Hlavní obsah

Grónsko, pohádka z ledu a sněhu

– ILULISSAT
Novinky, Eva Rajlichová

Grónsko je jedna z nejzajímavějších zemí světa, spojenou ji máme především s ledem a mrazivými teplotami. Tuto krásnou zemi s drsným klimatem a překrásnými fjordy a ledovci ohrožuje také čím dál více globální oteplování.

Článek

Grónsko patří k Dánskému království, hlavním městem je Nuuk, a tvoří jej tři správní celky - Západní, Východní a Severní. K turisticky nejatraktivnějším oblastem patří městečko Ilulissat s necelými pěti tisíci obyvatel. Minulý týden jej mimo jiné navštívila německá kancléřka Angela Merkelová. Nepřivedla ji sem ale turistika, ale především problémy spojené s hrozbou globálního oteplování. 

Místní obyvatelé tu stále ještě hojně využívají tradičních psích spřežení. Původními obyvateli Grónska byli a jsou Innuité (Eskymáci - tento výraz je tu ale obecně považován za hanlivý).

llulissat leží na západě Grónska, asi 200 kilometrů od polárního kruhu. V létě je zde proto možné pozorovat půlnoční slunce, v zimním období tu temné dny občas prosvítí polární záře.

Místní lidé bydlí v barevných domcích z plechu, který je odizolován silnou vrstvou skelné vaty. Domy se stavějí na dřevěných pilotech, důvod je praktický. Je zde permamentně zmrzlá půda (permafrost) a teplo vznikající při provozu domácnosti by ji mohlo ohřát, což může narušit statiku stavby.

V roce 2004 byl Ilulissat zapsán na listinu UNESCO. V městečku se také narodil významný polárník Knud Rassmusen, který tu má muzeum.

Pohled, který působí téměř neskutečně. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Trvale bez ledu je jen asi 15 procent Grónska. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Letecký pohled na ledovec Eqi. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Překrásné ledovcové útvary vytvořila sama příroda a počínala si přitom nespoutaně. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Ilulisaat byl v roce 2004 zapsán na listinu památek UNESCO. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Ilulissat je slavný hlavně díky zálivu, na kterém můžete kdykoli pozorovat loďky a plovoucí kry. 2x foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Tak se bydlí v Ilullissatu, domky se budují na pilotech kvůli permanentně zmrzlé půdě. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Melancholický pohled na záliv. Foto REUTERS/Michael Kappeler/Pool

Reklama

Výběr článků

Načítám