Hlavní obsah

Maďarský jiskrný pár tokaj a termální lázně

Právo, Pavel Urban

Je to hungaricum non plus ultra: staroslavné tokajské. Přidají-li se k tomu termální koupele, kterých je všude kolem plno, jen si vybrat, vzniká lákavý koktejl. Umí správně naladit v každém ročním období.

Článek

Vstupní branou může být Miskolc. Město, které jakoby mávnutím kouzelného proutku propadlo vášni zahraničního turistického ruchu. Ubytovat se můžete např. v jednom z řady nových hotelů či penzionů na lázeňském předměstí Miscoletapolca, jemuž kralují unikátní jeskynní koupele Barlangfürdó, obklopené lesy a parky.

Jejich historie sahá až do začátku minulého století, ale teprve rozsáhlé rozšiřování bazénů, šaten, míst na opalování a rehabilitační péče, k němuž se přistoupilo v posledních letech, z nich udělaly masově vyhledávanou atrakci. Maďarské termální prameny jsou balzám - nejen na duši, ale i na dýchací cesty, srdce, krevní oběh, tlak, pohybové ústrojí a pooperační rehabilitace. Vysokou úroveň zdejšího lázeňství uznává i cizina.

Horké prameny svádějí k hrátkám

Novým hitem přírodní skalní dutiny Barlangfürdó je od loňského roku noční koupání. V létě čtyřikrát týdně až do půlnoci, v zimní sezóně vždy v pátek do 23. hodin. Nádherně osvětlené bazény s termální vodou a především úzké jeskynní chodby a tůňky, ukryté před zvědavci, svádějí hlavně mladé až k prostopášným nápadům.

Mladé páry zaměstnané jen samy sebou si příjemné laskání teplou vodou užívají a nevázaně se věnují jeden druhému. Uvolněnou atmosféru vhodně doplňuje živá hudba. Leckdo z rekreantů neví kam s očima, ale vlastně nic se neděje.

Pro starší návštěvníky, zejména důchodce, jsou vhodnější jiné bazény s kouřící vodou. Vytvářejí v nich i jakési diskusní kroužky, v nichž je maďarština leckdy v menšině. Ale našinec se neztratí. Ostatně veškerá upozornění z vnitřního rozhlasu zaznívají v několika jazycích, včetně ruštiny a slovenštiny. Možná nebude dlouho trvat a dojde i na češtinu.

Evropské unikáty

V roce 2002 vyhlásilo UNESCO vinařskou oblast Tokaje, při ústí Borgu do Tisy, za chráněnou hodnotu světového bohatství. Proslulé jsou i tři další regiony: Mátraalja, Eger a Bükkalja. Samozřejmě také s koupelemi.

Tak například pramen Egerszalók nedaleko Egeru. V Evropě se něco podobného nachází jen v Turecku: Voda vyvěrající o teplotě 68 stupňů vytváří vápencovými usazeninami téměř polární krajinu. Nedaleké koupele Zsóry jsou zase svoji rozlohou největšími léčivými koupelemi v Maďarsku. Do stejné kategorie patří také komplex Tiszaújváros, kde kromě léčivých koupelí je i aquapark.

Zlatavý mok patřil na stůl králů i papeže

Proslulá historická oblast Tokaj-Hegyalja - podhůří Tokaje - se rozkládá na severovýchodě na jihu Zemplínských vrchů, pod nejvyšší vyhaslou sopkou Maďarska. Právě vulkanická půda na hoře Kopasz, jižní svahy a dlouhá prosluněná léta vytvářejí ideální podmínky k pěstování vinné révy.

A odborné sušení kuliček hroznového vína, pečlivé ošetřování zrajícího moku a ušlechtilé druhy plísní, vegetující na stěnách zdejších sklípků, to jsou všemi domorodci zdůrazňované další náležitosti, které pomohly vytvořit světoznámý produkt této oblasti - víno asú.

Dá-li se věřit tradovaným historkám, toto ušlechtilé sladké víno vděčí za svoji první pochvalu tridentskému koncilu, na němž v roce 1562 kardinál Draskovics při slavnostním obědě nabídl víno papeži Piu IV., který nadšeně zvolal: k papežovi se hodí takovéto víno! Byl to ale Král slunce, francouzský Ludvík XIV., který dal tokajskému nejslavnější přídomek: víno králů a král vín.

Do galerie historických osobností, které kouzlu tohoto nápoje propadly, patří také ruský car Petr Veliký nebo carevna Kateřina. Ruští panovníci si dokonce poblíž Tokaje drželi menší vojenskou posádku, aby měli kontrolu nad plynulým přísunem tokajského na svou tabuli.

Sběr hroznů se koná velmi pozdě, koncem října a počátkem listopadu. Koncem září a v říjnu se tvoří cibeby, tj. některé hrozny lehce popraskají a značně se scvrknou. Vlivem ušlechtilé plísně Botrytis cinerea získávají zvláštní, jemně nahořklou příchuť a vůni charakteristickou pro tokajské víno. Hrozny se při sbírání třídí, přičemž ty, která obsahují zaschlé bobule se dávají stranou a otrhávají se. Ty se pak sypou do oddělené kádě. Vyrábí se z nich tokajská esence a výběr (asú). Z ostatních hroznů se získá stolní víno.

Kde hledat informace:

Nejužitečnější jsou webové stránky Maďarské turistiky, informačního střediska pro cestovní ruch se sídlem v Praze 7: www.madarsko.cz. Jsou neustále doplňovány, velmi přehledné a návštěvník v nich najde opravdu všechno, co k cestě potřebuje. Stačí se jen začíst. Jedna podkapitola patří i jídlu, včetně receptů. Samozřejmě také na guláš. V Tokaji se o slavnostech vinobraní konala dokonce rodinná soutěž, kdo ho uvaří nejlepší. Zdá se, že i vinobraní a guláš jdou dobře dohromady. Maďarskou obdobou českého webu je www.hungary.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám