Hlavní obsah

Spojené arabské emiráty pracují na turistické přitažlivosti

Právo, Leoš Kyša

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené arabské emiráty vlastní několik zajímavých nej - jsou jedním z nejmladších států světa, nejbohatších, nejrychleji se rozvíjejících, nejbezpečnějších, nejkosmopolitnějších a dnes už bezesporu patří i mezi jedny z nejvíce turisticky vyhledávaných destinací.

Článek

O Spojených arabských emirátech (SAE) se někdy říká, že jsou indickým státem. Zatímco arabských občanů je v SAE něco přes milión, Indů, kteří tam přišli za prací, je tam totiž více než dvojnásobek. Zbývající více než milión obyvatel tvoří Pákistánci, Filipínci, Iránci a Evropané.

V Emirátech pracuje přes sto tisíc Britů. Za prací je tu skoro půl miliónu Středoevropanů, hlavně Ukrajinců, Bulharů, Poláků a také Čechů. Podle národností se dá rozdělit i sociální struktura země.

Původní obyvatelé, Arabové, zemi nejen vládnou, ale hlavně vlastní většinu jejího bohatství. Držitel občanství, které je pro cizince v podstatě nemožné získat, má podíl na výnosech svého státu a když pracuje, tak jedině jako majitel firmy nebo vysoce postavený manažer, či úředník.

:. V zátoce přístavu Abú Dhabi se prohánějí milionářské lodě šejků i levné lodičky pro turisty a indické dělníky. Foto: PRÁVO/Jan Rychetský

Místní Araby oděné v tradičních bílých dlouhých hábitech, s červenobílými turbany na hlavách a jejich manželky zahalené v černých šatech i šátku, který z hlavy nezakrývá jen úzký pásek pro oči, prakticky potkáte, jen když nakupují ve stejném obchodě jako vy. K turistům jsou místní velmi vlídní a vstřícní. Ovšem pozor, čím dále od kosmopolitní Dubaje, tím máte větší šanci, že narazíte na konzervativnějšího Araba.

Ti jsou alergičtí, když si někdo fotí jejich ženy. I když na nich díky zahalení není nic k vidění, můžete se kvůli pár snímkům dostat do prekérní situace.

Vstupní branou do země je Dubaj

Vstupní branou do Spojených arabských emirátů je Dubaj s architektonickými skvosty a odvážnými mrakodrapy.

Dobrým autem, a v Emirátech jezdí jenom dobrá auta, projedete celou zemi během jednoho dne a ještě vám zbude dost času na prohlídku zajímavých míst.

Mezi ty nejromantičtější patří Hajarské hory. Nacházejí se v emirátu Fudžajra. Při jízdě autem se před vámi z pouště vynoří doslova bez varování. Kamenné hory dosahují ve svých nejvyšších vrcholech výšky okolo dvou tisíc metrů.

Rady a informace na cestu:
VÍZA - Pro občany ČR platí vízová povinnost. Víza lze vyřídit na velvyslanectví SAE ve Vídni, což je velmi zdlouhavé a nespolehlivé. Nejjednodušší cesta k získání víz je prostřednictvím českých cestovních kanceláří. I když vízum získáte, mohou vás na letišti místní úředníci odmítnout vpustit do země. Stává se tak v případě, že máte v pasu vstupní razítko ze státu Izrael. V tom případě je potřeba si dopředu zajistit druhý náhradní pas, který dostanete kvůli neslučitelnosti víz.
JAK SE TAM DOSTAT - Z Prahy létá do Dubaje několik mezinárodních leteckých společností. Cena zpáteční letenky se pohybuje do deseti tisíc korun. Spojené arabské emiráty jsou vyhledávanou destinací mnoha českých cestovních kanceláří.

Nachází se zde i nejstarší emirátská mešita Al Bidiya. Je z roku 1446 a vypadá úplně jinak než jsme dnes zvyklí. Nemá totiž typické vysoké a štíhlé minarety. Je přístupná i lidem nemuslimského vyznání.

