Hlavní obsah

Africká Mombasa je městem na ostrově s plážemi a slony

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půlmiliónová Mombasa je druhým největším městem v Keni a největším námořním přístavem ve východní Africe. Pro Evropu objevil Mombasu portugalský mořeplavec Vasco da Gama už v roce 1498. V posledních několika letech ji ale poznávají ve větším počtu i čeští turisté.

Článek

V průvodcích se píše, že Mombasa je starosvětské a kultivovaně působící město. Po všechen ten čas, který jsem tam strávil, jsem měl dojem, že jsem tedy asi někde jinde. Cestou do vnitrozemí nebo třeba jen na letiště se za okny autobusu promítne ta opravdu nehezká část města, kterou jsou jeho okrajové čtvrti.

Chatrče zavalené haldami odpadků, skladiště a překladiště všeho možného a mezi tím boudy, v nichž se vaří a smaží jakési pokrmy. Je to pohled mírně řečeno skličující. Návštěvník by na něj měl být připraven a měl by vědět, že takhle zdaleka nevypadá celá Keňa.

Stačí půl dne

Na prohlídku města, které se vtěsnalo na ostrov o ploše čtrnácti čtverečních kilometrů, stačí většině návštěvníků necelý půlden. V hinduistickém chrámu jsou nejpozoruhodnějšími předměty obrazy, připomínající komiks. Ukazují ovšem velmi názorně strašlivá muka, která čekají na onom světě pijany, lupiče, pojídače masa a další hříšníky. Dalším ze svatostánků je katedrála, máte u ní pocit, jako byste se díval na kus Evropy v Africe.

Za vidění stojí také park se staletými baobaby, Fort Jesus a přilehlé staré město. To bude opravdu hezké za několik let, až budou tamní domy obnoveny i se svými tradičními dřevěnými balkóny a vyřezávanými vstupními dveřmi.

Podstatnou část obvyklé dovolené v Keni obnáší lenošení u moře. Pobřeží na jih i na sever od Mombasy je lemováno desítkami kilometrů pláží, k nimž přiléhají hotely a apartmánové komplexy rozličných kategorií.

Korálové zahrádky

Tuto část východoafrického pobřeží kopíruje souvislý korálový útes, který sahá skoro ke hladině, takže z otevřeného moře se tam nedostane žádný nevítaný návštěvník, vlny u břehu nejsou nikdy příliš velké a voda je opravdu teplá. Při odlivu se voda stáhne daleko od pláže a k moři - tam kde je onen korálový útes - se dá dojít nohou téměř suchou.

:. Keňské safari. Foto: Profimedia

Lenošení na lehátku u moře si můžete zpestřit třeba výletem na ostrov Wasini, kde je exotická domorodá vesnice a v jehož blízkosti se nacházejí pod vodou krásné korálové zahrádky. Pár kilometrů na sever od Mombasy je Halerův park, jedna z nejhezčích přírodních botanických zahrad v Keni, jehož součástí je i největší krokodýlí farma v Africe.

Safari na jeden den je ztracený čas

K nejbližší bráně přírodního parku Tsavo East je to z Mombasy nějaké tři hodiny jízdy mikrobusem. Pokud je váš hotel na jih od Mombasy, počítejte s pěti hodinami, protože v cestě vám stojí nevypočitatelný převoz přes mořskou úžinu.

Tak či onak, přijedete do rezervace za poledního žáru, kdy každé rozumné zvíře spí, schované v hlubokém stínu. Ve vysoké trávě pobíhají jen impaly, poplašené antilopy. Možná uvidíte i hřbet hrocha, líně se převalujícího ve vodní nádrži. Savana se probouzí, až když se slunce sklání nad obzor, ale to už váš mikrobus míří zpět k Mombase. Safari na jeden den je prostě ztracený čas.

Dva dny nejsou na safari také nic moc, ale je to dost na to, abyste viděli stáda slonů, spořádaně putujících za vodou, lví smečku, která pokojně prochází mezi pasoucími se žirafami, pakoni a zebrami. Nádherné je zejména noční divadlo. Skoro každý kemp nebo hotel má výhled na umělá nebo přírodní napajedla. K citlivě nasvíceným nádržím v noci přicházejí sloni, buvoli, hyeny i antilopy - a někde v záloze čeká lví smečka.

Je málo pravděpodobné, že během dvoudenní safari uvidíte všechny příslušníky "velké pětky" (slon, buvol, nosorožec, lev a levhart), ale se slony, buvoly a lvy můžete počítat tak na devadesát pět procent.

Ať fotografujete nebo filmujete, mějte opravdu dostatečnou zásobu filmů, kazet, karet a baterií. Na safari totiž více než jinde platí, že každý další záběr je hezčí než ten předchozí.

Když lvice strhává před vašima očima antilopu a ve foťáku nebo v kameře bliká signál vybité baterie, je na vás smutnější pohled než na tu antilopu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám