Hlavní obsah

Na Oktoberfestu zase poteče pivo proudem

Právo, Kateřina Chvátalová

Jen se kolem sebe rozhlédněte. Tupláky v ženských náručích a nad nimi široké úsměvy i hluboké výstřihy. Kolem voní pečená vepřová kolena a rozléhá se halasné veselí pijáků i ryčné dechovky. Těžko říct, co je více rozveselené, kdo tu jsou nadšení němečtí patrioti a kdo jen převlečení cizinci ze všech koutů světa. Jsme na Oktoberfestu. Ten letošní začíná 22. září a končí 7. října.

Článek

Seid herzlich willkommen! Loňská bilance bavorských lidových slavností může znít jako z pohádky o Otesánkovi: jen to spočítejte: 494 135 kusů pečení, 43 492 prasat, 200 000 párků, 50 000 kilo ryb a 102 volů...

Sjede se sem celý svět

V průběhu šestnácti dnů se protočilo čtrnácti velkými stany celkem šest a půl miliónu návštěvníků a pípami 6,9 miliónů tuplákových mír.

I lidé, kteří se přijeli na Oktoberfest opovržlivě ušklíbnout nad přízemní zábavou pití obrovského množství piva a konzumací pečení, odjíždějí s pocitem, že megalomanská oslava poživačnosti měla svou atmosféru.

Kromě rozjařených návštěvníků ze všech zemí Spolkové republiky jezdí na bavorské slavnosti nejčastěji Italové, Američané a Japonci.

:. Na Oktoberfest se do Německa každý rokem sjíždějí davy turistů z celého světa. Foto: Profimedia

Tradice Oktoberfestu přitom sahá do počátků 19. století. Ačkoli se letos Bavorsko chystá k oslavám 174. slavností, ty první byly zahájeny už v roce 1810.

Tehdy bavorský korunní princ a budoucí král Ludvík I. uspořádal na počest své nevěsty Terezie von Sachsen-Hildburghausen koňské dostihy. Na místě jejich konání, které se podle nevěsty dodnes jmenuje Tereziánská louka, se hned další rok uspořádala první slavnost.

Máme plno, je nám líto

Necelý měsíc před letošním startem největšího světového pivního festivalu mají organizátoři už naplněnou kapacitu všech čtrnácti hlavních velkých stanů. Přitom každý z nich je schopen pohltit okolo sedmi tisíc žíznivých.

Pro čekatele se každoročně vypisuje dokonce i seznam náhradníků, samotný Mnichov v době slavností praská ve švech a sehnat v tu chvíli i ten nejhorší krcálek je skoro nemožné.

Letošní 174. ročník slavností bude Mnichov hostit od 22. září do 7. října. V každém z obřích stanů se bude čepovat pivo speciálně připravené jedním ze čtrnácti nejznámějších bavorských pivovarů.

Slavnosti jsou známé nejen objemem litrového kriglu, tedy tupláku, ale i tím, že čepované pivo má většinou čtrnáct stupňů.

:. Do jednoho pivního stanu se vejde kolem sedmi tisíc žíznivců. Foto: Profimedia

Bavorský pivní mok si návštěvníci slavností koupí za dosud nejvyšších 7,30 až 7,90 eura, což je v porovnání s loňskými cenami o 40 centů více. Usrkávání z obyčejných půllitrů se tu moc netoleruje.

A to jódlování

Letošnímu zahájení slavností bude předcházet rituál 670 let starého mnichovského pivovaru, z jehož bran vyjede brzy ráno vůz s plnými sudy tažený nazdobeným trojspřežím valachů francouzského plemene.

Pestrá paráda alegorických vozů zamíří za zvuků hudby na Tereziánskou louku, kde v pravé poledne narazí za salvy historických moldířů mnichovský starosta sud. První modrobílý bavorský tuplák z rukou starosty přijme bavorský premiér Edmund Stoiber, ty další už patří dychtivému lidu.

I když si zahraniční turisti většinou stěžují na typickou hlučnou německou dechovku i časté jódlování, nakonec sami přiznávají, že k bavorským slavnostem německá folklórní hudba neodmyslitelně patří.

Stejně jako děvčata v tradičních krojích s širokou sukní, hlubokým výstřihem a nařasené volné halence s úzkým živůtkem. Muži zase nosí krátké kožené kalhoty s takzvaným padacím mostem, kterým se v bavorském dialektu říká Kuaze.

Ženský kroj za 1000 eur

Tradiční kroje jsou tu kupodivu módní záležitostí. V magazínech a na módních serverech každou sezónu vycházejí nejnovější folkloristické trendy. Ženský kroj neboli dirndl přijde v průměru na 1000 eur. Za stejnou částku seženou muži všechny součásti svého kroje - tradiční kožené kalhoty, stulpny, kožené boty, bílou vyšívanou košili a pletený svetr.

Oktoberfest zůstává vhodným prostředkem ke zviditelnění především pro regionální politiky, neboť zůstává stranou marketingu a sponzoringu. Organizátoři tím chtějí uchránit tradici slavností, která má být čistě lidová. Tvrdí, že si vystačí sami se svým rozpočtem. Celá akce se tím ale nezbaví puncu komerčního pozlátka, jen zůstává komercí vlastní.

Letošní očekávaný obrat je přibližně půl miliardy eur bez započtení krojů, hotelů, taxíků a suvenýrů, které přijdou na další půl miliardu.

Jak se tam dostat:
Německé dráhy v období Oktoberfestu posilují vlakové soupravy na hlavních trasách hlavně z Norimberku, Salcburku nebo Pasova. Přijet na pivní festival autem by bylo jako se dívat na sladkosti za výlohou. A tak návštěvníci rádi využívají speciálních tarifů, jako je BayernTicket, Bayern-Ticket Single nebo Bayern-Ticket Nacht v ceně do 30 eur.
Co se konzumuje:
Na výběr mají z těch největších bavorských lahůdek, jakými jsou bílé klobásky, játrové knedlíčky, červené zelí na jablkách, vepřové nožičky, pečení voli nebo různé rybí speciality. Bavorská kuchyně nabízí také typické preclíky, sladký štrúdl, sýrové koláče, oktoberfestové karamelky nebo tradiční Pfannakuacha, buchtu plněnou marmeládou a sypanou cukrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám