Hlavní obsah

Poznejte netopýry na oslavě jejich noci u Chlumu

Na 24 druhů netopýrů žijících na území České republiky budou slavit o víkendu svoji netopýří noc. Například potřetí se příznivci netopýrů sejdou v sobotu 25. srpna v bývalém lomu Na Chlumu u Srbska. Připojí se tak k akci Evropská noc pro netopýry.

Článek

Evropská noc pro netopýry se v České republice koná už pojedenácté a v letošním roce se k této akci připojí 18 měst a obcí.

Podle informací České společnosti pro ochranu netopýrů bylo v České republice zjištěno 24 druhů netopýrů, ale tři z nich do ČR zalétávají jen občas. Všichni jedinci i jejich úkryty jsou chráněni, přičemž někteří patří dokonce na seznam kriticky ohrožených druhů. Netopýři jsou v přírodě nezastupitelní především proto, že létají a loví v noci. Podle odborníků jeden netopýr hvízdavý dokáže za noc zkonzumovat až 2500 komárů.

Létání netopýrům umožňuje kožní blána napnutá mezi prodlouženými prsty předních končetin, záprstními kůstkami, boky těla, zadními končetinami a ocasem. Při odpočívání se zavěšují obyčejně hlavou dolů. Potravu loví buď ve vzduchu, nebo ji sbírají z listí stromů, ze země či z vodní hladiny. Netopýři jsou aktivní hlavně v noci. Při letu za snížené nebo nulové viditelnosti se orientují podle ozvěny vlastních ultrazvukových signálů.

PROGRAM: Evropskou netopýří noc Na Chlumu zahájí v 10:00 prohlídka významného zimoviště netopýrů v Srbských jeskyních. Od 13:00 budou připraveny soutěže pro děti. Hlavní program se uskuteční od 18:00 v kulturním zařízení U Lanovky v Srbsku. Návštěvníci se mohou těšit na přednášky, ukázky práce s detektorem, odchyt netopýrů do sítí, ukázky péče o trvale handicapované netopýry a výstavu fotografií. Netopýry bude možné zblízka fotit, sáhnout si na ně a krmit je moučnými červy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám