Hlavní obsah

Klášter v Brdech dostal jméno po mučednici

Právo, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mapách to místo snadno přehlédněte - zdánlivě se jedná o jeden z řady travnatých vrchů v těsné blízkosti Vojenského újezdu Brdy. Ale vylezte vzhůru a budete překvapeni. Na mysli mám kopec na východním okraji středočeské obce Zaječov. Přehlédnout ho nemůžete, jeho západní úbočí tvoří lom.

Článek

Z vrcholu je nádherný výhled - nejen na okolní zvlněnou krajinu, ale zejména na klášter, k němuž právě míříme. Založen byl roku 1262 v lokalitě Ostrov.

Přestavbou po roce 1676 získal dnešní barokní podobu. Při ní byla v presbytáři trojlodního chrámu objevena skříňka s ostatky sv. Benigny, které klášter získal již v roce 1327. Mladičké mučednici se říkalo Dobrotivá - a tak se kdysi zrodil název pro celý areál.

Po nálezu zmíněné skříňky se klášter, který za husitských válek a za války třicetileté utrpěl velké rány, znovu začal těšit oblibě bohatých věřících, takže na přelomu 17. a 18. století vyrostl nový chrám s gotickým jádrem i rozlehlá barokní budova. A když se rozšířila pověst o léčebné moci sošky sv. Benigny, stalo se místo lákadlem pro poutníky.

Prohlídky po domluvě

Klášter byl zrušen za vlády císaře Josefa II., což nám ale vůbec nebrání, abychom ho dnes neobdivovali. Zvenčí je to naprosto snadné, ať již zblízka, nebo z v úvodu vzpomínaného návrší. "Pochopitelně lze nahlédnout i dovnitř," ujistil nás Josef Hrubý, starosta Zaječova, do jehož katastru klášter patří. "Nejlépe je domluvit se s paní kastelánkou Josefou Křejdlovou," poradil nám. Stačí zavolat na telefonní čísla 732 829 360 nebo 241 441 741.

V trojlodním chrámu jsou uloženy ostatky sv. Benigny (Dobrotivé). Na podstavcích u triumfálního oblouku stojí gotická soška sv. Dobrotivé z doby kolem roku 1327 a pozdně gotická soška Madony. K presbytáři kostela přiléhá kaple sv. Dobrotivé.

Obec má jméno po brtnících

Od kláštera se nabízí cesta po zelené značce severovýchodním směrem. Za obcí Kvaň se ponoří do lesů. Ty se rozestoupí až u Chaloupek čili pár kroků před vodní nádrží Záskalská. Na Červeném potoce byla vybudována v letech 1956 až 1960, má rozlohu téměř 15 hektarů. Od Svaté Dobrotivé je to sem necelých pět kilometrů - ty lze pochopitelně překonat i jiným způsobem. Například autem přes Kvaň a Malou Vísku.

Zelená značka u vodní nádrže nekončí, a tak se jí ještě chvíli budeme držet a po dvou kilometrech vstoupíme do obce Mrtník (obec se prý jmenuje po brtnících, čili lidech, kteří vybírali divokým včelám med).

Zde nás k zastávce vyzve velice fotogenický kostel Narození P. Marie. Původně gotická stavba doložená již v polovině 14. století sice dostala o čtyři století barokní podobu, ale dodnes si uchovala šindelovou střechu.

Další dva kilometry jsou to odsud do Komárova, který může být naším výchozím i cílovým místem, pokud toužíme po okružní trase (celková délka túry Komárov-Zaječov-Záskalská -Mrtník-Komárov je 15 kilometrů a zvládnout se dá tudíž nejen motorizovaně či na kole, ale i pěšky).

V Komárově, městě známém železárnami (vysoké pece zde fungovaly do roku 1921), se mj. nachází zámek, v němž je muzeum železářství. Na náměstí je umístěn litinový sloup odlitý na zemskou výstavu v Praze roku 1891.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám