Hlavní obsah

Za vínem po Evropě

Právo, Petr Horký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedíte ve vinotéce pod pergolou, když tu zaslechnete: "Kulatý, ovocný začátek chuti vystřídají třísloviny a lehká dubovost. Delší aroma ostružin, malin, ale i lesa, kapradí a podzimu..." Připadá vám to jako báseň? Kdepak, to jen zkušený sommelier popisuje buket červeného vína odrůdy francouzského beaujolais.

Článek

Jakmile však začne mluvit o "elixíru mladosti", pak se z Francie přesunul do Maďarska a řeč není o ničem jiném než o bílém tokajském. Znalost vína může být radostí po celý život člověka, řekl spisovatel Ernest Hemingway. Jedním ze způsobů, jak se znalcem stát, je za vínem cestovat do sklípků, kde se vyrábí.

Vinná turistika

Vhodný čas podniknout výlet za objevováním vína je právě na podzim, kdy má většina vinařství těsně po sklizni. V té době se v zemích, kde má pěstování vína tradici, konají navíc svátky vína, vinné festivaly nebo také oslavy vinobraní. Konzumace vína bývá spojena s lokálním folklórem - předváděním historických řemesel či pojídání místních lahůdek.

Ve Francii se vinné svátky konají většinou o víkendech hned na začátku září, ale narazíte na ně ještě zhruba do druhé třetiny měsíce. Známý svátek vína se koná čtvrtý listopadový víkend v burgundském Chablis.

Naopak v německém Porýní a údolí řeky Mosely, v oblastech, kde se vyrábějí slavné odrůdy moselské a rýnské, jsou oslavy v plném proudu přesně na přelomu září a října.

Ve španělské oblasti La Rioja, ležící poblíž hranic s Francií hned za svahy Pyrenejí, odkud pochází slavné víno sladší chuti, je dobré přijet na oslavy také v polovině září. Jedno z proslulých vinobraní se koná v tamější metropoli Logron.

Vybrané slavnosti ve Francii Alsasko Alsace - Bas Rhin and Haut Rhin
1. víkend v říjnu: Entretiens de Belley' at Belley Údolí Loiry.
1. neděle v říjnu: slavnost Vendanges Belle Epoque na zámku Chateau de MartigneBriand.
2. víkend v říjnu: Velká slavnost hroznů v Molsheimu a podzimní svátek ve Wintzenheimu Kraj Beaujolais u Lyonu.
2. neděle v říjnu: Svátek ráje v Odenas Bourdeaux (Dordogne a Gironde). St Emilion je vinařskou Meccou a nabízí slavnosti po celý rok. Bourgogne (Poříčí řek Or, Saône, Loire and Yonne).
3. neděle v listopadu: Les 3 Glorieuses at Beaune.
4. víkend listopadu: Vinný festival v Chablis Jura, Savoie a Bugey.

Naopak ve východomaďarské Tokaji slavnosti vína probíhají o prvním říjnovém víkendu.

"Ochutnat víno vám dají kdekoli, ale pokud chcete špičkovou kvalitu, doporučil bych zájezd se specialistou, který má kontakty, díky nimž se dostane tam, kam se běžně člověk nedostane," říká Zlatko Míčka, spolumajitel cestovní kanceláře, která zájezdy za vínem pořádá.

Takové zájezdy jsou podle Míčky koncipovány spíše pro lidi, kteří už o vínu něco vědí. "Kdo se chce opít, ať jede raději na vinobraní, kde dostane zadarmo tolik ochutnávek, kolik vypije. Naopak pro člověka, který se o víno nezajímá, nebude takový zájezd zážitkem."

Čtyři vinařství za den

Během zájezdů se většinou kombinují návštěvy vinařství s poznáváním krajiny a historie. Na programu může být i večerní koupel v lázních, odpolední golf nebo například prohlídka lanýžové farmy a středověkého hradu.

Během dne projdou účastníci vinné turistiky až čtyři vinařství, kde ochutnají několik odrůd v malých množstvích. Každý znalec ví, že pokud vypije vína příliš, přestane vnímat jeho vlastnosti. Profesionální sommelieři dokonce víno po ochutnání vyplivnou - jen díky tomu jsou schopni degustovat až 200 druhů za den.

Na vinné zájezdy jezdí většinou majetnější muži po čtyřicítce, někdy s sebou berou i partnerky. "Ono to chvíli trvá, než se člověk k dobrým vínům propije," vysvětluje Míčka.

Ceny zájezdů se pohybují od dvou tisíc, ale můžete klidně zaplatit i třicet - záleží na tom, kam a s kým pojedete. Nejlevnější jsou zájezdy do Maďarska, trvají jen dva až tři dni a často v sobě zahrnují také návštěvu známých maďarských termálních lázní. O něco dražší jsou gastronomické výlety do Francie, kde se cena pohybuje od 7 do 10 tisíc za pět dní. Tam se jezdí hlavně do proslulých lokalit, jako jsou Burgundsko, Bordeaux nebo Champagne.

Lahůdku tvoří poznávací vinné zájezdy na Nový Zéland (20 dnů za 65-70 tisíc Kč bez letenky) nebo do Kalifornie (14 dnů za 35 tisíc Kč bez letenky).

Ovšem u takových výletů půjde mnohem více o poznávání země. Přece jen - kdo by vydržel ochutnávat víno dvacet dní v kuse?

Zajímavostí je, že na zájezdech do opravdu špičkových vinařství sice účastníci víno ochutnají, ale nemohou si ho koupit. Je totiž díky renomé vinařské rodiny vyprodáno na několik let dopředu. Jediné, co tedy účastníkům zbude, je zážitek, prchavá vzpomínka na delší aroma ostružin, malin, ale i lesa, kapradí a podzimu...

S kým za ochutnávkou
www.winetravel.cz
www.erli.cz
www.poznani.cz
www.adventura.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám