Hlavní obsah

Tibet láká stále více turistů

Přes tři milióny turistů navštívilo během letošního roku Tibet. Za expanzí návštěvníků stojí zejména nové vlakové spojení mezi Tibetem a Čínou a dále také vybudované letiště. S větší návštěvností stoupá i množství peněz, které lidé v oblasti utratí. Za tři čtvrtletí tohoto roku suma činila 89 miliardy jüanů, tedy zhruba 231 miliard korun.

Článek

Většinu turistů tvoří Číňané. Zájem o návštěvu oblasti má však i stále více zahraničních turistů, jejichž počet se zvýšil o 155,4 procenta na 325 870.

K rozvoji turistiky podle agentury přispělo hlavně otevření železnice z čínské provincie Čching-chaj do Tibetu, tibetského letiště Njingči a další zlepšení základní infrastruktury. Vlak z Pekingu do tibetského hlavního města Lhasa začal vozit cestující loni v červenci. Počet letů do Tibetu se pak v létě zvýšil o pětinu. Oblast má nyní tři civilní letiště s pravidelnými lety.

:. Železnice vede přímo do hlavního města Lhasy. Foto: Profimedia

Čína očekává nárůst počtu turistů v Tibetu do roku 2010 na šest miliónů. Rozhodla se proto postavit čtvrté letiště ve městě Ngari na západě země, které bude nejvýše položeným letištěm na světě.

Přes čtyřicet let je Tibet autonomní oblastí

Tibetští aktivisté však varují, že turistika a migrace obyvatel z Číny může poškodit osobitou kulturu Tibetu a životní prostředí, napsala agentura Reuters.

Tibet je autonomní oblastí Číny. Vše začalo invazí čínské armády v roce 1950. Následovalo několik lidových povstání, která skončila neúspěšně. Vůdce Tibeťanů Dalajláma se v roce 1959 uchýlil do indického exilu. Dnes je obrovskou celebritou a má velký podíl na tom, že západní civilizace se začala o Tibet a budhismus zajímat.

Reklama

Výběr článků

Načítám