Díky horám vám také pláže ve Fudžajra připadnou nějak krásnější. Při koupání se totiž můžete dívat na zajímavější panorama než nabízí rovina ostatních emirátů. Po celém pobřeží SAE jsou písčité pláže vhodné ke koupání s velmi teplou vodou a mírnými vlnami. Jediným omezením pro turisty je skutečnost, že se zde ženy nesmí opalovat nahoře bez, jinak jim kromě napomenutí hrozí pokuta.

Zelená oáza Abú Dhabi

Sousední stát Rás al Chajmá je zase díky zásobám podzemní vody nejzelenějším emirátem. Dodává ovoce a zeleninu do celé země. I poušť v jeho okolí, na rozdíl od čistě písečné okolo Dubaje, je plná kvetoucích rostlin. Výlet do pouště v klimatizovaných džípech je báječný zážitek. Hlavně v noci, kdy se na obloze rozsvítí hvězdy a měsíc. Díky větru, který zde nemá žádné překážky pro své proudění, je na poušti velmi příjemně a to dokonce i v pravé poledne.

Za návštěvu rozhodně stojí i neprávem opomíjené hlavní město země Abú Dhabi. Zatímco Dubaj místy připomíná obrovské staveniště, Abú Dhabi působí dojmem živoucího a hotového města. I přesto, že se zde také budují nové hotely, muzea i soukromé stavby.

PENÍZE - Místní měnou je dirham. Jeden dirham je asi šest českých korun. Nejlepší je měnit peníze až na místě a to za dolary. Vůči euru je nastavený velmi nevýhodný kurz. Peníze měňte v bankách nebo směnárnách. V hotelích si stanoví vlastní nepříliš výhodné kurzy a vysoké poplatky.
JAZYK - Nejužitečnějším jazykem pro dorozumění je angličtina. Přestože se jedná o arabskou zemi, s arabštinou si příliš nepomůžete. Pracuje zde mnoho lidí z Asie a z východní Evropy, kteří domácí jazyk neznají. V nouzi zkuste na bělochy mluvit rusky. Je dost pravděpodobné, že uspějete.

Je nejbohatší ze všech států. Může si dovolit zavlažovat rozlehlé veřejné parky, aleje i zahrady.

Z historie SAE...

První písemné důkazy o oblasti, v níž se dnes rozkládají Spojené arabské emiráty, máme z roku 77 z díla římského historika Plinia Staršího. V té době už byla tato oblast hustě osídlena. Nejdůležitějším přístavem Perského zálivu bylo město Omana (území dnešního emirátu Umm al-Kuvajn). V 16. století postupně východní pobřeží ovládli Portugalci a zřídili si zde své pevnosti, často bašty místních arabských vládců, kteří s novými pány kolaborovali.

Roku 1633 museli Portugalci čelit britským a holandským výpadům z moře. Zatímco koloniální velmoci bojovaly o nadvládu nad oblastí, začaly se formovat silné místní rody. Ty podepsaly v roce 1820 smlouvy s Brity, které zajišťovaly ochranu britských zájmů a lodí. Vzniklo území označované zprvu jako Pirátské pobřeží a posléze jako Smluvní Omán.

V roce 1968 Velká Británie oznámila, že v rámci dekolonizace svých území se také stáhne ze Smluvního Ománu. Navrhla vytvoření federativního státu složeného ze Smluvního Ománu, Bahrajnu a Kataru. Bahrajn a Katar se ale rozhodly pro samostatnost. Na zbytku území se iniciativy chopil vládce nejsilnějšího a nejbohatšího emirátu Abú Dhabi, i po smrti milovaný a uctívaný šejk Zayed.

Především díky němu a dubajským vládcům se šest emirátů dohodlo na vytvoření federace. 2. prosince 1971 přibyl na mapě světa nový stát - Spojené arabské emiráty. V únoru příštího roku se k SAE připojil sedmý emirát, Rás al-Chajmá.

NEMOCI A HYGIENA: Hygienická úroveň v SAE je vysoká a většinou odpovídá evropským zvyklostem. Místní voda z kohoutku je velmi kvalitní i když všichni pijí vodu balenou. Jediným zdravotním rizikem je úpal nebo průjem z přehřátí, případně problémy s průduškami při častém střídání klimatizovaného a venkovního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám