Hlavní obsah

Německý Bonn přestal být metropolí

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době poválečného rozdělení Německa se hlavním městem jeho západní části stal Bonn. Na tu dobu nepříliš velké a nikterak významné město na břehu Rýna. Statut metropole Bonnu významně pomohl. Za války město anglo-americké letectvo vybombardovalo, Bonn byl zničen údajně z osmdesáti procent.

Článek

Nebylo v tom nic strategického, nepočítáme-li snahu o demoralizaci Německa. Vláda a další ústřední úřady nemohly úřadovat v troskách, a tak byl Bonn obnoven rychleji než řada jiných německých měst.

To je dobré vědět a mít na paměti, než se člověk vydá na prohlídku toho, co ve městě za vidění stojí. Východiskem bývá zpravidla Marktplatz, ústřední náměstí, na němž se dodnes konají trhy. Je tam stará radnice, zřejmě jedna z nejskvostnějších budov ve městě. Původně gotická stavba byla v roce 1737 přestavěna v barokním stylu a do této podoby byla po válce rekonstruována.

Na Münsterském náměstí se tyčí stejnojmenná bazilika. Už ve 4. století tam byl postaven kostel nad hroby dvou mučedníků, římských vojáků, kteří přišli o hlavu, protože se dali na křesťanství. V 11. až 13. stol. byl kostel přestavěn na mohutnou románsko-gotickou baziliku. Pro nás je možná zajímavé, že právě v ní se konala v roce 1346 jedna z korunovací Karla IV.

Muzejní míle je plná galerií a muzeí

Síť ulic, která spojuje obě jmenovaná náměstí, je rájem pro milovníky nákupů. Muzejní míle je místem, kde jsou vedle sebe narovnána muzea a galerie. Hudba, výtvarné umění, příroda, dějiny - najdete tam skoro všechno.

Nejslavnějším bonnským rodákem je hudební skladatel Ludwig van Beethoven. Jeho rodný dům ušel ničivé válečné smršti a dnes je v něm muzeum, které ilustruje život významného umělce.

Před poštou na Münsterplatz, dříve knížecím palácem, je umělcova socha a s jeho jménem či podobou hauzíruje každý druhý obchod, hospoda či kavárna.

Ať se vrtnete kamkoliv, všude cítíte poklidně plynoucí život města. Cyklisté nejsou agresivní jako ti v Amsterdamu, auta jezdí pomalu a ohleduplně, lidé se procházejí v parcích, jichž má město spoustu. Na někdejší baště se dvěma vysloužilými kanóny se můžete přesvědčit, jak je to všechno v souladu. Řeka Rýn plyne stejně poklidně jako život v Bonnu a nikomu asi příliš nevadí, že se německá metropole stala opět z Berlína.

Rady na cestu:

JAK DO BONNU - Nejsnadněji a nejlevněji se z Prahy do Bonnu dostanete s největší německou nízkonákladovou společností Germanwings. Letenka, pokud ji koupíte s dostatečným předstihem, vás může přijít jen na 19 eur se všemi poplatky. Mezi Prahou a letištěm Kolín/Bonn létají airbusy Germanwings každý den. Z pěti německých letišť zajišťuje Germanwings spojení do celkem šesti desítek evropských destinací. Výhodou společnosti je i její solidní a spolehlivé zázemí u mateřské Lufthansy.

KDE BYDLET - Jednu z možností, jak si zajistit ubytování podle potřeb a představ, nabízí agentura Interhome. Brněnská pobočka renomované švýcarské firmy nabízí ubytování v rekreačních domech a bytech a v dalších zařízeních ve dvou desítkách evropských zemí.

BONNSKÁ KARTA - Bonn Regio Welcome Card je karta na jeden až tři dny, s níž má návštěvník Bonnu a okolí významné slevy (nebo vstup zdarma) do mnoha muzeí a dalších kulturních institucí, může bezplatně cestovat veřejnou dopravou celým bonnským regionem.

WWW STRÁNKY - www.bonn-region.de - bonnské turistické centrum, www.der-takt.de, www.taltotal.de - stránky pro cyklisty, www.rheinkultur.org - vše o kulturním dění, www.bierboerse.com - pivní veletrh, www.wohlsein365.de - stránky souměstí Bad Neuenahr a Ahrweiler

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám