Hlavní obsah

Pěšky, na kole i na bruslích kolem Baťova kanálu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá z cest kolem Baťova kanálu je obvykle rozdělena na několik menších úseků. Spojit odpočinek na lodi na Baťově kanále se sportem není dnes mezi turisty ničím výjimečným. Provozovatelé půjčoven lodí se přizpůsobili poptávce a na větších plavidlech mají obvykle vyhrazené místo i pro jízdní kola.

Článek

Starostové obcí kolem vodní cesty zase s pomocí Evropské unie nebo krajů vybudovali kvalitní cyklistické stezky.

Z lodi tak můžete nasednout na kola a podle chuti se projet Moravskou stezkou, Velkomoravskou poutní cestou, Moravskými vinařskými stezkami i přírodou Bílých Karpat. Každá z cest je obvykle rozdělena na několik menších úseků, které zvládnou i nesportovci nebo malé děti.

Moravskou stezku zvládnou i ratolesti

Nejnovější trasa tak zvané Moravské stezky byla dokončená v letošním roce a vede ze Spytihněvi přes Staré Město, Uherské Hradiště, Ostrožskou Novou Ves, Kunovice, Velehrad a Modrou. Trasa je bezpečná, s kvalitním povrchem, bez velkého převýšení a na mnoha místech osvětlená i v nočních hodinách.

Památky z dob Velké Moravy naleznete v Uherském Hradišti i Starém Městě, v Kunovicích je otevřeno muzeum letectví, cyklostezka vede i kolem nově vybudovaného dětského hřiště v Kunovském lese, v blízkosti Sirnatých lázní v Ostrožské Nové Vsi nebo rozsáhlého přírodního koupaliště u štěrkových jezer.

Část stezky směřuje i na nejznámější poutní místo Velehrad, kam každoročně v rámci oslavy příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje putují desetitisíce věřících. Po cestě se nachází i archeoskanzen v obci Modrá, připomínající život starých Slovanů. Tento úsek funguje teprve dva roky, takže má kvalitní povrch vhodný i na in-line brusle. Vede v polích, kolem rybníčků a v její blízkosti se postupně buduje nová křížová cesta.

V rámci Moravské stezky narazíte i na Včelí naučnou stezku, která vede z Ostrožské Nové Vsi do Uherského Ostrohu. Na dvanácti zastaveních u odpočívadel jsou umístěny informační tabule o včelařství. Nápad zrealizovali místní včelaři a je svého druhu první v republice. Samotný Uherský Ostroh navíc nabízí exkurzi do historie. Město bylo původně postaveno na místě pravěkého sídliště, bylo střediskem husitství a později místem silné židovské obce.

Poutní místo střídá gotický hrad Buchlov

Padesát kilometrů dlouhá Velkomoravská poutní cesta nabízí další z mnoha možností, jak si zpestřit plavbu po Baťově kanálu. Okružní trasa začíná i končí ve Starém Městě a její mezníky tvoří Buchlov a Osvětimany. Spojuje v sobě zajímavé přírodní lokality oblasti Chřibů s historickými památkami v mikroregionu.

Nevyhýbá se samozřejmě poutnímu místu Velehrad. Věřící směřují do baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje z přelomu 17. a 18. století. Při této cestě se můžete zastavit i na zámku v Buchlovicích a kolo vystřídat za procházku rozsáhlým zámeckým parkem se vzácnými druhy stromů i keřů.

Na hrad Buchlov musíte počítat se stoupáním, ale kromě jiného tady uvidíte například i památnou lípu neviny. Samotný hrad je jednou z nejvýznamnějších památek rané gotiky u nás.

K cykloturistice je vhodná i samotná oblast Chřibů, ve které můžete lesními cestami zajet ke kamenné rozhledně na Brdu nebo k hradu Cimburk. Velkomoravská poutní cesta je vhodná pro náročnější i začínající cyklisty a většinou vede po zpevněných asfaltových cestách.

Milovníky vína lákají k prohlídce vinic Moravské vinařské stezky. Jde o komplex cyklistických tras a stezek napříč deseti vinařskými oblastmi, které měří 1200 kilometrů.

Každá z oblastí má vlastní okruh stezek a návštěvníci, kteří Slovácko proplouvají po Baťově kanálu, si tak mohou vybrat trasu Uherskohradišťskou, Mikulovskou nebo Strážnickou.

Vinařskými stezkami nahlédnete i do sklepů

Jízda na kole po trase vedoucí okolím Uherského Hradiště je vhodná i pro rodiny s dětmi. Celkově je dlouhá 75 kilometrů.

Vydat se můžete například do Vlčnova, kde jsou k vidění tradiční hospodářské stavby, vesnice proslulá především svou Jízdou králů se ale může pochlubit i souborem památkově chráněných vinařských staveb, tak zvanými vlčnovskými búdami.

Skleničku voňavého Muškátu moravského můžete ochutnat tam, kde se mu v této oblasti daří nejvíce - v Polešovicích.

Přestup z lodi na jízdní kolo můžete uskutečnit i ve Strážnici. V jejím okolí jsou trasy v celkové délce 101 kilometrů. Přímo ve Strážnici najdete muzeum v přírodě s roubenými chalupami a doškovými střechami, nechybějí ani řemeslníci a vinohradnické stavby.

Mimořádně zajímavou část Strážnické vinné stezky tvoří návštěva sklepů, v Petrově-Plžích. Uvidíte tady totiž soubor padesáti zemních sklepů, postupně stavěných od 16. století jednotným stylem. Majitelé sklepů mají navíc dveře otevřené a většinou rádi dají ochutnat skleničku ze své úrody.

Až k nádržím Nové Mlýny

Další z architektonických památek vinařství na Strážnicku je památkově chráněný areál sklepů s lisovnami z nepálených cihel Stará hora v obci Blatnice pod sv. Antonínkem. Vinařská tradice, kdy se místní víno už ve 13. století vozilo do Prahy, dýchá i v současnosti. Udržuje ji totiž množství malých i velkých pěstitelů vinné révy, u kterých můžete při svém putování víno ochutnat.

Poslední oblastí, navazující přímo na vodní cestu, je Mikulovská stezka, která je dlouhá 82 kilometrů. Na kole tak můžete projet Lednici s unikátním zámkem, minaretem i Lednickovaltickým areálem.

Milovníci nedávné historie zase ocení terénní úsek v blízkosti státní hranice, který sleduje vojenskou silnici podél bývalé železné opony a severní úsek stezky uspokojí obdivovatele vodních nádrží Nové Mlýny.

Reklama

Související témata:

Související články

Za funkcionalismem do Zlína

Co mají společného Vila Tugendhat v Brně, Veletržní palác v Praze či Zlínský mrakodrap? Spojuje je funkcionalismus, tedy stavební sloh, jenž byl využíván...

Plavba Baťovým kanálem

Netradiční, a přesto provázené tradicemi - takové může být poznávání Slovácka. Unikátní vodní cesta totiž spojuje poklidnou plavbu s prohlídkou vinných sklepů,...

Výběr článků

Načítám