Hlavní obsah

Turecko láká na začínající lázeňskou sezónu

S podzimem a blížící se zimou nastává ta pravá sezóna pro wellness. Česko není jedinou zemí, kde jsou termální a léčivé prameny známy již dlouhá staletí. Patří k nim rovněž Turecko. Například Bospor či Turecká riviéra nabízejí bohatou nabídku termálních, léčivých a sirnatých pramenů či bahenní lázně.

Článek

Celkem se v Turecku nachází přes tisíc termálních pramenů. Většina z nich je v Egejské a Marmarské oblasti na západě země. Prameny se od sebe odlišují teplotou (mezi 20 až 100 °C) a složením vody. Jedno však mají prameny společné - v termálních lázních se klade velký důraz na rozmanitou, ale současně co do kvality vysoce hodnotnou nabídku.

Učili se od Římanů

Již římská horní vrstva patricijů znala přednosti termálních vod obsahujících vápenec z Hierapolisu, dnešního města Pamukkale. Také v lykijském městě Kaunos (blízko dnešního města Dalyan) si dopřávali "koupel krásy" v minerálně bohatých pramenitých vodách.

Této hodnotné vody se nevyužívá jen k péči o tělo: terapeutické vlastnosti tureckých termálních pramenů jsou známé a ceněné odjakživa. Mírnící účinek na lidský organismus jim byl prokázán například u cukrovky, jaterních a gynekologických chorob, při revmatismu, ale také u kožních, srdečních a ledvinových nemocí.  

Četná wellnessová nabídka - již od antických dob

Jedněmi z nejstarších a nejznámějších tureckých termálních lázní jsou Pamukkale na severozápadě země - včetně jejich "Vápencových teras". Již ve starověku zde prospívaly lidem prameny; jejich využívání se ovšem omezovalo na úzký okruh vyvolených. Dnes jsou zdejší prameny a bílé terasy světovým kulturním dědictvím chráněným UNESCO. Potěšení z koupelí zde poskytují mnohé termální hotely v okolí.

Další četně využívané termální lázně leží na severovýchodě střední Anatolie  v Kangale, v blízkosti města Sivas. Zdejší sirnatá a sůl obsahující voda přitahuje lékaře, kteří podporují léčbu dermatologických chorob - například lupénky, tím, že se napadené části pokožky odstraní, a tak se ulehčí její regenerace.

:. Prameny z Karahayit u Pamukkale jsou známé po tisíciletí: už Římané používali červenou vodu s léčivými silami a vysokým obsahem železa. Foto: Archív Novinek

Na trpící revmatismem čekají Sultánské bahenní a termální lázně v blízkosti Dalyanu na jihovýchodě Turecka. Podle mýtu napomáhá zdejší bahno k dosažení "věčného mládí": Po  vydatném natření celého těla, jeho opláchnutí a po krátké sirné lázni lze lidské pokožce navrátit "deset let k její mladistvé kráse".

Termální prameny

Spodní vody se ohřívají uvnitř země na žhavých kamenech a pak vyvěrají na povrch země.

Geografická poloha rozsedliny, z níž vyvěrá pramen, určuje složení minerálů a dalších látek. Na nich také závisí druh účinku a síla "sifali su" (léčivé vody). Podle teploty se jí následně užívá při pitných nebo koupelných kůrách.

Další historicky termální "zlatý hřeb" najdeme západně od Izmiru. Zde najdou návštěvníci ducha pověstmi opředených hrdinů v historických Agamemnonových lázních. Zde si prý našli útočiště a uzdravení vojáci, kteří utrpěli zranění v bojí o Tróju.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám