Hlavní obsah

Maledivy: korálky v Indickém oceánu

Právo, Bohuslav Borovička

Stvořitel se po týdnu usilovné práce rozhlížel, aby zjistil, co jeho dílu ještě chybí. Kousek nad rovníkem uviděl v Indickém oceánu místo, kde podle jeho mínění ještě něco scházelo. Sáhl do kapsy svého pláště a rozhodil do moře hrst korálků. A byly na světě Maledivy.

Článek

V mělkém moři, západně od Srí Lanky je jedno z nejpodivuhodnějších souostroví světa. Jsou to atoly, nevelké kousky pevniny, kruh nebo elipsu tvořící útesy s „mořem uvnitř“. Maledivy, tvořené unikátními korálovými ostrovy a tyrkysovými vodami, se někdy v 70. letech minulého století začaly chystat na úlohu tropického ráje, který splňuje všechny představy o ideální exotické dovolené.

S želvami a žraloky

Na Maledivách nemají skoro žádné hotely v té podobě, v níž je známe třeba ze Středomoří. Jsou tam jen střediska s plážovými či vodními bungalovy. Na každém z obydlených ostrovů je pouze jediné středisko. Od všeho ostatního je tak daleko, že jeho návštěvníci jsou naprosto mimo jakýkoliv ruch.

Žádné silnice, nákupní centra, žádné diskotéky – prostě nic. Jenom klid, soukromí, hřející slunce, teplé moře a v něm rozlehlé korálové zahrady hýřící všemi barvami.

Je proto přirozené, že toto tropické souostroví a dovolenou na něm ocení zejména milovníci podmořského života, neboť šnorchlování a potápění je tam skutečně něčím nevídaným a jedinečným.

Jen pár kroků od břehu je možné všude vidět hejna barevných korálových rybek, předvádějících svůj balet v průzračném moři. Na Maledivách jsou k vidění více než tři čtvrtiny všech druhů korálových ryb, které obývají tuto planetu. Milovníci potápění se tam setkají s mořskými želvami, rejnoky, murénami, delfíny, kočičími i velrybími žraloky. Maledivy se nacházejí kousek od rovníku, což zaručuje stálé, celoročně teplé, tropické klima. Střídají se tam dvě monzunová období.

Sušší severovýchodní monzun trvá od prosince do března a vlhčí jihozápadní monzun vane od května do listopadu. Přináší více srážek a silný vítr. V dubnu a v listopadu, nebo začátkem prosince je počasí klidné a voda je průzračná a ideální na potápění. Celý rok se průměrné maximální denní teploty na Maledivách pohybují mezi 30 až 32 °C, v noci mezi 24 až 27 °C. Teplota vody je skoro stálá, pohybuje se kolem 27 °C.

Poklidné dějiny

 Historie Malediv zná dvě období – první před přechodem k islámu, druhé po něm. Mezníkem je rok 1153, kdy se ostrovy staly kořistí arabských dobyvatelů a kdy tehdejší panovník stanovil, že islám se stane oficiálním náboženstvím.

Rybolov i golf

Nejčastějším vyžitím, které Maledivy nabízejí, jsou vodní sporty. Kromě ideálních podmínek pro potápění a šnorchlování nabízí většina resortů zdarma nebo za menší poplatek windsurfing, surfing, plachetnice, kitesurfing, parasailing, plavby na katamaránu, jachtě či místní „dhoni“.

Ideální pro potápění a šnorchlování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám