Hlavní obsah

Vyražte za horami do Turecka

Povalování se u moře a poznávání památek už vás omrzelo? Neváhejte a vyražte třeba do Turecka, kterému vtiskly svůj půvab četná pohoří. Je zcela jedno, jestli se člověk ponoří do horského světa na severu, podél černomořského pobřeží, v pohoří Taurus podél Středozemního moře nebo v Centrální Anatolii; všude jej odmění fascinující směsice vysokohorské krajiny, náhorních rovin, hustých lesů a bohaté flóry a fauny.

Článek

Tato směs z působivých horských vrcholů a ospalých vesnic rozbuší srdce nejen každého horolezce, ale udělá dojem rovněž na romantika: vyhaslé vulkány jako Erciyes (3 917 metrů),  Ağri (5 137 metrů), Süphan (4 058 metrů) nebo Nemrut (3 050 metrů) a působivá pohoří - jako Hory Rize-Kaçker a Masiv Cilo-Sat - lemují ještě na mnoha místech nedotčené lesní hvozdy.

Fascinující jezera, jako je například 20 000 let staré jezero Van na východě Turecka, obklopují dosud nedotčené přírodní krásy, ve kterých žijí dnes právě jako kdysi nomádi se svými stády ovcí a koz.

Kde Noe přistál se svojí archou

Nejznámější sopka „Velký Ağri“ (nazývaná též Ararat) leží ve východní Anatolii. Je mimochodem se svými úctyhodnými 5 137 metry nejvyšší horou Turecka. Na východ od ní leží její malý pandán, „Malý Ağri“. „Ararat“ není pokryt jen věčným ledovcem, ale považuje se za horu, kde prý přistála archa Noemova.

V roce 1829 vystoupili na Ararat poprvé horolezci, které tento úžasný horský masiv odedávna fascinoval. Kdo si dnes na výstup netroufne, může se seznámit s jedinečnou krajinou kolem Araratu na některé z četných trekkingových túr. Ale pozor: pro horské a lezecké túry na obou horách „Ağri“ je potřeba mít povolení, které vydává turecké diplomatické zastoupení v zahraničí.

Nejmladší mezi bratry vulkány

3 050 vysoký Nemrut u Tatvanu - nezaměňujte za proslulý Nemrut u Adiyamanu - je sice nejmladším vyhaslým vulkánem (naposledy byl aktivní před 400 lety), ale nabízí přesto mnohé pozoruhodnosti, například jeho vrchol. Lze se rozhodnout pro čtyř až pěti hodinový pěší pochod, nebo se vydat až k nejvyššímu bodu hory terénním vozem. Výstup se ale každopádně vyplatí. Jednak je totiž vidět do neodolatelného kráteru této sopky, jednak se z vrcholu vulkánu alpinistům nabízí fantastický výhled na krásy přilehlého jezera Van.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko láká na začínající lázeňskou sezónu

S podzimem a blížící se zimou nastává ta pravá sezóna pro wellness. Česko není jedinou zemí, kde jsou termální a léčivé prameny známy již dlouhá staletí. Patří...

Výběr článků

Načítám