Hlavní obsah

Egypt láká také milovníky potápění

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak, jak se díky klesajícím cenám letenek a expanzi levných aerolinií "zmenšuje svět", stávají se pro Čechy dříve nedostupné destinace běžnými místy, kde lze strávit dovolenou takřka bez ohledu na roční období. Jedním z těchto míst je Egypt, zejména jeho střední a jižní část.

Článek

V oblasti Rudého moře se nacházejí nejznámější egyptská letoviska - Hurgada, Šarm aš Šajch, Dahab a Taba.

Kromě trvale teplého počasí tato oblast skýtá ideální podmínky pro aktivní odpočinek. Ne nadarmo se říká, že Rudé moře je skutečným rájem potápěčů.

Základna v Dahabu

Ve všech turistických centrech na pobřeží existují potápěčské základny, které návštěvníkům poskytují komplexní služby spojené s pobytem pod mořskou hladinou. Řadu milovníků potápění od péče egyptských instruktorů často odrazuje všudypřítomný arabský naturel - nespolehlivost, nedochvilnost a neschopnost dodržet dané slovo či cenu - a také jazyková bariéra. Nedokázat se domluvit s divemasterem je při potápění zcela nepřípustné.

Příliv českých zájemců o potápění tak vedl k tomu, že na pobřeží Rudého moře vznikly potápěčské základny řízené přímo českými profesionálními instruktory. Jedna taková se nachází na Sinajském poloostrově v malém městečku Dahab, přímo nad krásným korálovým útesem. Na tomto útesu se lze potápět, šnorchlovat a obdivovat svět Rudého moře.

Před základnou je písečná pláž s lehátky a slunečníky. Samozřejmostí je dobrá restaurace. Veškerý servis probíhá v českém, popřípadě slovenském jazyce. Mezi zdejší nejznámější potápěčské lokality patří atraktivní a na podmořský život bohatý Blue Hole, Canyon nebo The Bells. Pobyt lze zpestřit návštěvou hory Sv. Kateřiny, Mojžíšovy hory nebo projížďkou údolími sinajských hor na velbloudech spojenou s návštěvou beduínské vesnice.

České základny v Egyptě nejsou jen pro zkušené potápěče. Ponor si mohou vyzkoušet i úplní začátečníci. Výsledkem pak zpravidla bývá nový adept tohoto sportu, který si domů odváží nejen úžasné zážitky ze skvělé dovolené, ale i platný mezinárodní potápěčský certifikát.

Češi i v Hurghadě

Stejné služby jako v Dahabu nabízí potápěčské centrum s českými instruktory v samém srdci Hurghady. Své renomé Hurghada získala také díky potápěčským centrům, jež nabízejí výpravy se šnorchlem i dýchacími přístroji do hlubin Rudého moře.

Ti, kdo se chtějí pokochat podmořskými divy, aniž by se namočili, se mohou vydat na výlet ponorkou Sindibád nebo člunem s proskleným dnem z Marine Sports Club. V severní části města lze navštívit mořské akvárium.

Potápěčské safari

Nabídkou českých potápěčů pro fajnšmekry je podmořské safari. Chcete-li vidět lvy, tygry, hrochy nosorožce nebo žirafy, jeďte do Keni. Chcete-li vidět karety obrovské, manty, delfíny, kanice, žraloky kladivouny, útesové žraloky, šedé žraloky a další druhy exotických ryb, jeďte do Egypta.

Zázemím pro potápěčské safari jsou v českém podání vždy špičkově zařízené a na cenové poměry až překvapivě luxusní lodi plující jižní oblastí Egypta po lokalitách St. Johns, Brother Islands, Daedalous, Zabargad a dalších.

Většina útesů je stále téměř nedotčená lidskou činností, s bohatými korálovými zahradami, podmořskými jeskynními labyrinty a výskytem velkých druhů ryb.

K nejoblíbenějším potápěčským safari patří trasa směřující hluboko na jih, až k súdánským hranicím. Pro vrakové potápěče je nejlepší severní cesta po Rudém moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám