Hlavní obsah

Zničené památky postavili v Rize znovu

Právo, Jana Hanušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Metropole Lotyšska začala vzkvétat po vyhlášení samostatnosti země. Široké bulváry zářící čistotou, moderní obchody i dokonale zrekonstruované historické budovy, ale i neprůjezdné hlavní silnice v sobotu odpoledne a zanedbané paneláky na sídlištích. Taková je Riga, metropole Lotyšské republiky.

Článek

Pohled z nebes

Historie ve dvou hodinách

A už stojíme u úzkých uliček Starého Města. Auta sem nesmějí, a tak není problém vše obejít za dvě až tři hodiny. Návštěvníci míří jak do Dómu, jehož základní kámen položil biskup Albert už v roce 1211, tak do některého z kostelů, které stojí téměř hned vedle sebe – kostel sv. Jiří, sv. Jakuba i sv. Petra byly zmiňovány už ve 13. století.

Nádherný je i Dům Černohlavců postavený ve stylu holandské renesance v roce 1334. Patřil bratrstvu sv. Jiří, jehož členové byli mladí obchodníci z ciziny podílející se na společenském životě města. Štít je ozdoben znaky hanzovních měst, k vidění je i postava Neptuna. Budova ale vyrostla celá znovu v roce 1999. Za války totiž byla vážně poškozena a po ní srovnána se zemí.

Na náměstí je i nově postavená radnice s úchvatnou zvonkohrou a ošklivá černá krabice Muzea okupace. Kdo se vydá na sever, narazí jak na lotyšský parlament – kousek od něj je na chodníku nenápadný pomníček věnovaný obráncům města z roku 1991 – tak na tzv. Tři bratry, středověké domy s barevnými fasádami, kde se uchovalo rozvržení středověkého bydlení, včetně černé kuchyně nebo skladiště zásob a zboží.

Městské hradby signalizují, že se dostáváme k zámku, dnešnímu sídlu lotyšského prezidenta. Budova je to skromná, také z původního hradu už moc nezůstalo. Před ní měli na nábřeží řeky Západní Dvina i na konci října rybáři spuštěné udičky.

Procházku je vhodné zakončit kulinářskou pastvou pro oči i žaludek. Na jižním okraji Starého Města stojí vedle moderní nádražní haly, v níž si budete připadat jak na některém švýcarském dopravním uzlu, ústřední rižská tržnice. Jde o jednu z největších v Evropě.

V roce 1930 se obchodníci nastěhovali do čtyř hangárů, které v Rize zbyly po německých vzducholodích Zeppelin. V jedné hale je jenom maso, ve druhé ryby, do třetí si můžete dojít pro ovoce a zeleninu a ta poslední je zasvěcena mléčným výrobkům. I když je Lotyšsko v EU, stačí jen ukázat na kostku másla a nechat si ukrojit kousek velký tak, jak potřebujete. Mléko, tvaroh i sýry jsou ochucené bylinkami, oříšky či čokoládou. Trhovci je převážejí v plecháčcích, které už dávno z našich obchodů vymizely...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám