Hlavní obsah

Skandinávie: domov všeho lyžování

Právo, Veronika Kolářová

Mekkou běžeckého lyžování je bezpochyby Skandinávie, ať je to Norsko, Švédsko či Finsko. Severské klima není skoupé na sníh a v mnoha oblastech se koncem listopadu změní mnohé silničky v cesty pro skútry a běžky. Navíc i terén, kam žádné horstvo nepostavilo nepřekonatelné překážky, nahrává příjemnému toulání se na lyžích podle mapy volným terénem. Není divu, že jedna teorie tvrdí, že lyže přišly právě ze Skandinávie.

Článek

Zatímco v historii lyže hrály zásadní roli pro přežití - lovci na nich elegantně doháněli ve sněhu topící se zvěř - dnes přejaly roli rekreační a sportovní.

Pro lyžaře poskytuje Skandinávie mnoho speciálního, systémy tras v krásné přírodě i v národních parcích, nemluvě o slavných závodech. Například nejdelší a nejslavnější Vasův běh je ve Švédsku chápán coby národní svátek a do jeho 90 km dlouhé stopy se postaví každý rok na 15 tisíc lyžařů. Pro mnoho Švédů je absolvování závodu specifickou formou oslavy státnosti.

Co ale najdete jenom ve Skandinávii, jsou nekonečné trasy vedoucí opuštěnou polární krajinou od srubu ke srubu. Na běžeckých lyžích opustíte civilizaci a vydáte se do zimní divočiny, kde den co den postupujete stále dál od civilizace, do útrob lesů a plání. Společnost vám dělají jen borovice rovné jako svíčky a prapodivně pokroucené břízy. Sem tam přejedete menší zamrzlá jezírka. Prostě polární kraj. A protože se teplota vzduchu obvykle pohybuje okolo dvaceti stupňů pod nulou, přijde vhod odpočinek i nocleh v teple.

Sruby jsou přístupné každému výletníkovi i běžkaři, a to zcela zdarma, ale podle tamních pravidel jen na jednu noc. Do malého finského srubu se v klidu naskládá až sedm lidí. Většinou je vybaven kamny, vařičem, dřevem i nádobím. Nechybí ani záchod, i když suchý. A co by to bylo za Finsko, kdyby tam nebyla sauna. Vody je kolem habaděj, rozpustit si sníh na vyhřátých kamnech není problém. Luxus mimo civilizaci.

Po pár dnech ve skoro divočině se vracíte s pocitem překonání sama sebe. Jak v běžkování, tak v umění přežít. Na pobyt v zimní přírodě je samozřejmě nutné být náležitě vybaven. Dobré oblečení, padnoucí a odzkoušené boty, lékárnička, ale i pevné nervy a dobrá fyzička, nic z toho nesmíte zapomenout. A i když jsou cesty dobře značeny kříži a směrovkami, není od věci mít s sebou (vedle povinné mapy) i GPS. Zabloudit není tak těžké.

Kam se vydat

Pakliže byste rádi vyrazili do Skandinávie za dobrodružstvím, je nejvhodnější poohlédnout se po nabídce specializovaných cestovek. Tradiční destinací je třeba finský národní park Urho Kekonnena, vstupní branou do něj je pak městečko Saariselka, nacházející se na 68. rovnoběžce.

Mnoho českých lyžařů míří do Skandinávie i za věhlasnými lyžařskými závody. Finlandia Hihto (příští 23. února 2008 - www.finlandiahiihto.fi) se jezdí na 62 km ve Finsku, 54kilometrový Birkebeinerrennet (5. března 2008 - www.birkebeiner.no) s povinnou zátěží v Norsku. Nejslavnějším závodem je švédský devadesátikilometrový Vasův běh (příští 2. března 2008 - www.vasaloppet.se), který startuje ve Falunu a končí ve městě Mora. I na tyto závody pořádají české cestovky výpravy za ceny, kterých byste sami nedosáhli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám