mírné (zelené a modré) sjezdovky. Centrum hostí pravidelně ESPN Winter X Games (extrémní snowboardové a lyžařské závody), ale také má jednoduchý terénní park určený pro výuku. Blízko vrcholku, zaklíněná mezi upravenou cestou a několika mírnými bezproblémovými boulemi, je dřevěná tvrz v životní velikosti, jde o hřiště se jménem The Fort Frog (Žabí pevnost).

Snowmass je pak zcela samostatná oblast přibližně 18 kilometrů na západ od Aspenu. Sjezdovky tohoto resortu nejvíce ocení spíše pokročilí lyžaři. Ti si nejvíce oblíbili přes kilometr širokou sjezdovku Big Burn. Pro opravdové fajnšmekry jsou zde velmi obtížné černé sjezdovky Powderhorn, Slot a Zugspritz.

Na své si přijdou i děti

Zóna pro dětské lyžování je nepřekonatelná. Na konci jedné lesní cesty je stádo ochočených mlaskajících jelenů. Další vede skrz stromy, kde potkáte sněžného muže, který láme snowboard za doprovodu autentických zvuků. Sněžné tunely, skokánky, boule, pevnosti a bláznivý slalom zajistí dětem zábavu na hodiny. Dospělým je vstup povolen pouze za doprovodu dětí. Starší sourozenci však možná míří výše směrem ke hřebenům, kde na ně čeká více adrenalinu a extrémního dobrodružství v Cirque Headwall, který je lemovaný sněhovým převisem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám