Hlavní obsah

V Dubaji se plní sny nejen osvícených šejků

Právo, Leoš Kyša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v Dubaji vystoupíte z klimatizovaného autobusu na rozpálený beton hlavní třídy Sheikh Zayed Road plné mrakodrapů, připadáte si jako cestovatelé časem, kteří se ocitli v budoucnosti. Vše, co jste dosud znali jen ze sci-fi filmů, je najednou kolem vás. Obrovské originální mrakodrapy zalité sluncem vyrůstají z palem, které lemují široké cesty plné těch nejluxusnějších vozů.

Článek

Nejznámější město Spojených arabských emirátů skutečně nemá konkurenci. Přitom stavební horečka dále pokračuje a před pár desítkami let bezvýznamný zaostalý přístav, kde elektřinu zavedli teprve v roce 1952, bude za dalších pět let ještě fantastičtější perlou moderní architektury.

Ostatně sám dubajský šejk Muhammad bin Rašíd nedávno prohlásil, že když každých čtrnáct dní neschválí nějaký odvážný architektonický projekt, má náladu pod psa. Není divu, že se v Dubaji tak spěchá. Ropa tomuto emirátu vyschne během pár let a pak už bude žít jenom z obchodu a turistického ruchu.

Obří plachetnice

Symbolem Dubaje je nejluxusnější a nejdražší hotel světa Burdž al-Arab - Arabská věž. Jako jediný se může chlubit sedmi hvězdičkami. Mnohé z jeho interiéru je pokryto pravým zlatem a drahokamy, a to včetně květináčů.

Nejlevnější pokoj zde seženete mimo sezónu za dvacet tisíc korun za noc. V hotelu jsou obrovská akvária, vodní fontány, bazény i podmořská restaurace. Každý průvodce vám o tomto hotelu řekne dvě legendy. První vychází ze soupeření dvou nejmocnějších emirátských šejků - dubajského a šejka z Abú Dhabí.

Šejk Maktúm z Dubaje se přijel pochlubit šejku Zayedovi z Abú Dhabí projektem hotelu ve tvaru plachetnice. Šejk Zayed se v mžiku rozhodl, že se chce na takovém projektu nějak podílet. Druhý den poslal vládci Dubaje šek ve výši nákladů na stavbu hotelu.

Výtahy z Pardubic

Když se na hotel díváte z moře, nevidíte plachetnici, ale její ráhno. To je ve tvaru obrovského kříže. Mezi Evropany žijícími v Dubaji se tak rozšířil vtip, že hotel je vlastně největší křesťanskou stavbou na světě. Proto prý šejk zakázal fotit hotel z moře. Pravdou je, že snímků Arabské věže z moře je skutečně jako šafránu.

:. V nejluxusnějším hotelu světa - Arabské věži (Burdž al-Arab) - seženete nejlevnější nocleh za 20 000 korun. Foto: PRÁVO - Jan Rychetský

Už teď však sláva Arabské věže bledne před rozestavěnou Burdž al-Dubaj, tedy Dubajskou věží. Nedávno, tedy rok a půl před chystaným dokončením, se stala největší stavbou světa. Podle červencových měření už má 141 pater a výšku 512 metrů. Po dostavění koncem roku 2008 by měl mít mrakodrap 160 pater a dosáhnout výšky více než 700 metrů.

Už teď je velmi těžké v mlžném oparu prachu a vlhkého vzduchu zahlédnout jeho vrchol. Rozpočet stavby překročí dvacet miliard dolarů. V Burdž al-Dubaj budou jezdit i české výtahy z Pardubic.

Lyžování v poušti

Známou atrakcí Dubaje je obrovské nákupní středisko Mall of the Emirates. V něm se nachází lyžařský areál Ski Dubai. Hlavní sjezdovka je dlouhá čtyři sta metrů. Umělého sněhu je zde přes šest tisíc tun a souvislá pokrývka má okolo půl metru.

Za pouhých patnáct stovek si zde můžete dvě hodiny zalyžovat. Veškeré vybavení vám půjčí v převlékárně. Pokud nelyžujete, můžete ve zdejší japonské restauraci pojídat suši a sledovat, jak zahalené ženy udiveně kloužou po umělém sněhu zatímco se jejich děti prohánějí na lyžích.

Creek za šest kaček

Oblíbeným turistickým místem je zdejší záliv - Creek, který v podstatě dělí město na dvě části. Nejlepší způsob, jak záliv překonat, je pomocí malé lodě zvané abra. Je to jakési vodní taxi, které záliv stále brázdí tam a zpět. Vejde se na něj dvacet lidí a cena je smluvní. Většinou vystačíte s jedním dirhamem (šest korun).

Hlavně večer záliv brázdí větší dřevěné koráby dhows. Plavba zálivem trvá obvykle přes hodinu a noční panorama osvětlených mrakodrapů je úchvatné.

Zlatý trh v Deiře

Při návštěvě Dubaje si nesmíte nechat ujít Zlatý trh v městské části Deira. Prý je největší na světě. Je tvořen jednou dlouhou ulicí pod dřevěnou střechou, kde se tísní jeden obchůdek se šperky vedle druhého. Ulicí korzují naháněči, kteří odchytávají turisty a lákají je do vzdálenějších obchodů.

Obchodníci si hlídají kvalitu konkurenčních výrobků. Pokud by se mezi nimi objevil podvodník prodávající nekvalitní zboží, ze Zlatého trhu jej vyženou.

Smlouvání
Přestože v mnoha obchodech prodávají Pákistánci či Indové, všude platí, že se musí po arabském způsobu smlouvat. Dohadování o cenách suvenýrů není tak živelné a plné divokých gestikulací jako v jiných arabských zemích, přesto platí zlaté pravidlo, že původní cenu je třeba srazit alespoň na třetinu. Místní absolutističtí monarchové si zaslouží přídomek osvícení. O své obrovské zisky se dělí s občany státu, kteří je zbožňují. Ostatně kvůli cenzuře veškerých médií se o nich lidé ani nemají šanci dozvědět cokoliv negativního.
Bezpečnost
Díky rozsáhlé síti tajných policistů a jejich agentů patří země mezi jednu z nejbezpečnějších na světě. Zřejmě za to mohou i vysoké tresty. Třeba za krádež se prý stále platí useknutím ruky. Poznat takového tajného agenta je docela jednoduché. Během pár dnů si všimnete, že v každé hotelové kavárně vysedává po celý den jeden Arab v tradičním oděvu, pročítá noviny a zapřádá hovory s turisty. Vězte, že takový člověk je s největší pravděpodobností arabskou verzi Haškova strážníka Bretschneidera.
Doprava
Zatímco je minimální šance, že vás někdo přepadne na ulici, je dost pravděpodobné, že vás někdo přejede. V emirátech se jezdí skutečně hrozně. Nehodovost je tu třikrát větší než v Evropě. Proto si na soukromé výlety raději pronajímejte auto se zkušeným řidičem. I když případná havárie nemusí být způsobena vaší vinou, je těžké to s místní policií vyřešit. Opatrní musíte být hlavně jako chodec. Na ty zde vůbec nejsou zvyklí. Chodníky buď chybí, nebo jsou úzké a většina semaforů nefunguje pro chodce, jen pro auta. Dostat se z jedné strany cesty na druhou je někdy dobrodružný horor.

Reklama

Výběr článků

Načítám